“Совкова” Білорусь, заможна Польща та привітна Литва: хмельничанин Сергій Толстіхін про подорож зеленими шляхами Межимор’я

“Совкова” Білорусь, заможна Польща та привітна Литва: хмельничанин Сергій Толстіхін про подорож зеленими шляхами Межимор’я
  • Сергій Толстіхін підкорив 20 європейських країн на велосипеді.
  • Та минулорічна подорож стала для мандрівника особливою. Адже він вперше подорожував із коханою Юлією Мазур.
  • Сьогодні ми розповімо вам про цікавий вид туризму “Greenways” та про пригоди хмельничанина зеленими шляхами Межимор’я.

Сергій Толстіхін - тревел-блогер, який підкорив 20 європейських країн на велосипеді. Влітку 2018 року хмельничанин відправився в особливу мандрівку. Компанію веломаршрутом Сергію склала кохана дівчина Юлія Мазур. Три тижні на велосипеді і три неймовірні країни: Польща, Литва, Білорусь. Мандрівники проїхали тисячі кілометрів, ночували у кемпінгах та зелених садибах, розбивали наметове містечко посеред лісу та насолоджувалися гостинністю наших сусідів. Про враження від поїздки та про особливості кожної з трьох країн Сергій Толстіхін розповів журналістам vsim.ua.

 Кохану вмовляв на подорож недовго

На цю мандрівку Сергій чекав з особливим трепетом. Раніше він подорожував разом із досвідченими велотуристами, такими ж відчайдухами, як сам. А тут компанію Сергію погодилася скласти його дівчина. Чоловік згадує, що готував Юлію морально та час від часу відмовляв. Адже, погодьтеся, подорож не з легких, та і про комфорт на певний час доведеться забути. Проте Юлія виявилася на диво рішучою і сказала тверде “так, іду”. Для мандрівки пара обрала три сусідні країни: Польщу, Литву та Білорусь.

  • Ми в цих трьох країнах мали добрих друзів. Місцевість була сприятливою для подорожі: шляхи досить рівнинні і немає гір, відповідно легче їхати. Крім цього в цих країнах цікавий зелений туризм  і ми хотіли дослідити його ближче. Адже ставимо собі за мету - розвинути зелений туризм на Хмельниччині та по всій Україні. А це був би чудовий досвід та приклад для наслідування, - розповідає Сергій.

    Відео дня
    /li>

 Перша зупинка - Польща

Пара довго не вагалася: зібрала речі першої необхідності, покликала друзів і гайнула на пошуки пригод. Спочатку команда мандрівників доїхала потягом до Перемишля. А звідти рушила зеленими шляхами Польщі вже на велосипеді. До речі, Польща друга за відвідуваністю країна, в якій Сергій любить мандрувати на своєму залізному коні. Тут він побував уже 5 разів, і говорить, що скоро поїде вшосте.  

  • Польща - заможна і затишна країна. Тут дуже добре розвинена велоінфраструктура. Ми проїхали польськими велошляхами “GreenVelo” більше 1000 кілометрів. Ночували в зелених садибах, плавали на байдарках та вивчали нові маршрути. А ще познайомилися з дуже цікавими та неординарними людьми, - говорить Сергій.

 Найбільше хмельницьким мандрівникам запам’яталася зелена сільська садиба на кордоні Польщі та Білорусі. Власник розповів, що ця садиба дісталася йому від діда. На місці, де була стара конюшня, він навів порядок і влаштував міні хостел.

  • Це була перероблена з старої конюшні садиба. Загони для коней були адаптовані під місця для ночівлі, вставлені грубі меблі з дерева, проведений душ та простора кухня. Там було досить комфортно. Мені здається, що я так не висипався ще ніколи, - зазначає мандрівник.

 “У Польщі є все для сімейного відпочинку”

Ще одне місце, яке підкорило мандрівників - це Нарвянський національний парк. Територія парку включає в себе верхню частину долини річки Нарев. Майже 90% території - це болота або внутрішні води. Річка має численні притоки. І все це оточено луками та невеликими лісами.

  • Дуже цікаво було їхати Нарвянським парком. По ньому веде досить популярна зелена доріжка. Парк ще славиться своєю фауною. Час від часу ми зустрічали лосів, видр, бобрів. Там також багато різних птахів, таких я в Україні ще не бачив. Місцеві мешканці розповідали, що у річці повно різної риби. Це своєрідний заповідник, але відкритий і доступний для всіх, - розповідає Сергій.

