Загибель пожежника у Старокостянтинові і відсутність протигазів: як коментує частина

Загибель пожежника у Старокостянтинові і відсутність протигазів: як коментує частина
  • Того дня Сергій Лисюк боровся з наслідками ворожої атаки на Старокостянтинів.
  • Після гасіння пожежі йому стало зле. Лікарям не вдалось врятувати життя 41-річного чоловіка. 
  • Що обурило рідних після трагедії і як на це реагує керівництво військового пожежника? Розповідаємо деталі.

Минулі вихідні 5 і 6 серпня жителі Старокостянтинова запам’ятають надовго. Тоді окупанти тричі обстріляли місто. Пускали ракети й безпілотники. Під час нічної ворожої атаки у громаді загорівся склад на території елеватора. На виклик виїхали пожежники, серед яких був і 41-річний Сергій Лисюк. 

Згодом Хмельницька ОВА опублікувала інформацію й фото, де було видно масштаби загорання. Мовляв, полум’я тоді охопило площу 1400 квадратних метрів. 

“Так наші герої без зброї стоять проти вогню, який виник внаслідок удару по Хмельниччині”, - написав тоді перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін.

Відео дня

Наступного ранку, 6 серпня, з’явилась інформація, що внаслідок ліквідації наслідків “прильоту” загинув військовий Сергій Лисюк. Звістка про його смерть шокувала рідних і знайомих. Мовляв, “він вийшов з пекла живим”, але згодом його стан критично погіршився.

Після трагедії в мережі почали з'являтися повідомлення, мовляв, пожежники гасили вогонь без необхідного захисту. Чи дійсно це так?

Звинувачують, що не було протигазів

Після трагедії у Старокостянтинові люди почали писати про відсутність захисту на обличчі у пожежників. Мовляв, це було видно на опублікованих фото після “прильотів”. Першою про це написала сестра загиблого пожежника Ольга. 

- Я не знаю цього рятувальника на фото, але зверніть увагу, як він бореться з вогнем - з відкритим обличчям. У наших рятувальників немає протигазів. Мій брат загинув саме через це, бо багато годин гасили пожежі і він отруївся чадним газом, - написала на своїй сторінці сестра Сергія. 


Згодом цю інформацію підхопили й інші місцеві жителі, серед яких були і знайомі загиблого. 

- Після останнього обстрілу мого рідного міста - Старокостянтинова загинув мій однокласник - Сергій Лисюк... Він був військовим пожежником, який пройшов свого часу АТО і вижив, але війна дістала його в рідному місті... Це людина-добряк, син, чоловік, брат, батько 2-х малеч...Але найстрашніше те, що Сірьога міг би жити й далі, якби наші пожежники, військові пожежники мали елементарні засоби захисту - протигази чи кисневі маски. А вони гасять пожежі без усього цього, адже Сергій загинув саме від отруєння чадним газом!. Дзьогу - Сергія, так ми називали його в школі, вже не повернути, нажаль... Але ми можемо врятувати інших хлопців, пожежників, які й далі ведуть нерівну боротьбу з оркостанським вогнем, зробивши максимальний розголос цього неподобства в лавах ЗСУ!, - написав однокласник загиблого. 

Рідні й знайомі досі не оговтались від цієї трагедії. Вони впевнені в тому, що чоловік загинув саме через те, що не мав тоді елементарних засобів захисту. Хтось навіть звинувачує керівництво у “службовій недбалості”. 

Як коментують ситуацію у військовій частині?

У військовій частині, де ніс службу Сергій, прокоментували ситуацію. За їх словами, в ЗСУ наразі існує проблема із забезпеченням ізолюючими протигазами. Однак в даній ситуації та на відкритій місцевості не було потреби їх застосовувати. 

- В нас у пожежних є киснево-ізолюючі протигази. Дійсно в Збройних силах є велика проблема із забезпеченням - нам давно не закупляли і не споряджала нас ізолюючими протигазами. Але в даній ситуації і не передбачалося застосовувати їх. Тому що ми працювали на відкритому повітрі. Сергій знаходився з надвітряної сторони. Вітер і дим йшли в одному напрямку - від нього. Пари від продуктів горіння так само йшли в іншу сторону. Він знаходився нижче вогню. Тобто, навіть якби були ці апарати захисту, ми б їх не застосовували, тому що не передбачається. Ці протигази передбачаються при гасінні в закритих приміщеннях, задимлених, для рятування людей і гасіння пожеж в будівлі. Або у випадку, якщо немає чіткого напрямку вітру або пари газів чи хімічні сполуки якісь горять, - пояснили військові. 

Фото - Хмельницька ОВА

Колеги також розповіли про день трагедії. У Сергія Лисюка тоді було чергування. Пожежа внаслідок обстрілу була масштабна і не одна. Гасили її довго - до самого ранку. Сергій тоді відпрацював на пожежі й приїхав з напарниками готуватись до наступних “прильотів”. Раптом йому та іншим пожежникам стало гірше. Мовляв, тоді на самопочуття могла вплинути сильна спека, висока температура і те, що вони працювали у захисному одязі. 

Варто зазначити також, що інформації, начебто Сергій Лисюк отруївся саме чадним газом, наразі немає. Як додали військові, згідно з офіційним заключення судово-медичної експертизи смерть Сергія настала не від отруєння чадним газом, а з інших причин. Вони були безпосередньо пов’язані з виконанням його службових обов’язків.

Нагадаємо, вчора, 8 серпня, із Сергієм Лисюком прощались у рідному Старокостянтинові. 

Читайте також:

“Чому вони гасили пожежу під час тривоги?”, - рідні загиблих в Хмельницькому рятувальників

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • 007

    Регулярно користуюсь послугами таксі , все подобається,  хочеш VIP TAXI говориш і приїде нормальна машинка, не хочеш VIP мовчиш в по умолчанію приїде також норм автомобільчик, і розуміючи скільки зараз коштує в місяць утримання автомобіля а це оогоо скільки , то роблю висновок що треба піднімати тарифи на таксі, хто користувався послугами таксі то він і надалі буде ними користуватися.

    007 reply 007

    Адміністратори видаліть цей коментар, це коментар про таксистів у іншу статтю, дякую
  • Олекса Шумейко

    Ну брехунів розвелося, що не чиновник то брехун і казнокрад. Щоб ви повиздихували гниди.
  • Читач81

    Нема коли про противогази думати. Ось наприклад у Хмельницькому збирали термінову сесію, щоб дуже терміново будувати мост на Олешин. Прийшли гроші їх треба освоїти. Ось про що влада думає день і ніч. Тридцять років, а зараз під час війн як показились з цим.
  • 007

    Відмазалися як зазвичай відмазуються всі чинуші, надвітряна сторона, нижче полум'я , незадимлено..., ну і анікдот придумали., Можна подумати хлопці окурок лежачий на асфальті тушили, короче бардак у кожній сфері

keyboard_arrow_up