Минуле міста в листівках: у Хмельницькому експонують старі поштівки

Минуле міста в листівках: у Хмельницькому експонують старі поштівки
Фото зі сторінки «Суспільне Хмельницький»
  • Їх усього 36.
  • На них – Проскурів до радянського часу.
  • Дізнавайтеся, яким був Хмельницький сто та більше років тому.

За поштовими листівками можна вивчати історію Хмельницького. Бодай у цьому переконані хмельницькі краєзнавець і колекціонер Дмитро Казанцев та науковий співробітник обласного краєзнавчого музею, історик Сергій Єсюнін.

Старовинні поштові картки зі зображеннями Проскурова із їхньої колекції оглянули відвідувачі криївки «Стінка».

«Місто, яким його бачимо сьогодні, відрізнялося від того, яким було понад 100 років тому, і саме завдяки отаким листівкам маємо можливість зануритися в ту атмосферу», - акцентує «Суспільному» організаторка культурно-довіллєвої роботи центру «Плоскирів» Ольга Шевцова.

Відео дня

Поштівок усього 36. Вони - єдині зображення Проскурова до радянського часу. Декотрі віддруковані в Проскурові, чимало - в Кам’янці-Подільському та за кордоном. А дві - аж в Стокгольмі.

Дмитро Казанцев та Сергій Єсюнін збирали їх звідусіль, а зібравши – впорядкували книжку.

На поштових картках, в основному, вулиця Олександрівська, Кам’янецька, храми та навчальні заклади.

«Перше видання - це 1900-ий, і до 1917-го. Саме кінець 19-го початок 20-го століття для нашого міста, можна сказати, епоха розбудови, - оповідає Сергій Єсюнін. - Наприклад, в 1802-му в нас було всього 7 мурованих будинків на все місто. Все інше - глинобитні і дерев’яні. Але саме на тих поштових картках кінця 19-го початку 20-го століття ми бачимо вже муровані, цегляні будинки, два поверхи, навіть три поверхи».

«Дуже якісні листівки можна збільшити і прочитати, хто був господарем того чи іншого магазину, і так далі, - додає Дмитро Казанцев. - Можна навіть простежити історію нашого міста, дізнатися, коли  з’явилися ліхтарі, телеграф, телефон».

Чи не найдорожчими серед колекціонерів вважаються поштівки зі зображеннями Проскурова до 1917-го.

«Наклад був дуже маленький, по-перше. А по-друге, в нас маленьке повітове містечко було, це ж не Кам’янець, не Київ, не Одеса, і тому вони вважаються раритетом серед колекціонерів», - пояснює Дмитро Казанцев.

До слова, зараз листівки експонуються в музеї історії міста.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up