Із історії Проскурова: чому на залізничному вокзалі збирався місцевий бомонд

Із історії Проскурова: чому на залізничному вокзалі збирався місцевий бомонд
Тут і далі зображення із книги "Місто Хмельницький: історія, події, факти" Сергія Єсюніна
  • У 1800-х роках міщани та інтелігенція тодішнього Проскурова знайшли для себе нове заняття. 

  • У вихідні та святкові дні вони проводили свій полуденний час на вокзалі. 

  • Дізнавайтеся що там робили та до яких хитрощів вдавались працівники залізниці. 

Історія сучасного Хмельницького сягає давнини. Сьогодні розповімо вам про один із цікавих фактів, які ви, можливо, не знали про рідне місто. Він пов’язаний із залізничним вокзалом, який колись був осередком культурного життя. Виявляється, проскурівські міщани та інтелігенція мали традицію у вихідні та святкові дні проводити свій полуденний час на вокзалі. Про це повідомили в департаменті інфраструктури

Що робили міщани та інтелігенція на вокзалі

У 19-му столітті Хмельницький мав назву Проскурів. Тоді це було ще досить маленьке містечко. Справжньою подією нього стало відкриття 21 вересня 1871 року станції «Проскурів». 

Одночасно, під час розбудови станції, спорудили вокзал. Він відразу зайняв у житті тодішніх проскурівчан визначне місце. 

Відео дня

Місцеві міщани та інтелігенція мали традицію — у вихідні та святкові дні вони проводили свій полуденний час саме на вокзалі. Чоловіки вели ділові розмови, дами прогулювалися по перону, демонструючи свої нові вбрання, а в приміщенні вокзалу працював ресторан.

Потім наставав довгоочікуваний момент — з інтервалом у 45 хвилин прибували-відбували потяги: вони привозили пошту, свіжі газети, журнали і новини зі столиці та Європи. 

Через станцію йшло 4 потяги

У ті роки рух через станцію був незначним. За добу проходило всього два кур'єрських та два пасажирських потяги. Так, о 13.50 із Відня прибував кур'єрський потяг №4, а о 14.35 у зворотному напрямку (Київ – Відень) йшов потяг №3. 

За годину-півтори до цієї "події" на вокзалі збирався місцевий бомонд. Цікавим є той факт, що дирекція станції не розгубилась і знайшла зиск з такої розваги проскурівчан. За право виходу на вокзальний перон для тих, в кого не було проїзного квитка, встановили плату в 10 копійок. Тоді це була не мала сума, за 10 копійок на той час можна було купити буханець білого хліба.

У 1941 році, після того, як Проскурів став обласним центром, зросла значимість і залізничної станції. Постало питання будівництва нового вокзалу. У 1951-1952 роках старий вокзал розібрали, а на його місці звели новий. Тоді ж сформувалась і привокзальна площа, яку у 1955 році прикрасив пам’ятник Богдану Хмельницькому.

А як проводите вихідні ви?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Alexander Bereznuk

    А от губернський Кам'янець виявився периферійним містечком, яким і залишається досі...
    Лише у березні 1914 року там прочахкотів перший паровоз...
  • Роман Зеліско

    Так і до сих пір там бомонд збирається)
  • Бондарук Володимр

    В 1954 Проскурів став Хмельницьким,а не обл.центром.

    Тетяна Чернова reply Бондарук Володимр

    Бондарук Володимир в 1954р. Перейменували Проскурів на Хмельницький в честь 350-річчя воз'єднання України з Росією і Хм. став обласним центром. В Російській імперії була Подільсьга губернія, яка об'єднувала Кам'янець-Подільську і Вінницьку обл. .Так було до 1939р. Потім розділили на дві області. Кам.-Под. став обласним центром до 54р.

    Бондарук Володимр reply Бондарук Володимр

    Тетяна Чернова 15 березня 1941р. Проскурів став обл.центром Кам'янець Подільської обл.

    Бондарук Володимр reply Бондарук Володимр

    Тетяна Чернова можливо

    Тетяна Чернова reply Бондарук Володимр

    Бондарук Володимир і обласним центром теж.
  • Tetyana Kosobutska

    Поправка☝️ Хмельницький став обласним центром в 1954 році,а не 1941 як вказано в статті !!! До цього часу Проскурові був адміністративною одиницею Кам'янець Подільської області

keyboard_arrow_up