Кладовища Хмельницького: де вони є та чи надовго їх вистачить (КАРТА)

Кладовища Хмельницького: де вони є та чи надовго їх вистачить (КАРТА)
Військове кладовище на Кам'янецькій
  • Обласний центр має п’ять діючих кладовищ.

  • Їхня загальна площа складає 166,3 гектара, але вільними є менше третини.

  • Переглядайте список та карту всіх кладовищ громади.

Хмельницький має 10 кладовищ, але тільки на 5 з них поховання відбуваються постійно. На Шаровечківському кладовищі можливі поховання тільки на попередньо заброньованих місцях, а ще чотири вже закриті. На скільки ще Хмельницькому вистачить кладовищ та де ховатимуть померлих, якщо ресурс буде вичерпаний?

Загальна площа 10 міських кладовищ складає 166,3 гектара, а вільними наразі залишаються 52,9 гектара. Такі дані журналісту vsim.ua надало у відповідь на запит управління комунальної інфраструктури міськради. Діючими зараз є кладовища у Раковому, Ружичній, Гречанах, Лезневому та Книжківцях.

На який же термін вистачить цієї площі? Начальник відділу благоустрою Тетяна Циб розповіла, що таких розрахунків не проводилося. Втім, державними санітарними правилами передбачено, що норма площі могли для однієї дорослої людини складає 5 квадратних метрів. Якщо враховувати, що кількість померлих у Хмельницькому на рік складає 3872 (дані 2021 року), то наявних площ вистачить для поховання на 27 років.

Відео дня

Коли наявні площі для поховання будуть вичерпуватися, потрібно буде створювати нові. Для цього шукають земельні ділянки, придатні для облаштування кладовища. При цьому потрібно враховувати дотримання нормативів, як відстань до інших об’єктів, водойм чи глибину залягання підземних вод.

На території Хмельницької ОТГ кладовищ налічується 21, серед яких закритим є тільки те, що розташоване у селі Прибузьке. Перелік усіх кладовищ ви можете переглянути в таблиці нижче. Там зазначені розташування, площа, ступінь заповнення та період захоронення.

Також є карта, де позначені розташування кладовищ громади та їхній статус — відкрите, напівзакрите чи закрите. Вони позначені зеленим помаранчевим та червоним кольорами відповідно.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Хенрик Квинто

    Такі пам"ятники повинні бути,коли вже буде реформа,щоб навести лад на кладовищах?
  • Читач85

    Колумбарна стіна в м. Хмельницькому є (на кладовищі "Шаровечка").
  • Валентина Кміта

    треба будувать крематорій і буде вибір  на поховання. якщо хтось хоче бути похованний в колумбарії,чому не можна виконати останню волю?
  • IGOR

    Надо строить на кладбищах колумбарии. Даже в условиях отсутствия крематория, люди возят умерших на кремацию в Киев. Нужно проработать логистику, возможно заключить договор и субсидировать частично транспортировку. Кладбище в Раково уже как райцентр размером, возможно колумбарии хотя-бы частично спасли бы ситуацию.

keyboard_arrow_up