Запланували реконструкцію парку Чекмана. Що треба змінити?

Запланували реконструкцію парку Чекмана. Що треба змінити?
  • Парк Чекмана - “совковий” і непривабливий, вирішили чиновники та взялися за його реконструкцію. Поки що лише на словах.
  • Спочатку зберуть побажання хмельничан, винесуть ідею на обговорення і приступлять до роботи.
  • Перші кроки уже зроблені - з парку прибрали МАФи та почали відновлювати скульптури Мазура.

В 2018 міська рада планує розпочати реконструкцію парку культури і відпочинку імені М.Чекмана. Львівські архітектори візьмуться за розробку проекту, обіцяють втілити в життя ідеї та побажання усіх хмельничан, які поділяться своїми думками.  

Трохи історії

54 гектари краси, затишку і чистого повітря – так можна описати парк культури та відпочинку імені М.Чекмана. Зелені насадження, довгі штучні канали з ліліями, міні-зоопарк, фонтан та оригінальні алеї радують очі хмельничан кожного дня. Важко уявити, що нині квітучий парк до другої світової війни був лише болотом.

Історик та краєзнавець Сергій Єсюнін розповів журналістам vsim.ua невеличку передісторію парку, як він розбудовувався та змінювався в різні роки.

Відео дня

C:\Users\Користувач\Desktop\Yesyunin-246x300.jpg- Перед самою війною в 1941 році Хмельницький, тоді ще Проскурів, отримав статус обласного центру. Під час війни було не до того, а ось по її завершенню вирішили взятися за розбудову міста. Парк, біля кінотеатру Шевченка, був дуже замалий, тому вирішили створити новий. Територію обрали поруч з річкою, де зараз і розташований парк Чекмана. Біля теперішньої вулиці Камʾянецька була заплава річки Плоскої до самих Гречан. Місцевість була заболочена, тому там прокопали штучні канали для осушення. І в1947-48-х роках там почали закладати парк, а саме впорядкування центрального парку відбулося в 1949 році. Спочатку викопали став, де зараз острів, його фактично викопали вручну під час суботників. І з 1949 року він отримав назву парк культури і відпочинку «Комсомольський». Назвали так тому, що багато молоді працювало. Це були суботники, і вся молодь, що навчалася в школах, ПТУ, технікумах, інститутах, вся там працювала. В1967 році його перейменували на парк імені 50-річчя Жовтня. Саме тоді були створені алеї, встановили атракціони, гойдалки. Коли, в 1991 році, Україна стала незалежною – цю назву скасували. І назвали – парк 500-річчя Хмельницького, та в 1993 році він отримав статус пам’ятки садово-паркового мистецтва. В 2008 році його знову перейменували на парк імені Михайла Чекмана. На честь нашого міського голови, який керував містом 12 років і трагічно загинув в автокатастрофі. Унікальність парку додають славнозвісні скульптури Мазура, які зʾявилися там в 1979-80-х роках. Ще тоді молодий художник Мазур приїхав до Хмельницького і в нього було таке ноу-хау: з металобрухту він почав робити скульптури і йому дали можливість створити там авто містечко і композицію «Космос», яка зараз поржавіла і потребує реконструкції.

Спочатку - скульптури з металобрухту

На розробку проектно-кошторисної документації з бюджету міста дали 500 тисяч гривень. В управлінні ЖКГ поки що не знають як і що будуть міняти. Кажуть - запитають громадян. За словами начальника управління Василя Новачка, парк має бути європейським і сучасним.  

Процес окультурення парку стартує з реконструкції багатостраждальних скульптур Мазура. Ця тема вже давно “літає у повітрі”, але не бралися за неї то через те, що грошей не знаходили, то не було майстрів, які б взялися ремонтувати металобрухт.

Композиція "Космос". Автор Микола Мазура 

- Цього року виділено 100 тисяч гривень на поточний ремонт. Підрядник вже приступив до виконання робіт, займаються оновленням скульптур Мазура. За ці кошти мають здерти стару фарбу, яка лущиться, зрізати та заварити всі дефекти, поґрунтувати та пофарбувати. Ми розуміємо, що реконструкція парку буде дуже і дуже дороговартісна, - каже Василь Новачок.