 Сергій каже, що Польща має вражаючу розгалужену мережу велодоріжок. Через кожні 10-15 кілометрів там встановлені пункти відпочинку, усюди хороші велодоріжки, немає руху важкого транспорту.

Там можна безпечно подорожувати з дітьми. Саме тому безліч велотуристів приїздять до наших сусідів цілими сім’ями на відпочинок. Там досить високий рівень сервісу за дуже скромні кошти.

  • Навіть для українців ціни дуже доступні. Ми були вражені рівнем облаштування велоінфраструктури GreenVelo. На її основі ми вже опрацювали власну концепцію Green Points. Тепер плануємо застосовувати її для розвитку веломаршрутів на Поділлі, - поділився враженнями мандрівник.

Відео з мандрівки Польщею можна переглянути тут

 Друга зупинка - Литва

Наступною у веломаршруті хмельничан була Литва. В’їжджаючи в цю країну, мандрівники планували подорож легендарною велодоріжкою - EuroVelo, але не так сталося, як гадалося.

  • Ми були справді розчаровані. Ця “велодоріжка” виявилася якоюсь стежкою в ліс, вся в піску. Ми постійно буксували, відповідно їхати було неможливо. Нас вистачило максимум на 5 кілометрів. Далі ми повернулись на основну трасу і поїхали звичайними другорядними автошляхами, - розповідає Сергій Толстіхін.

За словами мандрівника, зелений туризм в Литві розвинений менше ніж в Польщі. Прямо на в’їзді в Литву стояв великий і сучасний Центр туристичної інформації. Там туристам безкоштовно дали декілька туристичних мап. На одній з них були позначені всі кемпінги в країні. Тому хмельничани вирішили, що ночувати будуть саме там.

 “У Литві неймовірні люди”

Про подорож Литвою у Сергія залишилися лише приємні спогади. Не дивлячись на слабку велоінфраструктуру, чоловік згадує, що подорожувалося добре. На шляху мандрівникам траплялися дуже цікаві та привітні люди.

 

  • Литва кардинально відрізняється від Польщі. Вона зовсім інша, напевно бідніша і менш різноманітна. Села навіть схожі на українські. А ось ціни значно вищі ніж в Польщі. Зате люди тут чудові. Особливо запам’ятався голландець, власник кемпінгу “Гармонія”, котрий дуже радо нас прийняв, не взяв кошти за ночівлю. Та ще й подарував 2 комплекти теплої велоформи. Виявилось, що він дуже сентиментальний саме до велосипедистів, оскільки колись був тренером національної збірної з велоспорту Литви і Голландії, - зазначає Сергій.

 Туристичні принади Литви

Литва подарувала Сергію ще одну приємну зустріч. Мандрівники завітали до гостини свої університетських друзів - сім’ї Івони і Павла Комаринських. Литовська родина показала туристам Вільнюс.

  • Вони нас прийняли на 2 ночі, вимили в сауні, нагодували і показали нам Вільнюс. Хочу сказати, що столиця Литви - це неймовірне місто, в якому особливо нам запам’ятався район Ужупіс. Він відокремлений від старого міста річкою Вільня, потрапити до нього можна через один з 5 мостів. Там багато художніх галерей, магазинів, ресторанів. Навіть не скажеш, що колись тут був найбідніший район, зараз він виглядає дійсно по-багатому. Нам розповіли, що в 90-х роках тут поселилися творчі люди, які жартівливо проголосили цей район Незалежною Ужупською Республікою. Зараз там святкують навіть День незалежності - 1 квітня. У республіки є своя конституція, уряд, прапор, гімн, гроші та інші атрибути незалежної держави, - розповідає Сергій.

 Також у Литві хмельницькі мандрівники не змогли оминути одну із туристичних принад країни - місто Тракай. Воно розташоване поміж 72-а тракайськими озерами і оточене ними з усіх боків.

  • Ми відвідали старовинний Тракайський замок - найбільший зі збережених у Литві. Там дуже гарно. Замок побудований на одному з островів. Краєвид з нього відкривається неймовірний: видно всі озера та верхівки пагорбів на яких розташоване місто, - поділився Сергій.

