Cпалах гепатиту А на Вінниччині: яка ситуація на Хмельниччині

Cпалах гепатиту А на Вінниччині: яка ситуація на Хмельниччині
  • Два тижні, як на Вінниччині почався спалах гепатиту А.

  • Розповідаємо яка ситуація на Хмельниччині та як уберегти себе від гепатиту. 

Не встигли ми забути про ковід, як з’явилась нова загроза. У сусідній на Вінниччині від учора посилюють протиепідемічні заходи через спалах гепатиту А. В МОЗ повідомили, що в області оголосили надзвичайну ситуацію. 

— Епідемічна статистика показує, що джерело інфікування досі продовжує існувати. Причинами спалаху гепатиту А можуть бути харчові продукти або питна вода. На цих факторах зараз сфокусована робота лікарів-епідеміологів, які розслідують спалах, — пишуть в Міністерстві охорони здоров’я. 

Медики зазначають, що уже зареєстрували понад 210 випадків захворювання, серед яких 180 підтвердили лабораторно. Наразі у вінницьких лікарнях залишаються 144 пацієнти, а 32 дорослих та 10 дітей вже виписали.

Відео дня

Тому у регіоні посилили протиепідемічні заходи: тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках, додаткові перевірки проводять на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням населення, продуктами харчування та іншими епідемічно небезпечними сферами, додав головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

На підставі проведених епідрозслідувань визначили щонайменше 4️ можливих фактори, які вказують на джерело інфекції. 

Яка ситуація на Хмельниччині

Поки що в Хмельницькій області немає загрози масового спалаху гепатиту A. Від початку цього року у обласній інфекційній лікарні було лише троє пацієнтів із таким діагнозом. Нині ж госпіталізованих на гепатит А в закладі взагалі немає. Про це пише Суспільне. 

— Якщо на Хмельниччину будуть приїжджати в гості мешканці Вінницької області, де зараз вирує вірусний гепатит A, тоді у нас можливі поодинокі випадки цієї недуги. На даний час немає загрози масового спалаху захворювання в нашій області, — розповіла директор Хмельницької інфекційної лікарні Нінель Марцонь.

Лікарка дитячого відділення того ж закладу Лариса Ярош додає, що на територіїї Хмельниччини вже 30 років не фіксували спалахів на гепатит А. 

— Єдиними пацієнтами з гепатитом A цьогоріч стали члени однієї родини ромів. Це діти десяти, тринадцяти і шістнадцяти років. Це був "завозний" гепатит. Ця сім’я постійно "кочує" з західної України, із Закарпаття, — каже медикиня. 

Додамо, що раніше в області були й летальні випадки в хворих на гепатит А. 

Що варто знати про гепатит А 

Гепатит А — це спричинене вірусом гепатиту А захворювання, що вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. Це захворювання може мати як легкий, так і важкий перебіг.

Вірус гепатиту А передається:

Хвора людина є заразною протягом місяця. Вірус гепатиту А зберігається у воді від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб, у сухому середовищі за кімнатної температури — протягом тижня. ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. 

Найпоширеніші симптоми гепатиту А є: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Якщо помітили такі симптоми в себе чи близьких - негайно звертайтеся до свого сімейного лікаря.

Які заходи слід здійснювати, аби не заразитися гепатитом А:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up