60 днів без м’яса. Результати експерименту журналістки “ВСІМ”

60 днів без м’яса. Результати експерименту журналістки “ВСІМ”
  • Наприкінці січня журналістка “ВСІМ” виключила з раціону м’ясо.
  • Перш ніж це зробити, проконсультувалася з лікарем й здала загальний аналіз крові.
  • Наприкінці експерименту ця процедура повторилася.
  • Чи змінилося щось в організмі?

Понад 60 днів без м’яса - раніше ця ідея здавалася мені нереальною. Адже відмовитися від апетитного стейка, бургера чи домашніх котлеток важко, погодьтесь. Однак дедалі частіше у своєму оточенні та в “Instaсвіті” з’являються ті, хто прибирає м’ясо-ковбасні вироби зі своїх тарілок. При цьому стверджують про припливи енергії та покращення стану свого здоров’я.

Спосіб життя під назвою “без м’яса”, ведуть вегетаріанці. Як повідомляє МОЗ України, такі люди мають нижчі ризики появи серцево-судинних захворювань, надмірної ваги, ожиріння і деяких видів раку. Цьому сприяє надання переваги рослинній їжі.

Всі вище перераховані фактори стали причиною проведення мого експерименту. Адже академія харчування та дієтології США підтверджує: дієта без м’яса підходить людям на всіх етапах життя. Це стосується як дітей та вагітних, так і пенсіонерів.

Відео дня

Перш ніж перейти до дієти, я проконсультувалася із сімейним лікарем. Медик наголосила, що приходити до такого рішення без відомостей про стан свого здоров’я - небезпечно. Тож вона виписала направлення на здачу загального аналізу крові. Їхній результат мав вказати - чи можна обходитися без м’яса. Всі показники були в нормі. Тож я почала жити в тандемі з рослинною їжею, рибою і морепродуктами. Щоб дізнатися, як це відобразиться на здоров’ї, мені призначили повторний аналіз не менш як за місяць експерименту. 

Про відчуття, смаки й бажання

Відмовилася від м’яса я легко. Адже й раніше не була надто залежною від нього. Почнемо з того, що я завжди віддавала перевагу курці. Чому так сталося - я розповідала вам раніше. Прочитати можете тут. 

Єдине, що було моєю незмінною пристрастю - бутерброди з лікарською ковбасою. Часто вони були не лише сніданком, а й легким перекусом між прийомами їжі. Тож відсутність цього продукту в раціоні спершу була помітною.

У рамках експерименту мій сніданок складався із яєшні, салату, млинців чи бездріжджового хлібу з тунцем, ікрою лосося чи мойви. Обідні страви містили гарнір - картоплю, рис, гречку або горох. Також у моїй тарілці була рибка або будь-які овочі. 

Завдяки експерименту, я відкрила для себе чимало нових рецептів. Наприклад, пангасіус у соєвому соусі зі стручковою квасолею. Або стейк з риби зубатки, обсмажений в панірувальних сухарях. Все це я доповнювала овочевим салатом: капуста, рукола, помідор, огірок, болгарський перець - поєднання могло бути різним. Як правило, їжу на обід я брала із собою на роботу. Та в інших випадках рятувалася продуктами з магазину. В такому разі я перекушувала йогуртом, печивом або хлібцями. Коли колеги вирішували гуртом смакувати шаурмою, я не відставала від колективу. Замовляла собі вегетаріанський рол. Він був схожий на стандартну шаурму, та не містив куряче м’ясо. 

Що стосується вечері - цей прийом їжі був для мене найпростіший зі всіх. Адже складався з небагатьох продуктів та мінімум їхньої обробки. Я могла наситити організм морквою, шампіньйонами й брюссельською капустою на грилі. Або ж посмакувати легким салатом. Щось на кшталт того, який їла в обід. 

Та не думайте, що вся моя дієта була легкою. Адже кілька разів я ледь стримувалася, аби не здатися. В основному це траплялося під час приготування їжі чоловікові, який відмовлятися від м’яса й не думав. Пригадую, як готувала йому курячі крильця. Перед запіканням, маринувала їх в соусі теріякі. Тоді в мене потекли слинки. Я швидко перемкнула свою увагу на фрукти. У такий спосіб ледь не спокусилася кілька разів. Наприклад, під час смаження курячого стейку чи котлет. Згодом я стала розуміти - організм потребує ферментів, що є саме в м’ясі.

Раніше дієтолог Майя Желіховська казала, що на початку такої дієти все буде йти прекрасно. Та за якийсь час картина зміниться. Бо організму не вистачатиме тих елементів, які не можливо замінити іншими продуктами, окрім м’ясних. Так сталося і в моїй історії. 

Приплив енергії і навіть ріст вій та волосся - такі зміни відбулися зі мною. З часом все змінилося. Я стала розуміти: хочеться з’їсти м’яса. Тож здавши повторні аналізи за 2 місяці експерименту, курка повернулася до моєї тарілки.

Чи відбулися зміни в організмі

Загальний аналіз крові здається натщесерце. Роблять його із 8 до 9 ранку. У цей час я прийшла до лікарні і навіть виявилася першою в черзі. Після проведення процедури, мені повідомили: “Результат буде сьогодні, після 12 години”. Я з нетерпінням чекала цього часу, щоб швидше дізнатися - чи є зміни. 

Загальний аналіз крові включав перевірку:

  • швидкості осідання еритроцитів
  • гемоглобін
  • кольорового показника
  • еритроцитів
  • лейкоцитів
  • мієлоцитів
  • мета мієлоцитів
  • палочкоядерних
  • сегментноядерних
  • еозинофілів
  • базофілів
  • лімфоцитів
  • моноцитів
  • плазматичних клітин

Нет описания.

“Всі показники у вас в нормі. Жодних змін немає. Еритроцити, гемоглобін - все в порядку”, - сказала моя сімейна лікарка. 

Виявилося, що така дієта жодним чином не вплинула на моє здоров’я. Із негативу лише те, що я якийсь час обмежувала себе у власних бажаннях. Що, як на мене, є недопустимим. Хто, як не власний організм, точно знає, що саме йому потрібно?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Farid Ashkar

    Я даже незнаю как назвать такую агитацию?!  Что в мире творится,  одна нелепитца нелепей другой,,, ещё очень полезно выпить десять литров воды в день натощак,  вообще показатели крови станут отличными, есть японская поговорка про золотую середину всё что в меру полезно а злоупотреблять и вода отравой станет а в меру и яд станет лекарством,,,
  • Victor Honcharuk

    скоро справжнього мяса і не буде 😂
  • Наталія Маярчак

    Але не без кави)))
  • Гридворд Хранзовски

    по чому така стаття? чи настільки вже зазомбували, що безкоштовно ліпите?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up