Відео з мандрівки Литвою тут

 Остання зупинка - Білорусь

Ця країна у хмельницьких туристів викликала масу протиріч. Сергій розповідає, що буквально з перших кроків їх група відчула, що територія Євросоюзу залишилася позаду. А перше білоруське село нагадало мандрівникам, як дійсно виглядає колишній СРСР.

  • Ми побачили пошарпані хати і якесь відчуття безнадії. Але цей ефект досить швидко минув і ми відкрили в собі дивне поєднання ідеально чистої і виплеканої країни. Видно було, що тут турбуються про свою історію, природу і свій “совковий” менталітет, - пояснив Сергій.

 Що вразило в Білорусі

 Сергій розповів, що в Білорусі залишилося дійсно багато радянської символіки. Тут було надто мало малого бізнесу, проте навкруги було дуже чисто та затишно.

  • В Хмельницькому мабуть десь 600 кавових точок, в білоруському Хмельницькому їх було б штук 20. Зате там дуже чисто, прямо дуже-дуже. Комунальники дійсно працюють на повну. А ще держава вклала величезні кошти в віднову історичних пам’яток. Саме Білорусь показала нам, що таке туризм і з чим його їдять. Ми відвідали надзвичайно гарні замки та побували у Брестській фортеці, - зазначив Сергій.

 Середньовічні замки Білорусі та Брестська фортеця

 Хмельницькі мандрівники побували у двох найкрасивіших замках країни. Мірський замковий комплекс включає в себе: замок, земляні вали, англійський пейзажний парк, реконструкцію італійського саду, ставок, флігель, каплицю-усипальницю Святополк-Мірських, будиночок сторожа і придорожню каплицю.

  • Комплекс Мірського замку здивував нас своєю архітектурною гармонією, раціоналізмом, продуманістю оборонних споруд, простотою і лаконізмом форм. В цьому замку нас особливо здивував бізнес підхід. В самому замку є діючий готель, хостел, ресторан, декілька кав’ярень і сувенірні магазини. Також там організовують безліч квестів для дорослих і дітей, - говорить Сергій.

 Далі туристи із Хмельниччини відвідали містечко Несвіж і туристичну перлину Білорусі - Несвізький замок. В XVI—XIX століттях він був резиденцією князів Радзивілів.

  • По цьому замку ми бродили дуже довго. Екскурсовод розповідав неймовірні історії, а все що ми бачили навкруги лише доповнювало картину. Палацові інтер'єри - просто розкішні. Там є величезна бібліотека і архів замку. При вході туди відразу поринаєш в атмосферу того часу і здається ніби ти частинка тої епохи, - пояснив мандрівник.

 Останнім пунктом подорожі наших велотуристів були відвідини міста Брест і легендарної  Берестейської фортеці.

А далі хмельницькі мандрівники - зморені, проте сповнені вражень та яскравих емоцій відправилися додому. Щоб зайнятися справою та розробити власний зелений маршрут стежками Поділля.

Сьогодні ми розповіли вам лише маленьку частинку неймовірних пригод хмельничанина, який об’їхав 20 країн на велосипеді. В наступному матеріалі читайте про велоподорож довжиною в 40 днів та дізнавайтеся, як хмельницькі мандрівники ночували з бомжами в недобудові у грецьких Салоніках.

Читайте також:

“Побував у борделі, якому 2000 років”: хмельничанин Сергій Толстіхін про пригоди в Помпеї 

“Бандитський і брудний, але все ж прекрасний”: пригоди хмельничанина в Неаполі

“Ночували навіть у психушці”: турист із Хмельницького розповів, як об’їхав 20 країн на велосипеді

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram, Viber та YouTube

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Павел

    Ты, Петенька, не нервничай, не прыгай,
    Твои враги тебе привет передают.
    Нас не пугай предвыборной интригой.
    Свой КРАХ встречай. Тебе пришёл КАПУТ!
  • Sergii Koval

    Да і поїздка Сергія була рік чи 2 назад.
  • Sergii Koval

    Щоб розвивати туризм тут, треба хоча б область обкатати. А для того треба не один рік.
  • Дима Кучка

    Собаки союз пропили.

    Andrii Sidiriw reply Дима Кучка

    Союз то як раз живий! Євросоюз!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up