Вилучення авто, доплати та е-кабінет: основне із «мобілізаційного законопроєкту»

Вилучення авто, доплати та е-кабінет: основне із «мобілізаційного законопроєкту»

 

  • Нардепи пропонують вилучати авто на потреби ЗСУ. 

  • Також хочуть запровадити добровільний е-кабінет призовника. 

  • Розповідаємо про основне з «мобілізаційного законопроєкту».

Комітет Верховної Ради України з питань нацбезпеки, оборони та розвідки закінчив розгляд правок до законопроєкту №10449 – так званого «мобілізаційного законопроєкту». Всього надійшло 4 195 пропозицій до змін. В першому читанні народні депутати проголосували його наприкінці лютого. До кінця тижня його мають прийняти в цілому. Розповідаємо, в якому вигляді документ вже сьогодні винесли на розгляд у сесійну залу. 

Новації в законопроєкті 

Парламентарі вирішили обмежити в правах чоловіків віком від 18 до 60 років, які не мають військово–облікових документів в отриманні консульських послуг. 

Стати держслужбовцем, поліцейським та прокурором можна буде лише після проходження  військової служби чи базової підготовки. 

Відео дня

Що стосується покарання для військовозобов’язаних: в законопроєкті пропонують обмежувати права на керування транспортними засобами особам, які на думку представників терцентрів комплектування та соціальної підтримки, ухиляється від призову. Якщо ТЦК та СП зможуть довести в суді, що даний громадянин порушив закон – йому можуть заборонити користуватися машиною. Для цього навіть не потрібно буде з’являтися на засідання. 

Мобілізація чоловіків та … машин 

Мобілізації підлягають усі військовозобов’язані віком від 25 до 60 років. З 18 років - за бажанням і на контрактній основі. На військову службу призиватимуть і строковиків віком від 25 років. Законопроєкт про зменшення призовного віку днями підписав Президент України Володимир Зеленський. 

Також в законопроєкті уточнили норму про мобілізацію автомобілів: якщо громадянин володіє двома і більше машинами – одну з них можуть забрати на потреби ЗСУ. 

Кого не призиватимуть 

Відповідно до документа, на військову службу не призиватимуть інвалідів всіх груп. Вони матимуть відстрочку від 6 до 12 місяців. По закінченню терміну – мають з’явитися на повторну медкомісію. Однак ті, хто отримав ІІ або ІІІ групу після 24 лютого 2022 – змушені знову пройти  ВЛК. Виняток – військовослужбовці. Серед інших категорій, які не потрапляють під мобілізацію: 

Що стосується доглядальників за рідними І або ІІ груп інвалідності: якщо в родині є кому приглянути за рідними – мобілізація іншого члена сім’ї відбудеться. Наприклад, якщо у хворої матері два сини – один залишається, іншого можуть призвати на службу. Що стосується ІІІ групи інвалідності – у цьому випадку відстрочка надається за умови, що догляд здійснюється за особою з онкологічним захворюванням; у якої відсутня кінцівка, кисті, стопи, одного з парних органів; психічні розлади при онкології або паралітичні синдроми. 

Повноваження ТЦК та е-кабінет 

Парламентарі пропонують зобов’язати працівників терцентрів комплектування та соціальної підтримки здійснювати відеозапис, тобто, ходити з бодікамерами. 

Що стосується так званого електронного кабінету військовозобов’язаного: його запровадять. Однак реєстрація буде добровільною. Відповідно туди можуть і надходити повістки. 

Система заохочень для контрактників

Згідно із документом, усі військовозобов’язані на службі, отримуватимуть 10 тисяч гривень доплат щомісяця. Ті, хто виконує бойові завдання, в тому числі в контрнаступі - по 70 тисяч гривень. Разом з тим особи, які уклали контракт на службу, можуть отримати кошти на покриття 50% від першого внеску по кредиту. Водночас можуть одержати сертифікат на купівлю транспортного засобу в розмірі 150 тисяч гривень. 

Без демобілізації та ротації 

Комітет взагалі виключив із законопроєкту норму про демобілізацію військовослужбовців. Цим питанням окремо має зайнятися Кабінет міністрів України і підготувати відповідний документ. Раніше в законопроєкті пропонували звільняти зі служби через 36 місяців й після погодження Ставки Головнокомандувача ЗСУ. Хоча нардепи просили встановити термін у 18 місяців й прибрати правку про Ставку. 

Проголосувати законопроєкт парламентарі планують до кінця тижня. Ми слідкуватимемо й розповімо про результат. 

Читайте також: 

Поранення, лікування, робота в ТЦК. Історія військового Олександра Чорпіти

На Хмельниччині ТЦК викликатимуть чоловіків, які досягли 25-річного віку

На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт

«Мій син помер після затримання хмельницьким ТЦК»: коментарі рідних та поліції

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Алекс Янюк

    Нехай нардепи ,екс нардепи,свої машини , статки , які награбовані впродовж 33років віддадуть на потреби армії. А не забирають в простих людей. Зовсім знахабніли!
  • Ніна

    Перше,заберіть в депутатів машини. В поліції більше половини не служили в армії, а особливо зараз
  • Андрій

    А вони давали людям ті авто?
    Нехай в своїх гаражах подивляться ,там по 3 і більше.
    То чому б їх не мобілізувати! ....

    Celadimiron reply Андрій

    ні вони ще мито здерли з людей за те що люди привезли в країну авто 🚙 . Свої негодні зробити , просрали завод , так вони тепер мито у 2 рази білше вартості авто беруть. Так тепер ще і писки роздявлюють

    Андрій reply Celadimiron

    Тому що ми, їм дозволяєм це робити.
    А потім крайніх не знайдеш.
    Поклали обов'язки на тцк, а хто вони такі ті тцк?
    Яким законом передбачено їх створення? !....
  • Marina Amika

    Падли одним словом. Щось на якісь переговори не поспішають йти, а всі бігом скупляють землі і закони придумують, як щє більше українців знищити.

keyboard_arrow_up