Понад 60 днів без м’яса - раніше ця ідея здавалася мені нереальною. Адже відмовитися від апетитного стейка, бургера чи домашніх котлеток важко, погодьтесь. Однак дедалі частіше у своєму оточенні та в “Instaсвіті” з’являються ті, хто прибирає м’ясо-ковбасні вироби зі своїх тарілок. При цьому стверджують про припливи енергії та покращення стану свого здоров’я.
Спосіб життя під назвою “без м’яса”, ведуть вегетаріанці. Як повідомляє МОЗ України, такі люди мають нижчі ризики появи серцево-судинних захворювань, надмірної ваги, ожиріння і деяких видів раку. Цьому сприяє надання переваги рослинній їжі.
Всі вище перераховані фактори стали причиною проведення мого експерименту. Адже академія харчування та дієтології США підтверджує: дієта без м’яса підходить людям на всіх етапах життя. Це стосується як дітей та вагітних, так і пенсіонерів.
Перш ніж перейти до дієти, я проконсультувалася із сімейним лікарем. Медик наголосила, що приходити до такого рішення без відомостей про стан свого здоров’я - небезпечно. Тож вона виписала направлення на здачу загального аналізу крові. Їхній результат мав вказати - чи можна обходитися без м’яса. Всі показники були в нормі. Тож я почала жити в тандемі з рослинною їжею, рибою і морепродуктами. Щоб дізнатися, як це відобразиться на здоров’ї, мені призначили повторний аналіз не менш як за місяць експерименту.
Відмовилася від м’яса я легко. Адже й раніше не була надто залежною від нього. Почнемо з того, що я завжди віддавала перевагу курці. Чому так сталося - я розповідала вам раніше. Прочитати можете тут.
Єдине, що було моєю незмінною пристрастю - бутерброди з лікарською ковбасою. Часто вони були не лише сніданком, а й легким перекусом між прийомами їжі. Тож відсутність цього продукту в раціоні спершу була помітною.
У рамках експерименту мій сніданок складався із яєшні, салату, млинців чи бездріжджового хлібу з тунцем, ікрою лосося чи мойви. Обідні страви містили гарнір - картоплю, рис, гречку або горох. Також у моїй тарілці була рибка або будь-які овочі.
Завдяки експерименту, я відкрила для себе чимало нових рецептів. Наприклад, пангасіус у соєвому соусі зі стручковою квасолею. Або стейк з риби зубатки, обсмажений в панірувальних сухарях. Все це я доповнювала овочевим салатом: капуста, рукола, помідор, огірок, болгарський перець - поєднання могло бути різним. Як правило, їжу на обід я брала із собою на роботу. Та в інших випадках рятувалася продуктами з магазину. В такому разі я перекушувала йогуртом, печивом або хлібцями. Коли колеги вирішували гуртом смакувати шаурмою, я не відставала від колективу. Замовляла собі вегетаріанський рол. Він був схожий на стандартну шаурму, та не містив куряче м’ясо.
Що стосується вечері - цей прийом їжі був для мене найпростіший зі всіх. Адже складався з небагатьох продуктів та мінімум їхньої обробки. Я могла наситити організм морквою, шампіньйонами й брюссельською капустою на грилі. Або ж посмакувати легким салатом. Щось на кшталт того, який їла в обід.
Та не думайте, що вся моя дієта була легкою. Адже кілька разів я ледь стримувалася, аби не здатися. В основному це траплялося під час приготування їжі чоловікові, який відмовлятися від м’яса й не думав. Пригадую, як готувала йому курячі крильця. Перед запіканням, маринувала їх в соусі теріякі. Тоді в мене потекли слинки. Я швидко перемкнула свою увагу на фрукти. У такий спосіб ледь не спокусилася кілька разів. Наприклад, під час смаження курячого стейку чи котлет. Згодом я стала розуміти - організм потребує ферментів, що є саме в м’ясі.
Раніше дієтолог Майя Желіховська казала, що на початку такої дієти все буде йти прекрасно. Та за якийсь час картина зміниться. Бо організму не вистачатиме тих елементів, які не можливо замінити іншими продуктами, окрім м’ясних. Так сталося і в моїй історії.
Приплив енергії і навіть ріст вій та волосся - такі зміни відбулися зі мною. З часом все змінилося. Я стала розуміти: хочеться з’їсти м’яса. Тож здавши повторні аналізи за 2 місяці експерименту, курка повернулася до моєї тарілки.
Загальний аналіз крові здається натщесерце. Роблять його із 8 до 9 ранку. У цей час я прийшла до лікарні і навіть виявилася першою в черзі. Після проведення процедури, мені повідомили: “Результат буде сьогодні, після 12 години”. Я з нетерпінням чекала цього часу, щоб швидше дізнатися - чи є зміни.
Загальний аналіз крові включав перевірку:
“Всі показники у вас в нормі. Жодних змін немає. Еритроцити, гемоглобін - все в порядку”, - сказала моя сімейна лікарка.
Виявилося, що така дієта жодним чином не вплинула на моє здоров’я. Із негативу лише те, що я якийсь час обмежувала себе у власних бажаннях. Що, як на мене, є недопустимим. Хто, як не власний організм, точно знає, що саме йому потрібно?
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
Farid Ashkar
Victor Honcharuk
Наталія Маярчак
Гридворд Хранзовски