На Хмельниччині росте 600-літній дуб (ФОТО)

На Хмельниччині росте 600-літній дуб (ФОТО)
Світлини зі стоірнки Хмельницького ОУЛМГ
  • Хто й коли його посадив – невідомо й досі.

А ви знали, що найстаріше дерево на Хмельниччині росте на подвір’ї Володимира Грубойго в Старому Кривині, що на Славутчині? Ні!

Та це ж найвідоміший дуб на Хмельниччині. Йому аж 600 літ. Про це навіть йдеться в у книзі «500 видатних дерев України».

У Хмельницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства кажуть, що обхват дерева – 6,3 метри, висота – 30 метрів.

Відео дня

«Щоб обійняти могутнє дерево знадобиться кілька дужих чоловіків, а в тіні його розлогої крони зможе відпочити з десяток охочих», - констатують.

Місцеві дуб йменують  Ольгиним. Чому ніхто не в силі пояснити. Так само, як оповісти, коли й хто посадив того велетня.

Переповідають лишень з вуст в уста легенду, про те, як дорогою від Острога до Славути колись, нібито мала їхати імператриця Катерина. Ото й посадили вздовж того шляху алею молодих дерев. Що в тім правда, а що – вигадка, тепер уже й не розбереш.

Доконче відомо тільки, що хатину під дубом збудував колись прадід Володимира.  Міцна вона, тому й досі стоїть. А поруч височіє, вже новий будинок.

«Восени, - оповідає господар, -  все подвір’я засипане жолудями. Сусіди розбирають на корм свиням».

Файно родить той дуб. Рясно. Міцний він. Навіть супроти кульової блискавки вистояв. Вона вдарила в нього ще в 1960-му. Проте нічого. Вцілів. Пестить зір далі своєю величчю. Поїдьте. Гляньте. Переконайтеся!

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up