Як знайти свого депутата та з чим до нього можна звернутися (КАРТА)

Як знайти свого депутата та з чим до нього можна звернутися (КАРТА)
Фото з архіву редакції
  • Кожен депутат зобов’язаний щомісяця приймати громадян, аби ті могли поскаржитися на проблеми або подати пропозиції.

  • Звернення мешканців можуть стосуватися будь-яких питань.

  • Через депутата можна попросити дорогу відремонтувати, і матеріальну допомогу отримати.

Минуло вже два місяці, як депутати міської ради нового скликання розпочали роботу. Вже встигли провести три сесії, на яких прийняли важливі рішення, наприклад, бюджет громади на 2021 рік. Але робота депутата — це не тільки натискання кнопок у сесійній залі міської ради. Кожен обранець зобов’язаний, до прикладу, брати участь у роботі однієї з комісій міської ради, звітувати перед виборцями, а також проводити з ними зустрічі.

Ще один обов’язок депутата міської ради — проводити особисті прийоми виборців не рідше одного разу на місяць. Це передбачено законом України «Про статус депутатів місцевих рад». Згідно з документом, депутат має визначити місце прийому, дату та час, а також все це оприлюднити.

На сайті міської ради є перелік імен депутатів, а для більшості з них також вказані дні, час та місце, де вони ці прийоми проводять. Нагадаємо, що серед усіх депутатів міськради 12 належать до загальноміського округу, решта 30 — одного із шести округів. Розташування округів ви можете переглянути на карті.

Відео дня

На сторінках більшості депутатів вказані дні, час та адреси, де відбувається прийом. Проте сторінки п’ятьох депутатів — Богдана Лукашука, Віталія Діденка, Олександра Сидорука, Віталія Худецького та Інни Ящук — таких відомостей не мають. Місця прийомів решти 37 депутатів переглядайте на карті. Додамо також, що потрапити на прийом до депутата можна незалежно від того, де ви мешкаєте, — жодних територіальних обмежень закон не передбачає.

Що зобов’язаний робити депутат під час прийомів? Згідно із законом, він приймає заяви, скарги та пропозиції від громадян. Після цього він вживає заходів для їхнього вирішення — самостійно або ж передає до установ, підприємств чи організацій, до компетенції яких належить конкретне питання.

Відповідно, там мають звернення розглянути та дати на нього відповідь — і депутату, і тій людині, яка до нього зверталася. Зазначимо також, що звернутися до депутата можна не тільки під час прийому, а й в інший спосіб — наприклад, передавши йому заяву в інший час.

Які проблеми можна вирішити з допомогою депутата? Закон не обмежує громадян у питаннях, з якими вони можуть звертатися. Втім, варто розуміти, що депутати не можуть впливати абсолютно на все. Так, вони не можуть змінювати закони, скасовувати карантин чи знижувати тарифи на газ, адже такі питання місцеві органи влади взагалі не вирішують.

Якщо ж звернутися до депутата з проблемою чи пропозицією місцевого рівня, шанси на вирішення або зміни зростають. Так, згідно із законом він має право пропонувати питання до розгляду міської ради. До повноважень останньої належить, зокрема, виділення земельних ділянок, прийняття бюджету та змін до нього, схвалення програм.

Як вже було вказано вище, депутат може звертатися до будь-яких установ та організацій, які мають відношення до розв'язання певного питання. Так, депутат може звернутися до департаменту інфраструктури з пропозицією щодо ремонту дороги чи облаштування тротуару, або ж до департаменту освіти для покращення харчування дітей. Втім, такі питання почасти залежать від наявності грошей у бюджеті, тому звернення до депутата не є гарантією їхнього вирішення.

Інші питання, з якими може допомогти депутат, — це скарги на роботу комунальних служб. Сміття не вивозять вчасно, вода у крані брудна чи взимку в квартирі занадто спекотно? Самостійно депутат, звісно ж, ці проблеми не вирішуватиме, проте може звернутися до профільних комунальних підприємств чи управлінь. Ті мають розглянути звернення мешканця та дати на нього відповідь.

Через депутатів також можна подавати заяви на отримання матеріальної допомоги. Відповідних програм у місті є декілька, і в рамках однієї з таких можна отримати гроші один раз на рік. Виділяють їх, звісно ж, не всім, а лише тим, хто цього потребує. Підставою для надання допомоги можуть бути, наприклад, тяжка хвороба, пожежа, через яку втрачені житло чи майно, крадіжка.

Отримати допомогу можуть мешканці Хмельницького, а також переселенці, учасники ООС, мешканці інших міст, які на території Хмельницького опинилися у скрутному становищі. Подавши заяву через депутата міської ради, можна отримати не більше тисячі гривень. До звернення обов’язково потрібно додавати документи, які підтверджують потребу у грошах. Рішення про надання допомоги приймає управління соцзахисту.

Наостанок також зазначимо, що з будь-яким зверненням не обов’язково йти до депутата. Його можна подати у будь-яку профільну установу міської ради або у ж відділ звернень — особисто, електронною поштою чи через електронну форму. Це передбачає закон України «Про звернення громадян». Деталі можна дізнатися за посиланням на сайті міської ради.

Читайте також: Хто встановлює тарифи на комунальні послуги в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Неля Клышнатая

    то як знайти свого депутата
  • Горячая Дарина

    То я так и не поняла , где его найти и как туда попасть ?
  • Остап

    Ви, головне, що проголосували. А тепер шукайте вітру в полі. Через п'ять років знову самі знайдуться.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up