Житло для ВПО: у Хмельницькому показали нові гуртожитки для переселенців (ФОТО, ВІДЕО)

Житло для ВПО: у Хмельницькому показали нові гуртожитки для переселенців (ФОТО, ВІДЕО)
  • У двох гуртожитках обладнали 53 кімнати та 22 смартквартири для ВПО. 

  • Там зможуть жити 75 сімей – понад 220 осіб.

  • Роботи здійснювалися за фінансування Європейського Союзу.

  • Розказуємо та показуємо, що там зробили.

Півтора року робіт, майже 1,5 млн євро та житло готове. В Хмельницькому презентували помешкання для внутрішньо переміщених осіб. У двох гуртожитках за адресами вул. Інститутська, 12/1 та Кам’янецька, 74 зробили ремонт та обладнали 53 кімнати і 22 смартквартири. 

Гуртожиток по вул. Інститутській, 12/1

У цьому будинку підготували 6 однокімнатних смартквартир та 39 кімнат для ВПО. Вони зайняли весь п’ятий поверх та частину четвертого. В кожній кімнаті – двоярусне ліжко, диван, шафа, стільці. Встановлені металопластикові вікна, двері, зробили сучасний ремонт. На поверсі є декілька загальних душових кімнат та вбиралень. Також – раковини та дзеркала. А в підвальному приміщенні – по 4 пралки та сушарки. Там же і бомбосховище. 

Що стосується смартквартир: там теж є двоярусне ліжко, диван, шафа. Відмінність у тому, що санвузол та кухня у них своя. Також є телевізор і посуд. Одними з перших, хто заселиться в це помешкання є родина Вікторії та Сергія Шемендюків. Самі вони з Бахмута. Переїхали у Хмельницький влітку 2023-го. Перші два місяці орендували квартиру – за 9 тис. грн на місяць. Кажуть: для них це дорого. 

Відео дня

– Три кімнати було, перший поверх. В мене зарплата в ЖЕКу (сантехніком, - прим.автора) 10 тисяч. Так що практично вся зарплата йшла, – розповів Сергій Шемендюк. 

– Тут і туалет є, і душова кабінка – все добре, все подобається. Нас все влаштовує, – додала Вікторія Шемендюк. 

Згодом подружжя переїхало у гуртожиток по вул. Інститутській, 12/1 й півроку жили у звичайній кімнаті: чоловік, дружина та 77-річна матір жінки. Днями ж переберуться із цих апартаментів на п’ятий поверх – у сучасну квартиру. 

Гортайте галерею (гуртожиток на Інститутській)

Гуртожиток по вул. Кам’янецька, 74

У цьому гуртожитку обладнали 16 смартквартир та кімнат. Раніше у цій п’ятиповерхівці були офісні приміщення для держструктур. Тепер з третього по п’ятий поверхи - житло для ВПО. Ремонт - ідентичний, як і на Інститутській. Теж є меблі в помешканнях, всі потрібні комунікації, та вентиляція. Також санвузли та побутова техніка. На спільних кухнях - по 2 газових плити, раковини Єдина відмінність з попереднім гуртожитком - тут є дві двокімнатні смартквартири. 

Ремонтні роботи зайняли півтора року - тут замінили комунікації, відремонтували дах, провели сучасне оздоблення приміщень. В кожній кімнаті - окремий лічильник на світло. А також – терморегулятор. Встановили й сонячну електричну станцію, яка забезпечить резервне живлення в разі блекаутів. 

– Тут зроблений капітальний ремонт даху, він утеплений. Встановлена нова система вентиляції, повністю по всій будівлі замінена система опалення, вікна, - розповів Хмельницький міський голова Олександр Симчишин. 

Все це реалізували за грантові кошти від Європейського Союзу 1 млн 487 тис. євро. Керувало проєктом Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО). 

– Саме багаторічна співпраця, 15 років працює разом, з містом Хмельницьким - ми маємо результат. Громада показує результати, завдяки чому до вас йдуть інвестиції та донори. В якості анонсу - в нас запланована робота з вашим Водоканалом. Місто подало заявку, це реалізовуватиметься Данією, але які саме це будуть проєкти поки не відомо, – розповів Сергій Зброг  – представник компанії НЕФКО 

Гортайте галерею (гуртожиток на Камʼянецькій)

Кого очікує новосілля 

У цих гуртожитках розмістяться 75 сімей – орієнтовно 220 осіб. Та хто тут житиме – обиратимуть з рейтингової таблиці. 

– Зараз формується рейтинговий відбір, на підставі раніше поданих заяв, і найближчим часом будемо визначати тих людей, які отримають ключі і будуть тут проживати. Першочергове право мають ті родини, в складі яких є військовослужбовці, зокрема на Інститутській в нас багато. Далі рейтинг визначається так: кількість дітей, наявність інвалідності, самотні люди, – пояснив мер міста Олександр Симчишин. 

Всього на обліку стоїть майже 1000 осіб. Щоб усіх їх розселити в Хмельницькому збудують два нові будинки у мікрорайоні Озерна, де зможуть поселити ще 700-750 ВПО. Наприкінці квітня відбудеться конкурс з обранням підрядної компанії. Міський голова Олександр Симчишин каже: за сприятливих умов роботи розпочнуться вже в травні 2024-го. Вартість цього об’єкта значно вища – понад 7 млн євро. Все це проводитимуть теж за грантові кошти. 

Читайте також: 

Тимчасове житло для ВПО у Хмельницькому: які умови та як отримати

Переселенці можуть отримати по 10 800 гривень від ООН. Як це зробити?

До 10 мільйонів: як виглядають найдорожчі квартири, які продають у Хмельницькому

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Oksana

    Якщо все готово, то чому не заселяють ВПО, які в цьому гуртожитку чекають цього переселення вже майже два роки??? Все обіцяють і нічого не роблять???
  • Torn

    Ремонт однієї кімнати на фото 20000євро? Оце бізнесмени!

    Читач81 reply Torn

    Так і є. Класно заробили. А де будинки і квартири для біженців, які вже напевно мали побудувати? Про будівництво яких говорили рік назад.
  • Сергей Попович

    Як би б то не було але робота з допомоги людям робиться і за людей не забувають іще не так давно давали житло працівникам комунального господарства, а зараз ТПО і це означає що .... всеж таки про людей не забувають.
  • Елена

    Чому не всім є така можливість, чому вибірково

keyboard_arrow_up