ЦУМ на кістках і офіційний бордель: 7 маловідомих фактів від хмельницького мандрівника

ЦУМ на кістках і офіційний бордель: 7 маловідомих фактів від хмельницького мандрівника
  • Мандрівник Юрій Даценко вже вдруге розповів хмельничанам про "Поділля, якого ви не знали".
  • Цього разу він зупинився на маловідомих фактах про Проскурів. 

 

Юрій Даценко подорожує Хмельниччиною вже кілька років. Разом із дружиною Катериною вони побували у маловідомих місцях рідного краю та знайшли там чимало цікавинок. Унікальними та дивовижними фактами Юрій вже вдруге поділився з хмельничанами на зустрічі у книгарні "Є". Підбірку найцікавіших із них підготували журналісти vsim.ua.

1. У Проскурові була фортеця

У праці Михайла Орловського йдеться про те, що із західної сторони міста на укріпленому природою острові розташовувалась фортеця. Вважається, що вона була побудована на колишньому місці костелу Святої Анни, де зараз знаходиться школа № 1. Коли і хто побудував замок, невідомо. Вірогідно, це було у той час, коли татари спустошували Поділля, починаючи з 13 і до 18 століття. Пізніше там стояв римо-католицький костел, побудований поміщиком Журавським. 

Відео дня

2. У будинку культури засідав уряд УНР

У 1907 році у будівлю теперішнього будинку культури перенесли театр, який до цього розташовувався у колишньому пологовому будинку, що на Кам'янецькій. У дворі відкрили готель і театральний ресторанчик. Тоді у 1919-1920 роках до міста приїжджали імениті гості. Так, у приміщенні будинку культури засідав уряд УНР. В залі виступав Петлюра і Коновалець. Роком пізніше там зробити клуб Леніна. 

3. На місці ЦУМу - сотні людських кісток

У 30-х роках 20 століття у приміщенні теперішнього лялькового театру знаходилося відділення НКВС. В підвалах будинку були знищені сотні, а то і тисячі людей. Рештки цих людей були виявлені у 1966 році при спорудженні ЦУМу. Коли копався котлован, то екскаватор з першого ковша витягнув людські рештки. Виплила історія, що там ховали розстріляних жертв сталінських репресій. 

4. СІЗО на Кам'янецькій вже більше 200 років

У 1795 році при Проскурівській міській ратуші існував арештантський будинок. В перші роки 19 століття його назвали тюремним замком. Тривалий час він був одноповерховим. У 1830 році його повністю перебудували. Там були камери для малолітніх злочинців, боржників, жіноче відділення і навіть лазарет. Наприкінці 19 століття розширили штат працівників. В 1925 році тюремний замок розширився, туди приєднали корпус тютюнової фабрики. 

5. 100 років тому у Проскурові було 19 готелів

У 1910 році у Проскурові нараховувалося 36 тисяч населення. На той час у місті було 19 готелів. Проскурів був першим у Подільській губернії. Для порівняння, у Кам'янці тоді було 15, а у Вінниці - 12. 

6. На стадіоні у Проскурові ночував олімпійський вогонь

У 1980 році через місто проносили олімпійський вогонь з Греції і до Москви. Його запалили в імпровізованій чаші і він ночував на стадіоні в ніч з 8 на 9 липня. 

7. У Проскурові працювало два офіційних борделі 

У 1904 році у Проскурові була розкрита діяльність приватних курсів крою та шиття. Оголошеннями про такі безкоштовні заняття майорів увесь залізничний вокзал. Під такою скромною назвою ховався бордель. Дівчата, які хотіли займатися шиттям безкоштовно, вночі відпрацьовували своє навчання. Влада прикрила ці курси і запропонувала їм легалізувати свій бізнес. Тоді в місті стало на один бордель більше. Офіційно на той час стало два борделі. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Harry Kalenikof

    Один з тих, хто ніс факел Олімпіади-80 в Хмельницькому був Сергій Нагорний
  • Сергей Черный

    "із західної сторони міста на укріпленому природою острові розташовувалась фортеця. .... Коли і хто побудував замок, невідомо."

    -

    Чому ж не відомо? А як же Матвій Влодек, Ян Замойський і Бернардо Морандо?
  • Jar Kordon

    Старий пологовий будинок на Кам'янецькій побудований перед самою Другою світовою війною (1939 р.), а Будинок Культури і будувався саме як театр. Тому ніякий театр туди не могло бути перенесено у 1907 році, а тим більше з пологового будинку, побудованого у 1939 році ))))

    Анна Островська reply Jar Kordon

    різні джерела - різні свідчення)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up