Чим ми дихаємо: наскільки чисте повітря у Хмельницькому

Чим ми дихаємо: наскільки чисте повітря у Хмельницькому
  • Вихлопні гази, промислові викиди та пил - незмінні супутники кожного міста

  • Вони суттєво впливають на якість повітря, а отже й на якість нашого життя

  • Чистоту повітря у Хмельницькому контролюють станції, які передають дані в режимі реального часу

  • Наскільки безпечне повітря у Хмельницькому та у яких мікрорайонах міста воно найбрудніше?

Справжня літня спека дісталася й до Хмельницького. Щоб врятуватися від задухи, мешканці міста більше часу проводять на вулиці, намагаючись знайти свіже повітря подалі від автомобільних шляхів. Чи це можливо й наскільки повітря у Хмельницькому безпечне для здоров'я - аналізували журналісти ВСІМ.

У 2020 році у Хмельницькому встановили 8 станцій, які постійно аналізують якість повітря відразу за кількома показниками. Вони вимірюють рівень пилу, вологості, температуру, атмосферний тиск, а також вміст небезпечних речовин - формальдегіду, аміаку та оксидів вуглецю.

Відео дня

Фото ілюстративне - khm.gov.ua

Станції встановили по периметру міста у 8 мікрорайонах - це Виставка, Ракове, Гречани, Лезневе, Центр, Ружична, Озерна та Дубове.

Результати моніторингу є у вільному доступі на сайті Eco city та в однойменному мобільному додатку. Кожен хмельничанин у будь-який час доби може дізнатися, чим він дихає.

Ми перевірили карту, й виявили, що дані моніторингу можна дізнатися лише по 6 станціях з 8 встановлених. Дані з двох мікрорайонів - Озерної та Лезневого - відсутні.

Що сталося з двома пристроями, запитали у керівника Управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Олександра Лукова.

Він каже, що усі прилади встановлені й працюють. Однак час від часу на них трапляються збої.

Рівень забруднення у межах норми

Керівник управління розповідає, що прилади часто дають збої, особливо у зимовий період. Коли підвищується рівень вологості й виникає туман, датчики можуть сприйняти його за пил й, відповідно, показувати більшу кількість шкідливих домішок, ніж є насправді.

Попри це, Олександр Луков стверджує, що рівень забруднення повітря у місті в межах норми. У порівнянні з іншими українськими містами його якість задовільна. Хоча показники можуть відрізнятися у різні пори року.

Найбільше повітря Хмельницького страждає від транспорту

Кількість автомобілів на міських дорогах збільшується щороку. Вихлопні гази - джерело чи не усіх шкідливих речовин, що отруюють повітря.

Серед найбільших підприємств, які розташовані в Хмельницькому й шкодять екології - “Хмельницьктеплокомуненерго”. Але воно має дозволи на викид шкідливих речовин. До того ж останнім часом працівники проводять оновлення мережі - замінюють старі труби, тож рівень викидів в атмосферу знизився.

У мікрорайонах Ружична, Дубове та Виставка зафіксували підвищений рівень формальдегіду

Дані діючих станцій вимірювання якості повітря вказують на підвищення рівня вмісту формальдегіду в трьох мікрорайонах - Виставка, Дубове та Ружична. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я безпечний рівень вмісту цієї речовини у повітрі становить 0,03 мкг/м3. На Виставці, станом на 24 червня 2021 року, зафіксовано 24.66 мкг/м3, в Дубовому - 36.67 мкг/м3, в Ружичній - 30.1 мкг/м3.

Мікрорайон Виставка

Мікрорайон Дубове

Мікрорайон Ружична

З чим це пов'язано в Управлінні з питань екології не знають. Кажуть, що для цього потрібно проводити окремий моніторинг. Однак керівник управління запевняє, що такий рівень не може завдати значної шкоди здоров'ю людини.

Чим небезпечний формальдегід?

Формальдегід - канцерогенна речовина. Високий рівень його вмісту у повітрі призводить до подразнення слизових оболонок очей, носа та горла, загострення хвороб дихальних шляхів. Особливо небезпечний для людей, які страждають від астми та хронічного бронхіту, бо значна концентрація може викликати рецидиви.   Тривалий вплив високої концентрації формальдегіду у повітрі створює ризик розвитку онкологічних захворювань.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач97

    Ввести налог на користування особистим транспортом в межах міста, влітку більше,
    Треба рятувати людей, їх життя залежить від того, чим вони дихають.
    Чи зразу заборону ввести, життя дорожче від особистих потреб свого Его.



    Пі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up