70 років тому Проскурів став Хмельницьким. Історія нашого міста

70 років тому Проскурів став Хмельницьким. Історія нашого міста
  • Цього дня, рівно 70 років тому, область із Кам’янець-Подільської змінила назву на Хмельницьку. 

Хмельницький має майже 600-річну історію. Свою сучасну назву він отримав у 1954-ому. До того був Проскуровом, а ще раніше — Плоскировом. Згідно Указу Президії Верховної Ради Української РСР цього дня рівно 70 років тому тодішній Проскурів перейменували в Хмельницький, а Кам’янець-Подільську область — в Хмельницьку область. 

— На ознаменування історичної події - 300-річчя возз’єднання України з росією і відзначаючи заслуги перед українським і російським народами видатного державного діяча і полководця Богдана Хмельницького. Перейменувати місто Проскурів у місто Хмельницький. А Кам’янець-Подільську область — в Хмельницьку область, — йдеться в документі. 

Відео дня

До слова, найдавніша згадка про сучасний Хмельницький датується 1431 роком. Вона стосується поселення Ploskirоwcze – Плоскирівці. 

Але облаштування та заселення людиною території сучасного міста і навколишніх земель розпочалося ще у прадавні часи. Найстаріша з досліджених в межах міста археологічних пам’яток – поселення трипільської культури у передмісті Ружична, яке датується початком III тисячоліття до н. е. 

Документ, у якому вперше згадується Плоскирів, виявив і опублікував у 1894 році видатний український історик М. С. Грушевський. Це – подимний реєстр Подільського воєводства 1493 року, укладений за часів польського короля Яна Ольбрахта, згідно з яким у Плоскирові тоді числилося 7 димів.

У 1510 році король Сигізмунд 1 Старий подарував Плоскирів у довічне володіння шляхтичеві Станіславу Гурському з Дунаєвець. У 1550 році король Сигізмунд II Август подарував Плоскирів у спадкове володіння за “сумлінну службу і зразкову хоробрість” кам’янецькому старості Мацею (Матвію) Влодеку з Германова.

У вересні 1648 року запорозькі козаки на чолі з Максимом Кривоносом штурмом захопили Плоскирівський замок і містечко. В наступні роки біля Плоскирова проходили війська України під проводом Богдана Хмельницького. 

Після другого поділу Польщі у 1793 році її урядовців на Поділлі замінили російські. 1795 року була утворена Подільська губернія і один з її повітів став називатися Проскурівським із центром у місті Проскурові. До речі, ніякого указу про перейменування містечка не було видано! Нова назва була співзвучна із словом “проскура” – так в українській мові іменується круглий хлібець, котрий вживається у християнських обрядах. Остаточно ця назва утвердилася в офіційних документах з 1801 року.

У 1880-х Проскурів поступово стає значним центром вивезення зерна і завезення солі. У місті споруджуються великі зернові і соляні комори. У 1870 році завершується будівництво залізничної колії Жмеринка – Проскурів – Волочиськ, і місто дістало прискорений вихід на Київ, Одесу та кордон, який пролягав тоді по річці Збруч.

З 1897 до 1911 року населення Проскурова зросло більш як наполовину і становило 35 тисяч чоловік. Проте, потреби населення обслуговували лише одна земська і дві приватні лікарні, розраховані лише на 46 хворих.

Роки йдуть. В 1929 році місто нарешті одержує водогін. У часи сталінських репресій кілька тисяч проскурівців було репресовано, серед них радянських працівників, партійних функціонерів, військових, звичайних службовців та робітників. З утворенням 22 вересня 1937 року Кам’янець-Подільської області Проскурів опинився у її географічному центрі. Це обумовило перенесення навесні 1941 року у Проскурів адміністративного центру області.

У січні 1954 року Кам’янець-Подільська область була перейменована у Хмельницьку, а Проскурів – у місто Хмельницький, чим було вшановано пам’ять видатного державного та військового діяча України гетьмана Богдана Хмельницького.

Сьогодні Хмельницький є адміністративним центром Хмельницької області і Хмельницького району. Центром Хмельницької міської територіальної громади. Чисельність населення станом на 2022 рік, за даними Вікіпедії, становить 274 452 особи. Під час війни Хмельницький став справжнім прихистком для переселенців. 

А яка назва міста Вам подобається більше: Проскурів чи Хмельницький?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Читач58

    Треба провести декомунізацію. Вернути Кам'янець Подільська губернія. Москалі багато тут в історії натворили.
  • Андрій

    Проскурів
  • Віталій Українець

    На березі невідомої мені річечки в Лезнево в огороді були особисто знайдені Трипільські керамічні  буси трьохколірні.В районі Л.Гринівців біля  Йосипової дороги -кожну весну на одній ділянці знаходив кремніеві сокири та не гончарні вироби з глини.Не гончарні це виготовлені шляхом ручного формування без застосування гончарного круга.

    А це панове неоліт!
  • Віктор

    Усе подобається. Тільки-но фраза про возз'єднання з "рососією" ні в ...

keyboard_arrow_up