Яким буде червень: погода у перший місяць літа на Хмельниччині

Яким буде червень: погода у перший місяць літа на Хмельниччині
Фото ілюстративне
  • Одні синоптики стверджують, що погода в червні буде прохолодною, інші кажуть про неочікувану спеку. 

  • Ми дібрали прогнози Укргідрометцентру, кількох синоптиків та погодних порталів. 

Червень 2023 в Україні очікується мінливими, з коливаннями атмосферного тиску і температурного режиму. Синоптик Володимир Деркач каже, що цьогоріч будуть побиті деякі температурні рекорди. Особливо спекотними будуть липень та серпень, а от червень буде в межах кліматичної норми. Ми традиційно дібрали прогнози на перший місяць літа з кількох джерел. 

Прогноз від Укргідрометцентру

Погода у червні 2023 року обіцяє бути спекотною. Синоптики прогнозують середню температуру на рівні +18+23, а в горах +15+19, що на 1-1,5 градуса вище за норму.

Щодо опадів у перший місяць літа, то дощі очікуються помірні – місячна кількість на рівні 49-90 мм, у Карпатах і на Прикарпатті 117-171 мм, що в межах норми.

Відео дня

Згідно з даними багаторічних спостережень, бували роки, коли червень в Україні був дуже холодним – температура не перевищувала 0 +9 градусів, а в гірських районах, північних, північно-східних, південно-східних, північно-західних областях місцями 0 -3, на високогір’ї Карпат – до -5.

Водночас абсолютний максимум фіксувався на рівні +32 +38,5, у південних і східних областях – місцями +39 +39,8, у Карпатах і в горах Криму +25 +33.

Прогноз від Кібальчича

У першій декаді червня на території України встановиться прохолодна погода із невеликою кількістю опадів. Про це розказав синоптик Ігор Кібальчич, передає meteoprog.

— Особливо відзначимо період з 3 по 7 червня, коли ночами стане помітно холодніше, а температура знизиться до +3+9 градусів. У денний час повітря прогріватиметься до +18+24, — прогнозує Кібальчич.

У другій декаді місяця очікується вже переважання циклонічної діяльності та більш низький атмосферний тиск.

Дощі охоплять більшість областей країни. Подекуди не виключені сильні зливи, а також випадання граду та локальні шквали, — прогнозує спеціаліст.

Температура повітря в цей період очікується близькою до середніх багаторічних показників: вночі коливатиметься в межах +10+16, вдень +20+26, на півдні +24+29 градуси.

У третій декаді місяця очікується помітне зростання температурних показників на тлі періодичних короткочасних злив. Вночі температура повітря очікується в межах +13+19, вдень +25+31. 

— У середньому протягом місяця температура повітря в нашій країні очікується близькою до норми, у західних і північних областях вище норми на 1-2 градуси. Кількість опадів також прогнозується близько норми, проте місцями у центральних та південних областях може випасти до 2-3 місячних норм, — каже Кібальчич.

Прогноз від Мартазінової

Метеоролог Вазіра Мартазінова зазначає, що в червні 2023 року очікують періодичні грозові дощі. Якщо брати у розрізі всього літа, то найбільші грози будуть саме в червні та на початку липня.

Також вона констатувала, що в другій половині місяця очікується "гарне літо", а в першій половині (особливо до 10 червня) не слід очікувати значних температур.

Прогноз від Gismeteo

За даними сайту, червень у Хмельницькій області не буде надто спекотним. Цього місяця очікується чимало дощових днів. У першу декаду місяця погода коливатиметься від +26 до +18. Дощитиме 2, 3 та 7 числа. 

Друга декада розпочнеться із дощів. Всього таких днів буде 6. Температура коливатиметься від +16 до +24. 

Третя декада червня буде найвологішою. Дощитиме 7 днів. Температура коливатиметься від +20 до +24. 

Скрін з Gismeteo

Прогноз від Wismeteo

За даними порталу, червень 2023 на Хмельниччині покаже себе типовим літнім місяцем. Перші по-справжньому характерні для сезону температурні показники настануть 1 червня, що раніше в порівнянні з червнем 2022. 

Температура в середньому буде +20. До слова, минулий червень був більш сприятливим. Середня температура червня 2022 коливалася в районі +23. Опади прогнозують нетривалі, короткочасні в районі 1 - 12 червня.

Скрін з сайту Wismeteo

Прогноз від Meteoprog

Згідно з прогнозами сайту Meteoprog червень в Хмельницькій області порадує теплом та дощами. Цього місяця буде 15 дощових днів. 

З перших днів травень принесе із собою теплу погоду. Впродовж місяця вона буде більш-менш стабільною, без різкого переходу до холодних чи спекотних днів. 

Температура коливатиметься від +21+24 вдень до +12+16 вночі. 

Скрін з сайту Meteoprog

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up