Чекаємо на атаку чотирьох вірусів грипу. Вакцинуватись поки нічим

Чекаємо на атаку чотирьох вірусів грипу. Вакцинуватись поки нічим
Ілюстративне фото з te.20minut.ua
  • З 1 жовтня стартував новий епідсезон. На Хмельниччині вже захворіло більше 5000 людей. 
  • Лікарі кажуть, цього року очікується чотири штами вірусу, серед яких невідомий "Ямагата". 
  • Кращий метод профілактики - щеплення, проте вакцин досі не завезли.

Традиційно у жовтні стартує новий епідемічний сезон захворюваності на грип. Першу хвилю хмельничани відчують на собі вже на початку грудня, а ось пік епідемії прогнозують на перші тижні нового року. Найкращий метод профілактики - щеплення, вважають епідеміологи. Вакцинацію необхідно пройти заздалегідь, адже імунітет до вірусу формується не раніше як через два тижні після щеплення. Що відомо про нові сезонні віруси та як уникнути наслідків небезпечного грипу, дізнавалися журналісти vsim.ua.

"Гулятимуть" чотири віруси грипу

За даними ВООЗ, на території Хмельниччини очікуються вже знайомі віруси типу А H1N1 (Мічіган) та H3N2 (Сінгапур), дещо видозмінений вірус типу В (Колорадо) та новий, ще невідомий хмельничанам, вірус типу В (Ямагата). Особливо небезпечний для нашої місцевості саме вірус типу А, який набере обертів в кінці грудня. Як пояснюють у лабораторному центрі МОЗ, вірус грипу постійно мутує, з’являються нові штами. Якщо пацієнт отримав щеплення минулого року, то цьогоріч від того самого грипу воно його вже не врятує.  

Хворі є, а вакцини не завезли

Найбільш чутливі до грипу - діти. З 1 жовтня цього року захворіло 5760 осіб, з них - 3298 дітей. Показник не критичний, - пояснюють епідеміологи. Проте перевищує статистичні дані за аналогічний період 2016 та 2017 років, коли спостерігалося від 3-х до 4-х тисяч хворих.

Відео дня

- Діти пішли в школу, в дитячі садочки - перемішалися, почали контактувати між собою і процес пішов по наростаючій. Щоб ось ці показники не перейшли епідемічний поріг, діток необхідно щеплювати. Вакцина уже є, вона розрахована на подолання ось цих чотирьох штамів. Проте, коли вона дістанеться до Хмельницького - ще питання. Поки не відомо, яку ми отримаємо вакцину: чи то індійську, чи японську. Її поки немає в аптеках, лише очікуємо, - розповідає лікар-епідеміолог обласного лабораторного центру МОЗ Лариса Калінер. 

Люди не поспішають щеплюватися

Минулого року хмельничани не поспішали щеплюватися. Вакцинувались лише 3% населення. Як наслідок, на грип та ГРВІ захворіло більше 225 тисяч людей. Значна частина отримали ускладнення у вигляді пневмонії.

- На даний момент наше населення зовсім незахищене. Безпечне середовище - це коли вакциновано 95%, а у нас показник не перевищує і 3-х. Щеплення від грипу не є обов’язковим, тому люди не поспішають проходити вакцинацію. Можливо, ще й через те, що придбати вакцину необхідно за власні кошти, - пояснює Лариса Калінер.

В групі ризику - водії та медики

Так як вірус грипу любить масові скупчення людей, до груп ризику відносять медичних працівників, водіїв, працівників харчової та торговельної промисловості. Обов’язкове щеплення для людей із серцево-судинними, дихальними, хронічними захворюваннями, для діабетиків, для людей з патологіями кишкового тракту та печінки. Для них грип проходить переважно з тяжкими ускладненнями, часом аж до летальних випадків.

- Обов’язково вакцинують медичних працівників, адже вони постійно поруч із збудниками інфекції. Для них кошти виділяють з місцевого бюджету. Останнім часом великі приватні підприємства запроваджують у себе практику безкоштовної вакцинації для працівників. Вони не хочуть виплачувати лікарняні, тому їм простіше заплатити за вакцину для всього колективу, - каже Лариса Калінер. 

Кошти на вакцинацію ще не отримали

Щорічно з міського бюджету виділяють кошти на закупівлю вакцини для пільгових категорій дітей. Нагадаємо, що минулого року на них виділили більше 260 тисяч гривень. Цього року планують теж давати гроші на закупівлю вакцин. Щоправда, яка це буде сума, стане відомо завтра, 10 жовтня. Рішення мають прийняти на сесії міської ради. 

- Поки що ми не можемо конкретно сказати скільки коштів буде виділено на профілактику та боротьбу з вірусом грипу в цьому році. Ці дані будуть вже після рішення сесії міської ради. Тоді ми розподілимо кошти на закупівлю противірусних препаратів. Залежно від суми, будемо дивитися, які категорії населення вдасться охопити. В минулому році ми виділяли кошти спеціально для дітей з соціально неблагополучних сімей, це сироти, соціально незахищені та багатодітні, -  пояснює начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Борис Ткач.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Наталья Навроцкая

    І я це питання собі задала як тільки прочитала статтю. (
  • Inna Bisonova

    В сімейній практиці на старконівському 5/5а замовила вакцини на сім'ю. По 300грн вакцини+100огляд лікаря
  • Valentina Zhygareva

    Ваксигрипп тетра
  • Жанна Власова

    Цікаво,як же вони знають на перед, коли і які віруси будуть і які в них зміни відбудуться?Моя думка,що вони самі розповсюджують ці віруси,аби люди в лікарнях,аптеках побільше грошей залишили.І знають що їх буде саме 4 а можливо буде 2 чи 6,ні саме 4😡

    Ірина Казалінова reply Жанна Власова

    Оксана Чепурна це точно!!!!

    Оксана Чепурна reply Жанна Власова

    Жанна Власова ,це вже,як прогноз погоди в них виходить!!!!!(((забули про маски написати,як в період Тимошенко-захисні маски в аптеках розліталися як гарячі пиріжки,бо саме цей вірус, без маски не обходився, хоча всі однаково передаються!! От як можна знати на що хто захворіє,коли буде пік і який штам грипу коли розгуляється-це маразм вже!! Хай краще ліки від раку винайдуть, якщо такі всевидющі!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук Від читача 16:16 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань 09:06 У Шепетівці затримали місцевого за крадіжку. Він намагався втекти з області 18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up