У Хмельницькому хочуть перейменувати ще одну вулицю

У Хмельницькому хочуть перейменувати ще одну вулицю
Ілюстративне фото
  • Вулиця, яку хочуть перейменувати, розташована у Книжківцях.

  • Свою назву вона отримала 1981 року, і змін відтоді не було.

  • Тепер у міськраді хочуть її перейменувати.

Хмельницький чекає ще одне «вуличне» перейменування. У міськраді хочуть змінити назву вулиці Генерала Карбишева, що розташована в мікрорайоні Книжківці. Нова назва, яку пропонують, — вулиця Пилипа Орлика. Про це йдеться у проєкті рішення міської ради. До слова, таке перейменування пропонували ще 2016 року, але рішення не підтримали. За даними реєстру вулиць Хмельницького, назву вулиця Карбишева отримала 1981 року. Змін відтоді не було.

Що відомо про генерала Карбишева

Генерал Дмитро Карбишев народився в Омську 26 листопада 1880 року. 1898 року закінчив Сибірський кадетський корпус, а 1900 — Миколаївське військово-інженерне училище. Брав участь у російсько-японській війні 1904—1905 року. 1911 року закінчив Миколаївську військово-інженерну академію. Брав участь у Першій світовій війні в складі Південно-Західного фронту Російської імперії (територія сучасної України). Від 1918 року служив у Червоній армії. Від 1926 року займався викладання військових дисциплін.

Протягом радянсько-фінської війни 1939—1940 років розробляв рекомендації з інженерного забезпечення прориву лінії Маннергейма (смуги фортифікаційних споруд, яку збудувала Фінляндія для захисту території від Радянського Союзу). У серпні 1941 потрапив у полон нацистів. Відмовився від співпраці, помер внаслідок катувань в концтаборі Маутгаузен 18 лютого 1945 року. 1946 року отримав звання героя Радянського Союзу.

Відео дня

Що відомо про Пилипа Орлика

Пилип Орлик народився 1642 року. Навчався у Віленському єзуїтському та Київському колегіумах. 1698 року став писарем Київської митрополії, 1700 року — писарем Генеральної військової канцелярії Війська Запорозького, 1706 року — генеральним писарем. Після Полтавської битви 1709 року виїхав у Бендери (сучасна Молдова).

У квітні 1710 року Пилипа Орлика обрали гетьманом Війська Запорозького. Уклав угоду зі старшиною, яка отримала назву «Пакти й конституції прав і вольностей Війська Запорозького». Намагався звільнити Гетьманщину від російського панування, спираючись на підтримку Швеції, Туреччини та Кримського ханства. 1714 року виїхав з Бендер до Швеції. Точна дата та місце смерті невідомі. Найімовірніше, Пилип Орлик помер 1742 року в Яссах (сучасна Румунія).

Нагадаємо, що востаннє перейменування вулиць у Хмельницькому затверджували в жовтні 2019 року. Тоді нові назви отримали вісім вулиць. Крім того, свою першу назву отримав сквер на перехресті вулиць Бандери та Зарічанської, — сквер імені Степана Бандери.

Опитування

Чи підтримуєте ви перейменування вулиці Карбишева?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Денич

    Дивні люди. За що ви того генерали славити хочете?(це до тих, хто ПРОТИ)

    Elena Dostavka reply Денич

    правильно, при нормальном раскладе улицы в городе должны быть просто бендеры","дня народження бендеры"," славы бендеры","памяти бендеры","бендер-стрит", "бендер-штрассе" ,а ,стоп,еще улица "декоммунизации"  и улица противников рашистской противостолбнячной сыворотки.
     В принципе для начала хватит?

    Ніхто Петрович reply Elena Dostavka

    Бендери - це місто в придністров'ї. То нащо нам така вулиця?
  • Игорь Шулаков

    Ой ...ну наконец то....а то как же мы без очередного переименования улицы 😅
  • Іван Косин

    Нічого точно незмінеця.

    вася пупкин reply Іван Косин

    Ти правий. Доки не придбаєш собі "Академічний тлумачний словник української мови", для тебе точно нічого незмінеця.
  • Стас Ситников

    І жити всім стане краще!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up