Так як, територія величезна, охопити все і відразу не вдасться. Щороку з бюджету міста планують виділяти певні кошти, в 2018 році увагу акцентують на проекті. Розробку якого очолять львівські архітектори. Обіцяють також врахувати ідеї та побажання самих хмельничан.

Що треба змінити?

Окрім скульптур Мазура, потрібно привести до ладу і набережну зі сторони Гречан, і громадські вбиральні. А ще придумати, як задіяти майданчики, де раніше проводилися дискотеки, відомі в народі як “клітка”, та “літник”.

Ще одна болюча тема - аварійне колесо огляду. Атракціон знаходиться на балансі комунального підприємства «Парки і сквери Хмельницького». Минулого року заступник міського голови з питань ЖКГ Анатолій Нестерук у коментарі журналістам vsim.ua казав, що мають провести експертну оцінку стану атракціону. Після неї потрібно вирішувати - демонтувати його чи ремонтувати. Але з приходом весни до дій так і не перейшли. Колесо огляду стоїть «мертвим вантажем»,  а патрульні буквально знімають з конструкції підлітків-екстремалів.

- Яким буде парк – визначать, швидше за все, мешканці. Будуть громадські обговорення, організація проектувальника не підходить до цього суто формально, щоб просто намалювати якісь доріжки. Будуть дивитися де ходять люди, чим вони займаються в парку, скільки часу вони там проводять, що їх цікавить. Відповідно, зібравши всі ті побажання, провівши громадське обговорення, ми знатимемо концепцію, яку хочуть бачити хмельничани і будемо її втілювати, - каже Василь Новачок.  

Чи потрібні кіоски з їжею та напоями?

Розливайок та генделиків у парку однозначно не буде. Якщо навіть хмельничани будуть просити про це - звернення не розглядатиметься. Адже парк Чекмана став місцем для сімейного відпочинку. Влада міста цього року прибрала кілька торгових точок, де можна було купити випивку. Будуть розглядати варіанти, як правильно розмістити ті, що залишилися і привести їх зовнішній вигляд в норму. Мова йде про єдиний архетип. До того ж, матиме значення і місце розташування кіосків. Щоб не було так, що усі вони сконцентрувалися на початку парку, а в кінці - не було жодного.

На цьому місці раніше були столики. Влада вигнала підприємця і заборонила тут торгувати. 

- Наразі парк є просто якимось старим радянським лісом, і в тому лісі, навіть при всьому бажанні керівництва парку, вирощувати траву неможливо, там росте лише бур’ян. Мають бути доведені до одного архетипу торгові точки, якщо вони там мають бути взагалі. Це має бути все грамотно розташовано, а не так як зараз: десяток точок навколо центральної доріжки, а далі їх взагалі немає. Усім цим займеться проектувальник. Можливо, хмельничани скажуть, що їм не треба взагалі тих малих архітектурних форм. Наприклад, в багатьох європейських парках їх взагалі немає, є якийсь один великий заклад харчувальний і більше нічого. Або можуть бути лоточки переїзні, які зранку продаватимуть каву, морозиво, а ввечері їх там не буде, - каже начальник ЖКГ.

Яким бачать парк хмельничани

Журналісти vsim.ua опитали хмельничан і дізналися, яким же вини бачать оновлений центральний парк.  

Ірина, мешкає поруч та щодня відпочиває парк з сімʾєю

C:\Users\Користувач\Desktop\Парк Чекмана\DSCN8306.JPG

  •   Звісно хотілося щоб удосконалили дитячі майданчики зі сторони Гречан, так як це зробили від центрального входу. Взагалі тут є що робити: і облагороджувати, і викошувати, і прибирати. Ось алейку нещодавно гарну зробили, хотілося б побільше зелених насаджень. Є пішохідні доріжки, які потребують ремонту, бо з часом там вже вилущилося все. Якщо в загальному брати, то по парку дійсно таки щось почали робити. Зачіпають все потроху, зрозуміло що все одразу охопити не можна, якщо і надалі не будуть зупинятися, то парк оновиться. Плюс в тому, що прибрали ось ці «кабачки», для тих, хто хоче відпочити з пляшкою має бути інше місце, але ніяк не парк.

