На що приречені дивитись хмельницькі статуї?

На що приречені дивитись хмельницькі статуї?
  • Якби скульптури вміли говорити, вони б замінили екскурсоводів. Важко оцінити, скільки всього бачили і скільки знають ці мовчазні свідки історії.
  • Ми вирішили дізналися, куди змушені дивитись найвідоміші пам’ятники міста.
  • Для незвичайного дослідження обрали ті скульптури, які розміщені в центральній частині міста, або поблизу.
  • Стали на тій же траєкторії, куди прямує погляд кожного з них і зробили знімки.

Богдан Хмельницький на коні

Скільки ж суперечок у свій час викликав пам’ятник гетьману. Посадовці та архітектори не знали куди примостити велику фігуру. Пам’ятник, який мав стати символом міста, дивитися на нього з високого пагорбу на перехресті Сковороди та Кам'янецької, поставили біля філармонії.

Довго не могли визначитися, куди ж буде дивитися гетьман, а кому доведеться бачити “п’яту точку” коня. Тому варіант з встановленням на майдані відразу відпав. От і залишився Богдан посеред дерев на Гагаріна. Приречений дивитися на кут обласної філармонії, постійні затори і ДТП, які часто трапляються на перехресті Кам’янецької-Гагаріна. Частенько доводиться вітати і депутатів, і артистів.  Ну а кінь під гетьманом дивиться на свої підковані копита.

Віра. Надія. Любов

Спиною до чиновників. Під час революції Гідності давні три берегині мали на що подивитись, багато чули і знали про секрети майданівців.

Відео дня

Щодня повз монумент проходять десятки посадовців. Поодинокі мітинги оживляють територію біля пам’ятника і сьогодні. Але найчастіше бачать сотні хмельничан, які ходять туди-сюди із стаканчиками кави.

Кобзар на зворотньому боці скульптурної композиції «Віра. Надія. Любов»

Теж не може похвалитися видом, на який споглядає. Може, щось є символічне у тому, що навпроти обласної адміністрації та ради розміщений кобзар. Адже з історії відомо, що кобзарі часто були сліпими. Та на випадок, якщо він і не сліпий, очі кобзаря дивляться зовсім не на адміністрацію - голова відвернута вбік, а очі опущені. Що ж, коли зацвітуть ті троянди на клумбі біля пам’ятника, ще хоч щось око йому милуватиме.

Тарас Шевченко 

Нехай похмуре обличчя поета не вводить нікого в оману. Насправді, Тарас щодня бачить тисячі посмішок  маленьких хмельничан, які граються у сквері, а також прогулянки закоханих парочок. Не раз чув зізнання у коханні, мелодійні колискові та щирий сміх.

5-метровий пам‘ятник кілька разів на рік збирає навколо себе хмельничан. У пам’ятні дати йому приносять квіти та вінки. Тарас - ровесник незалежної України. Спочатку в 1991 році встановили камінь, - на тому місті мали спорудити монумент. Через рік було офіційне відкриття.

Шевченко, крізь стовбури дерев, бачить колегіум імені Володимира Козубняка, а тому точно знає, хто запізнюється на уроки.  

Якби ж не сила-силенна голубів, які облюбували собі той сквер. Птахам то що: їм що культовий народний геній, що простий перехожий - всі є потенційним об‘єктом їхнього «прицілу».

Іван Франко

Приречений дивитися на музичне училище та на людей, які прогулюються парком. А щонеділі він оцінює різні антикварні речі, які приносять на «блошинний» ринок. Пощастило, що не бачить Іван того, що відбувається в закладах за його спиною. Він лише пам’ятає відвідувачів, які проходять повз нього. По вихідним у теплі дні Франко не буде сумувати, поки в барах гудітиме музика.

Богдан Хмельницький, що біля залізничного вокзалу

Теж має свою особливу місію дворецького. Адже, як прийнято вважати, бо таки є певна стратегія в його місці знаходження, він зустрічає всіх приїжджих. І так думають майже всі хмельничани, та Богдан навіть поглядом не привітає гостей. Тому що його погляд направлений на саме приміщення вокзалу, навіть на його верхню частину. Отож, не бачить того, що відбувається під ногами.

Барон Мюнхгаузен

Скульптори направили його погляд на задню частину півконя, на якому сидить барон, і з якої витікає вода. Адже кінь п‘є воду. Ну, або та вода має витікати, тай взагалі, то скульптура-фонтан. Але води не було довго в тому прибудованому басейні. Хіба калюжі від дощів.

Очі дивляться вниз, тому Мюнхгаузен може й не впізнати сусідів з прилеглих будинків, які проходять повз нього вже 48 років.

«Дід з диркою»

Скульптура «Український мотив», або ще як її називають «Дід з диркою», стоїть на Проскурівській, біля кінотеатру Шевченка. Дана абстракція нагадує людей. І важко сказати, де в них очі. Та журналісти вирішили пофантазувати і уявити, де б могли бути очі в того «діда з диркою». Вирішили, що на верхній частині «діда», що нагадує голову. І от ці уявні очі приречені дивитися на медичний коледж. А також на тисячі перехожих, які щовечора виходять на променад.

В‘ячеслав Чорновіл

Приречений дивитися на мур Альфа-банку та двоповерховий жилий старий будинок за цим муром. Завжди серйозний Чорновіл споглядає невгамовний потік машин та людей, які бігають у справах.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Yuri Vozny

    Я би фонтан з Мюнхгаузеном переніс десь в більш людну частину міста...

    Sidorcuk Masa reply Yuri Vozny

    Ощадбанк забрал рейдерство территорию и детскую площадку етого двора  . Неужели взамен не мог заменить лавочки или поставить новые качели карусели , тока под себя гребет??
  • ttt7

    Затонский уже не чего не скажет...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:01 Хмельниччину засипало снігом: яка ситуація на дорогах (ВІДЕО) play_circle_filled 12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up