ТОП-7 найстаріших будинків Хмельницького. (ФОТО)

ТОП-7 найстаріших будинків Хмельницького. (ФОТО)
  • У Хмельницькому досі збереглися будинки, які збудували сотні років тому.
  • Де вони знаходяться, як виглядають та яку мають історію?
  • Розповідаємо про 7 найстаріших будівель у місті.

Їхні фасади та архітектура повертають у минуле. А сторінки з історії змушують поглянути на них з іншого ракурсу. Йдеться про будинки, які налічують сотні років. Про стіни, що стали свідками багатьох історій і врешті продовжують бути її частиною.

Багато з таких будинків сьогодні ховаються за сучасними вивісками ресторанів, назвами магазинів чи рекламою. Вони зберегли лише риси минулого. Розгледіти їхній першочерговий вигляд можна хіба що на старих світлинах. 

Журналістка vsim.ua зібрала 7 найстаріших будинків. Нині деякі з них є адміністративними, там розташовуються заклади харчування чи суд. Історію окремих сьогодні використовують за концепцію ресторану. А факти з минулого інших стали причиною розміщення на них табличок із написом: “Історична спадщина міста Хмельницького”.

Відео дня

Будівля театру ляльок. Побудована в 1880-х роках

Двоповерхова будівля за адресою Проскурівська, 46, завжди привертає увагу перехожих. Своїми класичними архітектурними формами вона нагадує вишуканий особняк. І це не дивно. Адже в минулому ці стіни були помешканням заможного чоловіка. Мова йде про Соломона Маранца. Його рід був відомим і одним з найбагатших в Проскурові. 

Як пише краєзнавець Сергій Єсюнін, у 1880 роках Маранци володіли цегельним і черепичними заводами, займалися торгівлею і здавали в оренду свою нерухомість. Тож не дивно, що Соломон Маранц був власником одного з найкращих будинків у Проскурові. Йдеться про той самий сучасний театр ляльок. 

Приміщення побудоване у 1880-х роках. Тоді воно знаходилося серед саду. Кілька разів будівлю перебудовували і врешті - вона набула свого досконалого вигляду. Відомо, що на початку 20 століття власник будівлі віддав її частину для потреб Проскурівського земського зібрання.

Нова сторінка в історії особняка на Проскурівській розпочалася з перших днів радянської влади. Тоді будинок Маранца опинився в розпорядженні штабу окремої кавалерійської бригади. Краєзнавець Сергій Єсюнін у своїй книзі “Прогулянка Проскуровом” пише, що з того часу у будівлі знаходились різні радянські й військові установи. 

Нет описания.

Вже в повоєнні роки в цій будівлі розмістився Палац піонерів. Згодом замість нього в стінах приміщення з історією розташувався обласний театр ляльок. Існує він там й до сьогодні. 

Триповерховий особняк на Проскурівській. Побудований у 1890 році

Раніше це був триповерховий особняк з комерцією на першому поверсі та житловими будинками вище. Там була краща аптека у Проскурівському повіті, також був магазин, де продавали алкогольні напої на винос. Сьогодні це 4-поверхова будівля із сучасними магазинами. 

За словами краєзнавця, ця будівля є одним з найвиразніших архітектурних залишків від Проскурова. Будинок побудував проскурівський фармацевт і власник аптечного бізнесу Людвиг Деревоєд. Він був дворянином. 

Наразі в будинку розташовані сучасні магазини та є аптека. У стінах останньої є полички, на яких зберігають різноманітні експонати з “аптечного” минулого Хмельницького. 

Нет описания.

Колишній готель на “стометрівці”. Побудований в 1897 році

Одна з будівель, що нині знаходиться на “стометрівці”,  у минулому була одним із найкращих готелів міста. “Петербурзький” звели у 1897 році. Попри те, що цей заклад вважався престижним, відомо про нього не багато. 

Власницею готелю була відома купчиха Сколецька. А головною його принадою були саме гості. Адже там селилися знатні й відомі люди Поділля. Серед них: засновник музичної освіти, організатор перших пересувних виставок та відомий український художник і педагог.

У 1914 році назва готелю змінилася. Причиною тому була масова хвиля антинімецьких настроїв у Російській імперії. У результаті - “Петербурзький” став “Петроградським”. 

Тепер у цій же будівлі красується сучасна кав’ярня, біля прилавків якої збирається чимало хмельничан. 

Нет описания.

Будинок колишнього мера, а тепер - суд. Побудований  - 1897 році

Ще в 1897 році домовласник здавав перший поверх єврейському училищу, а другий «під квартири». Сергій Єсюнін пише у своїх роботах, що одним із квартиронаймачів був Микола Сікора, який був міським головою Проскурова.

Нет описания.

  • Будинок – цікавий зразок міської житлової забудови кінця 19 століття. Зберігся дотепер майже без змін та має архітектурну цінність завдяки своєму цегляному муруванню, - розповідає краєзнавець.

Ця будівля розташована на Пилипчука, 1. Нині це одне з приміщень Хмельницького міськрайонного суду.

Не “Мак смак”, а будинок дантиста. Побудований у 1898 році 

Цей будинок у багатьох хмельничан досі асоціюється із піцерією “Мак смак”. Щоправда, вона уже давно там не функціонує. Замінив її інший заклад - “Кухмістерська Хаселева”. Назва, до речі, не випадкова. Заклад має ім’я дантиста, який раніше мешкав у цих стінах. 

Колишній власник будинку - Лев Хаселев. Свого часу він був відомим у місті дантистом. Як пише Сергій Єсюнін, у нього декілька років взагалі не було конкурентів. 

На першому поверсі свого дому він обладнав стоматкабінет, на другому - власну квартиру, а іншу частину будинку здавав в оренду.

Нет описания.

Будинок біля площі. Побудований у 1901 році

Цей будинок майже не помітний на тлі своїх “сусідів”. Разом із тим, він є одним з найстаріших у місті. Йдеться про той, що розташований неподалік площі. Він збудований у 1901 році на території садиби відставного генерала-лейтенанта.

У наші дні це є адміністративна будівля. У часи генерала-лейтенанта вона слугувала флігелем - тобто бічною прибудовою до головної споруди. 

Нет описания.

Магазин купців на Проскурівській. Збудований у 1903-1905 роках

Цей будинок розташований на Проскурівській, 7. У наш час його “захопили” сучасні магазини, турагенція та інші заклади. Раніше там був найвідоміший у місті гастроном. Власниками була сім’я Журавльових. 

Широкий вибір вітчизняних та імпортних, бакалійних і гастрономічних товарів, можливість брати в кредит, робити замовлення, доставка й дегустація - все це було для Проскурова справжньою дивиною. Саме ці послуги надавали покупцям магазини Журавльова. 

На початку 20 століття власницею цих Проскурівських торгових закладів стала донька Василя Журавльова. Тоді всі вони отримали назву: “Магазини Журвальової”. Через якийсь час, ще один такий з’явився на сучасній “стометрівці”, що й знаходиться там до сьогодні.

Нет описания.

Читайте також:

Старі фото: як змінилася новорічна ялинка у Хмельницькому за останні 60 років

Дивіться 30 старих фото хмельницьких тролейбусів

Дивіться 35 старих фото Хмельницького, на які ми додали кольори

Якою була Хмельницька інфекційна лікарня у минулому. Зібрали для вас 22 фото

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up