Наталія з сином Олександром та донькою Євгенією

C:\Users\Користувач\Desktop\Парк Чекмана\DSCN8293.JPG

  • Нам хотілося б бачити більше зеленої травички. Атракціонів, розваг різних якраз вистачає, а ось просто посидіти немає де, ось як в дендропарку. Звіряток побільше. Ще, наприклад, там де фонтан потрібно зробити більше лавочок. Там де раніше стояв Ленін, потрібно щось робити, якось окультурнити, щоб не пусте місце було. Варто зробити окрему зону для катання на велосипедах, бо буває, що з ніг збивають, літають так, що з маленькою дитиною ховаєшся по кутках. Кардинально парк міняти не потрібно, хіба що трохи змістити ось цих атракціонів в інший парк, щоб цей розвантажити. Влітку, особливо на вихідні, тут дуже багато людей. Мені, яка живе поруч, шуму забагато. До цих кав’ярень такі черги збираються, по вузьких вуличках також не пройти. Я стараюся на вихідні в парк не ходити. Доречі, бракує також нормального туалету. Нехай він буде платний, але з умовами, щоб не страшно туди було зайти. Для такої великої кількості відвідувачів варто було б це продумати.

Анна, няня маленької Елеонори

C:\Users\Користувач\Desktop\Парк Чекмана\IMG_20180515_112305.jpg

  • Як на мене, в парку не вистачає закритих пісочниць. Зранку, коли гуляють з собаками, люди часто не слідкують за своїми тваринами, потім в піску грати стає неможливо. Ми то не граємося, бо бачимо цю картину на власні очі, але батьки з дітками, які приходять пізніше, цього не знають. Я б ще відновила машинки, діти їх обожнюють, але вони вже в такому стані, що страшно пускати, реконструкція або повна заміна просто необхідні. А так все влаштовує, ми гуляємо тут щодня. Особливо Еля полюбляє ось цей міні-зоопарк, від козенят її просто не відірвати.

Марина з маленьким синочком Данилком

C:\Users\Користувач\Desktop\Парк Чекмана\DSCN8311.JPG

  • Потрібно заробити щілини на спусках, щоб діти туди пальчики не запихали. На двох гірках прибити дощечки, там уже малеча кілька разів падала і провалювалася. Підкрасити, можливо поставити ще зо дві гойдалки, а так, мені здається всього достатньо. Біля річки, правда, ми не гуляємо, бо там повно пляшок і цигарок. Але в цьому році, нарешті, перенесли те «Простоквашино» подалі. Стало значно менше п’яних у парку, та й чистіше значно стало.

Олена з донькою Стефанією

C:\Users\Користувач\Desktop\Парк Чекмана\DSCN8362.JPG

  • Більше трави насадити, зробити гарні газони. Гойдалок вистачає, а ось красу і чистоту навести варто. Плюс в тому, що вже не має алкогольних точок, насіння напльованого. Можна поставити більше ларьків з морозивом, кавою по всьому периметру парку, а не лише в одному місці. Все ще залежить від людей, як вони цінуватимуть зроблене. Бачу, що охорона постійно їздить слідкує, щоб не поцупили ось ці нові насадження. Ще можна взяти до уваги європейський досвід. Зранку багато хто гуляє з собаками, а ось прибирати не прибирають. А там біля кожної урни для сміття є спеціальні кульки-мішечки для прибирання за собаками. Таке теж непогано було б увести і в нас.

Олексій Степанович та Раїса Володимирівна – люди з великим життєвим досвідом за плечима, не на камеру говорять, що останнім часом у парку ніби друге дихання відкрилося.

  • Сьогодні гуляли парком і бачили як відновлюють скульптури Мазура, стало дуже приємно. Тому що на цих скульптурах ще наші діти виросли, та і внуки вже на них виросли,- говорить Раїса Володимирівна.

  • Біля фонтану, по колу, не вистачає лавочок, - додає Олексій Степанович. Було б добре відновити літній театр, а то він трішки в занедбаному стані. Проте ми розуміємо, що все впирається в гроші, дякуємо, що хоча б фонтан запустили. Видно що працюють, позитивні зрушення є. Ми тут часті гості, бо живемо в Гречанах, тому бачимо велику різницю між тим що було і що є.

