неВідома Хмельниччина: як хочуть заманити туристів у села з палацами

неВідома Хмельниччина: як хочуть заманити туристів у села з палацами
  • Проєкт «Культура on/off. Цифрові мости» створили, аби розвивати культуру в умовах карантину. 

  • Організатори обрали села та селища Хмельницької області, які можуть стати привабливими для туристів із усієї країни.

  • Для п’ятьох українських гуртів знімуть там кліпи.  

  • Створять YouTube-канали, сторінки в соцмережах та навчать місцевих працівників культури їх вести так, аби туди хотілося приїхати. 

Українські музичні гурти зніматимуть кліпи в невеликих селах та селищах Хмельниччини. Обрали 5 малопопулярних місць з туристичним потенціалом, які хочуть зробити відомими за допомогою кліпів. Створили проєкт «Культура on/off. Цифрові мости» організатори “Respublica FEST” та “Territory ngo - Територія” Вони хочуть діджиталізувати Бакоту, Самчики, Жванець, Антоніни та Чорний острів. Там зніматимуть кліпи для музичних гуртів: «Tik Tu» з Тернополя, “Admit” з Києва, "GG ГуляйГород" з Києва, “BRAT” зі Львова та “Zapaska” з Кам’янця-Подільського. Перший відеокліп знімуть в червні. Наразі, організатори з кліпмейкерами почали оглядати місця, підбирати локації та продумувати сценарій.

Основна ціль проєкту - навчити місцевих представників культури та туризму працювати у цифрових платформах та розкрити унікальний туристичний потенціал сіл та малих містечок. 

 Чому у форматі кліпу

 Більше про проєкт журналістці vsim.ua розповів експерт з туризму, мандрівник Сергій Толстіхін. 

Відео дня

 Усі кліпи зніматимуть з професійними операторами та кліпмейкери. Перший - в червні у селі Жванець для гурту “Zapaska”. Усі локації ще не продумали, але точно в кліпі будуть кадри замку та краєвиди річки. Гурт поєднує звуки традиційних музичних інструментів - гітари, дворядного баяна «Калінка», рабаби, калімби, усних гармонік, дудука з вокалізмами, драм-машиною та ефекторними процесорами. Дует виконує свої композиції в клубах, на фестивалях України та за кордоном. 

- За кожним гуртом закріплена своя локація. Якщо це Самчики, то вони і в Самчиківському палаці, і на фоні розмальованих самчиківських хат і так далі. “Гуляй город” - на Бакоті, на фоні затоки. Зараз деякі пишуть під свою локацію фактично нові пісні. Далі ці кліпи будуть розповсюджуватись по всій Україні. Так, як звичайні кліпи, будуть на ротації потрапляти на телебачення, інтернет, ютуб. Спочатку, люди дивляться культуру та цікаві музичні твори з нашими музичними гуртами й думають: “Йомайо, на фоні чого, де це вони зняті?”. Й бачать, що це Самчики, Антоніни, Чорний острів і таке інше,  починають “гуглити”, типу, що це за цікава локація. А коли карантин закінчиться, то вже будуть знати, що є така прикольна місцевість й можна туди поїхати. До того ж це не буде якесь аматорське відео, це буде повноцінний кліп, - каже Сергій Толстіхін.

Організатори проєкту планують навчити місцевих працівників культури та туризму вигідно показати у соцмережах “родзинки” тергромади та зробити так, аби гостей побільшало. 

Через пандемію коронавірусу, робити культурні проєкти пов’язані з живим спілкуванням, - ризиковано. А через карантин фестивалі можуть бути забороненими, тому обрали саме формат кліпу, пояснює мандрівник.

У кліпах хочуть показати, які є на Хмельниччині привабливі місця для подорожей, аби потенційні туристи захотіли там побувати. 

Усі гурти, які обрали для кліпів співають українською та патріотичного спрямування. Вони  брали участь у фестивалі “Respublica FEST”, який організовує Андрій Зоін. Він й ідейник проєкту «Культура on/off. Цифрові мости». Він поставив собі за мету популяризувати українські гурти, які набирають популярності та розрекламувати маловідомі туристичні місця області.

Сергій Толстіхін розповідає, в травні планують виїхати в експедицію, аби оглянути локації з кліпмейкерами та зробити фото й відео з дрону. Через місяць розпочніть зйомки. Проєкт «Культура on/off. Цифрові мости» виграв грант, фінансуватиме його Український культурний фонд. З обласного та місцевого бюджетів на реалізацію грошей не братимуть. 

Сергій мандрує на велосипеді з 2013 року. Відвідав вже 31 країну Європи. Проїхав понад 26 тисяч кілометрів. Побачив й усю Хмельниччину, тому його долучили до проєкту, як експерта з туризму. 

- Я побачив, як виглядає туризм в європейських селах. На основі здобутого досвіду, ми вирішили розвивати його на Хмельниччині. До того ж я багато подорожую по нашій області, ці локації досить добре знаю, знайомий із місцевою владою. Плюс веду групу “Green Ways”, де викладаю ролики про туризм. Тобто, я залучений як консультант, можу і відео зняти для соцмереж, бо я цим займаюся. Цей проєкт абсолютно співпадає з тим, що я роблю взагалі, тому мене і долучили, - розповідає Сергій Толстіхін. 

Про проєкт “Дім мандрівника та садиба на Бакоті”

Сергій розвиватиме туризм і в селі Гораївка на Кам’янеччині. Воно розташоване вздовж берега Дністра, поблизу Бакоти та скельного печерного монастиря. Там мандрівник із дружиною придбали садибу. 

У цій ж школі проведуть мистецький планер для українських художників. Для них краєвиди та проживання, з них - пейзажі Бакоти. За три тижні подали заявки аби взяти участь 105 митців. 

 - Ми виграли кошти від Британської ради на проведення в червні мистецького планеру. Тобто, ми запрошуємо художників із усієї України, напередодні буде певний конкурс, щоби вони сюди приїхали. Ми їм оплачуємо дорогу та проживання, вони в нас надихаються краєвидами, пишуть картини з краєвидами Бакоти і навколишніх цікавих місць. Ми їх продаємо на аукціоні та інвестуємо в мистецький простір у школі, - каже Сергій Толстіхін. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up