Журналісти "ВСІМ" перевірили точність графіку руху хмельницьких тролейбусів

Журналісти "ВСІМ" перевірили точність графіку руху хмельницьких тролейбусів
  • На зупинках громадського транспорту розміщують таблички з розкладом руху тролейбусів. 
  • Час прибуття транспорту можна перевірити не лише на зупинках, а й за допомогою додатку на смартфоні.
  • Тролейбуси не завжди їздять згідно графіка. Інколи вони запізнюються або приїздять занадто рано. Графік транспорту в мобільному додатку та в реальності перевіряли журналісти "ВСІМ".

Користуватися тролейбусом у Хмельницькому стане простіше. В цьому переконують у комунальному підприємстві «Електротранс». І справа не лише в новому транспорті, який нещодавно вийшов на лінію. Хмельничанам обіцяють доступний і точний графік руху. Скоро ознайомитися з ним можна буде не лише на металевих табличках, які висять на зупинках. Розклад руху хмельницьких тролейбусів перейшов у «цифру». 

Перевіряємо з смартфоном

Хмельничани можуть перевірити час прибуття тролейбусів, а також номер маршруту та інтервал руху. Уся інформація є на сайті rozklad.in.ua та у мобільному додатку. Вони досить зручні в користуванні і водночас інформативні. Чекаючи на зупинці, за допомогою смартфону можна віднайти потрібний  маршрут.  До кожної зупинки вказаний час прибуття тролейбуса. Ще одна перевага додатку – він працює навіть без доступу до мережі Інтернет. Правда без нього сам розклад, у разі його змін, не буде оновлюватися.

Графіки курсування громадського електротранспорту розбиті на будні та вихідні. У суботу та неділю машин на лінію виходить менше. 

Відео дня

Чи збігається час прибуття транспорту із цифрою в додатку перевірили журналісти «ВСІМ». Для більш точного висновку ми відстежували рух тролейбусів протягом чотирьох днів. У період з 12 по 15 серпня ми звірили рух близько 70 тролейбусів на різних зупинках міста.

Тролейбус, який курсує за маршрутом №9 «Зарічанська - Ракове», в суботу, 13 серпня,  випередив свій розклад на шість хвилин. Він рухався у напрямку мікрорайону Ракове. На зупинці «вулиця Гайдара» він мав бути в 16:19. Та приїхав в 16:13. 

В понеділок, коли хмельничани їхали з роботи додому, розклад також не розчарував. На зупинку "Філармонія" тролейбус №14 (Катіон-Автовокзал №2) приїхав хвилина в хвилинку - об 18:45. 

Відхилення від графіку були. Та у прописану норму в дві хвилини майже всі водії екологічного транспорту вкладалися. 

Розміщують де є місце 

На кожній зупинці громадського транспорту до кінця вересня будуть встановлені інформаційні панелі. На них будуть вказані схеми і графік руху. Усе у відповідності до конкретної зупинки й напрямку. Час приїзду тролейбусів вказують точний. Але попереджають про можливі відхилення до двох хвилин.

Є нарікання на розміщення самих табличок. Їх не завжди встановлюють на зручній висоті. Хоч компанія розробника і рекомендувала «Електротрансу» розміщувати таблички на рівні очей. 

- Такий графік повноцінно працює у Вінниці. Ми допомогли розробити його й для Хмельницького, - розповідає «ВСІМ» представник rozklad.in.ua Людмила Шевчук. – Ми рекомендували «Електротрансу» розміщувати таблички на рівні очей. Це зручно для пасажирів. Саме так зробили у Вінниці. Та ми не можемо змусити замовника робити по-іншому. 

З тих, що вже є у місті, трапляються такі, що розташовані на висоті 2,5-3 м. Для невисоких людей і тих, у кого поганий зір, розгледіти інформацію буде як мінімум незручно. На питання, чому на деяких зупинках табло встановлюють занадто високо, директор "Електротрансу" відповідає так:

- Не завжди виходить встановлювати так, як хочемо. Інколи немає куди повісити нижче, - каже директор КП Віктор Паламарчук. - А ще підприємці, які мають торгові точки на зупинках, не завжди дозволяють свердлити дірки для кріплення табличок. 

Зупинка "Вулиця Купріна".

Час не запам'ятовуйте 

Розклад руху тролейбусів може оновлюватися. Внести зміни дуже просто – достатньо лише роздрукувати новий графік і помістити його під скло.

- Якщо збільшиться кількість водіїв, то зможемо випустити більше машин на лінію. Тоді прийдеться міняти графік. В онлайн-графіку відкоригувати його буде просто. На інформаційних табло будемо замінювати листи. Зробити це буде не дуже важко, - каже Віктор Паламарчук. 


Загалом на розробку та інформаційні таблички зі встановленням «Електротранс» витратить близько 250 тисяч гривень.Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    Це дуже класний додаток, я щойно поставив і настільки все зручно, раніше завантажував розклад руху з сайту електротрансу і підбирав собі зручний тралік, а зараз - казка, якщо ще зроблять on-line орієнтація зупинки і, то взагалі буде кул, всім рекомендую.
  • Міхал Хіжняк

    пиипиа
  • Міхал Хіжняк

    Дуже класний додаток, я щойно поставив і настільки все зручно, раніше завантажував розклад руху з сайту електротрансу і підбирав собі зручний тралік, а зараз - казка, якщо ще зроблять on-line орієнтація зупинки і, то взагалі буде кул, всім рекомендую.

    Криштопівка reply Міхал Хіжняк

    Якщо чесно, то краще б вони їздили настільки часто, щоб розклад не був потрібен!!!!
  • Олег

    Трохи примітивненькі таблички

    Анонім reply Олег

    що в них розгядіти можна?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up