Друзі, які маєте ідеї та зауваження? Що хочете бачити у центральному парку міста? Пишіть у коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (27)
  • George

    Я, моя сімя , друзі і просто знайомі дуже полюбляємо кататись в парку Чекмана на розвагах типу "картинг". Надзвичайно весело і дуже пднімає настрій та адреналін здоровім способом як дітям так і дорослим.Цей "дядя Коля" справжній митець гарного здорового відпочинку і, в деякій мірі, аматор помірного екстріму і доступного для кожного, шаленого драйву в безпечній формі. Не один рік вже катаємось і радіємо, що хоч якась доступна розвага,ще існує в парку Чекмана. Хтілось би щоб влада міста трохи допомогла підприємцю поліпшити асфальт на тому треку, бо як приїздять цирки, вони фурами утворюють ями і колями його розбивають.
  • Аркадій Кузнєцов

    Гадаю вистилити якісну бруківку та бордюри,  зробити санузли сучасні, потрібно  також  за деревами і рослинами догляд, річку прочистити, містки та біля річки набережну реставрувати, продумати зони для дитячих площадок, зони для вигулу собак з окремою огорожею, майданчики для занять спортом, гадаю штучне поле для футболу, та різних видів ігрового спорту, там де літник з сценою можна придумати  літній театр, там де клітка де колись дискотеки були можна зробити мініатюрний музей красивих місць України чи Поділля, або ж просто вуличний музей, зоокуточок злагодити, освітлення хороше зробити, головне підійти до проекту творчо, та щоб усе було природньо та естетично, також і атракціони реставрувати
  • Мастер Автополив

    Один источник в мерии сказал, что наш парк идет четвертым после приоритетных проектов. Первый - сдача подольского моста в Киеве.
    Второй пуск линии метро в Днепре и третий, сдача нового моста в Запорожье. После этих проектов все силы страны будут брошены на наш парк!
  • Anonymous

    Да,действительно-первое,что нужно сделать это очистить речку и каналы,убрать с территории парка какие-то постройки,конечно убрать бывшее место для танцев-что за архитектурный "шедевр"?зачем он нужен?

    Газоны! Много зелени и цветов! Фонтанов,водопадов или водопадиков)...Посадить как можно больше благоухающих кустарников и деревьев - акации,сирени,жасмина.А на воде прекрасные лилии.

    Комфортные скамейки.И,пожалуйста,поменьше металла,национальной символики,пыхтящей резины в виде батутов и др.,избавьтесь,наконец,от "совка" и этой лицемерной фразы - "все лучшее - детям".Не превращайте парк отдыха ДЛЯ ВСЕХ в место атракционов для детей.Для  этой цели можно выбрать отдельное место.

    Существует масса прекрасных европейских и мировых примеров  и идей великолепных парков  - пользуйтесь! Главное достаточная сумма средств и опытные ландшафные дизайнеры с хорошим вкусом.

    Anonymous reply Anonymous

    сорри, - ландшафТные )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:52 Від сьогодні змінюється позначення навчальних автівок 09:08 На Хмельниччині розкладатимуть вакцину від сказу для тварин: як вони виглядають 20:52 На Хмельниччині солістка відомого гурту зареєструвала авто 20:06 Закупнянський кар’єр на Хмельниччині приватизувала харківська компанія Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:24 Лікарня у Хмельницькому почала продавати електроенергію, яку виробила на даху 18:35 Зеленський вручив нагороди прикордонникам у Хмельницькому (ВІДЕО) 17:51 Поселення старожителів на Хмельниччині мало не стало сільськогосподарською землею 17:08 У громаді на Хмельниччині запустять безкоштовний автобус до кладовища 16:31 На Хотовицького затримали чоловіка з наркотиками, – поліція 16:06 Симчишин ухвалив чотири кадрові рішення (ІМЕНА) 15:45 Нові знижки на улюблені товари в мережі супермаркетів «Грош»! (новини компаній) 15:20 На Хмельниччині на воді за добу загинули двоє людей 15:10 До кладовища у Шаровечці курсуватиме додатковий транспорт 14:06 Закон про мобілізацію, НМТ й запис до школи: про зміни в травні для хмельничан 13:34 Зеленський побував у Хмельницькому (ВІДЕО) play_circle_filled 12:01 У Старокостянтинові в квартирі вибухнула граната. Є постраждалий 11:51 Чому скорочують Хмельницький обласний ліцей? Версія влади та позиція батьків і вчителів 11:00 Сергій Тюрін офіційно став головою Хмельницької ОВА 10:24 «Пішов неповторний голос». Хмельничани попрощались з артистом ансамблю «Козаки Поділля»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up