Будинок молоді “Проскурів” і кінотеатр “Мир”. Чи мають вони майбутнє

Будинок молоді “Проскурів” і кінотеатр “Мир”. Чи мають вони майбутнє
  • На Інститутській і в центрі міста є будівлі, що пустують та занепадають.
  • А от у минулому вони користувалися популярністю серед хмельничан.
  • Що чекає на будинок молоді “Проскурів” та колишній кінотеатр “Мир”?

Занедбані, подекуди розвалені й пусті. Деякі з таких будівель прикрашають центр Хмельницького. Нещодавно ми розповідали вам про пам’ятку архітектури на Проскурівській, де раніше знаходився музичний коледж. Тепер споруда пустує. Її стіни розмальовані й розвалені, а вікна розтрощені. На реставрацію будівлі необхідна чимала сума коштів. Чи проведуть її - питання без відповіді. Більше про цю історію читайте тут. 

Будівля на Проскурівській - не єдина споруда в місті, що руйнується. Про деякі з них ми розкажемо більше. Чим вони жили раніше? Що там тепер і яка доля на них чекає? Все це на прикладі будинку молоді “Проскурів” на Інститутській та кінотеатру “Мир” на Проскурівського підпілля. 

Будинок, де нічого не приживається

“Проскурів” збудували ще у 80-х роках. Знаходиться він напроти Хмельницького національного університету. Першочергово це мав бути кінотеатр, що так і в тих стінах не прижився. Краєзнавець Сергій Єсюнін розповів, що згодом в “Проскурові” облаштували відеосалон. Це принесло будівлі шалену популярність серед містян. Бо там можна було подивитися будь-яку ліцензовану стрічку. Однак і ця сторінка в історії “Проскурова” була недовгою. 

Відео дня

Після відеосалону в будинку молоді знаходився клуб і кафе. Якийсь час містяни заходили туди “на вогник”. Тривало це не довго. Тож прижитися там так і нічого не змогло.

З того часу “Проскурів” на Інститутській залишається пустувати. Про його колишнє життя свідчить лише назва, розміщена на будинку. Його стіни розмальовані, більшість вікон потрощені, а двері та одвірки наглухо забиті. Проте місця, якими потрапити всередину все ж можна, там таки є. Через них видніються пляшки з-під алкогольних напоїв та недопалки.

Нині будинок молоді знаходиться на балансі департаменту освіти та науки міськради. Два роки тому ми цікавилися, чи не планують “Проскурів” привести до ладу. Тоді нам розповіли - там хочуть облаштувати центр національно-патріотичного виховання дітей та молоді. А реанімувати будинок мали до літа 2020 року. Однак цього так і не сталося.

Директор департаменту освіти та науки Надія Балабуст розповіла, що минулого року проводилося обстеження стану будинку молоді. Робили це, щоб дізнатися в скільки обійдеться капітальний ремонт. Сума вийшла чимала. Тож протягом року хочуть знайти інвестора, а потім взятися за “оживлення” Проскурова. 

Допоки інвестора не знайшли, говорити, що саме буде знаходитися в “Проскурові”, зарано. Одне ясно точно - ідея з облаштуванням центру національно-патріотичного виховання дітей та молоді відпадає. А от самі хмельничани раніше розповідали журналістам vsim.ua, що хотіли б бачити там тренажерний зал, кафе чи розважальний заклад. 

У кінотеатрі “Мир” одночасно могло розміститися 700 осіб

Ще один будинок, який продовжує руйнуватися - колишній кінотеатр “Мир”. Знаходиться він на Проскурівського підпілля. У частині будівлі розміщений монотеатр “Кут”. Решта споруди знаходиться в аварійному стані. Однак такою вона була не завжди. Ще на початку 20 століття там був приватний кінотеатр із найкращим залом у місті.

Фото зі сторінки Віртуальний музей міста Хмельницького у Facebook

Одноповерхова будівля з самого початку була призначена для потреб ілюзіону, під назвою “Оаза”. У 1920-х роках зал кінотеатру використовували ще й для циркових виступів та шоу борців. За словами Сергія Єсюніна, в перші роки радянської влади заклад отримав нову назву - “Кіно імені Леніна”. Пізніше в будинку знаходилася обласна філармонія. А з 1982 до 1992 там був відомий серед хмельничан кінотеатр “Мир”. Сергій Єсюнін розповів, що там одночасно могло розміститися 700 осіб. 

Хто й чому судився за “Мир”

З 1998 року через право власності на будівлю тривали суди між ТОВ МТРК “Контакт” та міською радою. Серед тих, хто створив “Контакт”, був виконком міськради. Як йдеться в єдиному реєстрі судових рішень, вклад виконкому був оцінений на суму 85 тисяч гривень і склав 35% статутного фонду фірми. Установчий договір та інші рішення про передачу приміщення кінотеатру до статутного фонду «Контакту» підписав тодішній міський голова.

У 2007 році виконком вийшов зі складу МТРК “Контакт”, а його частку повернули грошима. Згодом міськрада звернулася до суду з вимогою повернути приміщення кінотеатру, площа якого 306 квадратних метрів. В результаті, суд ухвалив: приміщення кінотеатру “Мир” було незаконно передано до статуту фірми без згоди власника – Хмельницької міської ради. Отож будівля на Проскурівського підпілля є комунальною власністю. 

Пізніше в одній її частині оселився монотеатр “Кут”, а інша почала руйнуватися. З часом вона стала аварійною. Про це розповів заступник міського голови Микола Ваврищук. 

Кілька років тому в міськраді заговорили про облаштування на місці колишнього кінотеатру “Мир” багаторівневого паркінгу. Ми поцікавилися, на якому етапі реалізація цієї ідеї. Микола Ваврищук сказав, що нині розробляється загальний концепт стосовно паркування в місті. За його словами, одні хмельничани підтримують створення паркінгу на Проскурівсього підпілля, а інші ні. Вже за два місяці місцева влада остаточно зможе сказати: чи з’явиться він на місці споруди з історією. 

Друзі, що на вашу думку потрібно облаштувати в цих двох будівлях? Пишіть в коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (22)
  • Таня Тетянкіна

    Який паркінг?? Дочекаються, поки спорудою стане аварійною, зруйнують і побудують черговий торговий центр. Можливо зі стоянкою, але для потреб ТЦ, а не містян.
  • Oleg Sandula

    злодюги
  • Дмитро Баула

    Казино !!!
  • Сергей Яворский

    Чекае торговельний центр
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up