Держпродспоживслужба застерігає хмельничан від ботулізму

Держпродспоживслужба застерігає хмельничан від ботулізму
  •  В літній період збільшується кількість харчових отруєнь.
  • Якщо не дотримуватись елементарних правил безпеки, можна захворіти на ботулізм.
  • Що радять робити хмельничанам, аби вберегти себе.

 

Більше харчових отруєнь трапляється переважно у літній період. Багато з них викликані збудником ботулізму. Він опиняється на овочах, фруктах, рибі і всіх продуктах, які можуть потрапити на ваш стіл. Ботулізм - це важке харчове отруєння і кількість смертельних випадків сягає 20%. Найперше, фахівці пояснюють, як правильно переробляти сировину і зберігати готові продукти, особливо домашні консерви.
Лише минулого року в області на ботулізм перехворіло сім людей. Сьогодні ця проблема теж актуальна. Про це повідомляють в ГУ  Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Лікарі зазначають, що найчастіше причиною захворювання яких є консервована продукція, виготовлена вдома.  Цьогоріч зареєстрували 5 випадків захворювання. 
   Держпродспоживслужба закликає відмовитись від вживання в'яленої риби і навіть називає виробника -  ФОП Меркурій А.В. (Світловодський р-н, м.Світловодськ, вул. Будівельників, 16/27), постачальником риби є ТОВ «Чудо-Юдо» (м.Світловодськ, Кіровоградська обл.). Додають, ймовірно від цієї продукції в в столиці зареєстрували кілька випадків захворювання, один - смертельний.  
         Як проявляється захворювання?
      Від моменту вживання до перших проявів проходить від 6 годин до однієї доби. Захворювання починається гостро. Спочатку двоїться в очах, виникає розлад мови, стає боляче ковтати, жувати, є сухість в роті, головний біль. 

    Що потрібно робити в домашніх умовах?   

  • обробляти тару, сировину для виготовлення  консервів 
  • при домашньому консервуванні використовувати автоклав, коли досягається температура 120 градусів і більше.
  • не їсти консерви, які "здуті"
  • перед їжею їх слід прогрівати або кип'ятити впродовж 20 хвилин
  • не купувати на ринках та в приватних осіб консервовану продукцію,  ковбаси домашнього виготовлення.

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:22 Південний Буг назвали найбільш забрудненою річкою: деталі 20:00 Травневий обстріл Грузевиці: скільки коштів виділили для постраждалих 19:03 Два тижні без гарячої води: де і коли відключатимуть котельні у Хмельницькому 18:42 У Хмельницькій громаді стартували «Дворові олімпійські ігри» Від читача 18:56 У КНП "ХОССЦ" відновили кровопостачання серцевого м’яза хмельничанину, воїну ЗСУ 17:54 Запитали у Симчишина про платні парковки у центрі. Що він відповів 17:18 Погрожував підприємцю відрізати голову: судили хмельницького рекетира 16:02 Оновлення фонтану з жабами біля “Дитячого світу”: що хочуть змінити photo_camera 15:26 Монотеатр «Кут» ліквідують. Що буде з працівниками та приміщенням 14:37 П’яний водій спробував відкупитися від патрульних у Ярмолинецькій громаді 14:26 На Хмельниччині зі старої хати зробили подільську садибу. Що там є і скільки коштує відпочити photo_camera 13:43 Залужний нагородив «Золотим хрестом» газівника –аеророзвідника з Хмельниччини 12:59 Небезпечні переходи у Хмельницькому: запитали у містян (ВІДЕО) play_circle_filled 12:27 У Хмельницькому на «зебрі» збили 80-річну пенсіонерку 12:20 Разом до перемоги! Українці разом із «АТБ» зібрали 70 млн грн. для допомоги Збройним силам (новини компаній) 11:33 На щиті повертається додому воїн з Шепетівщини 10:45 У Хмельницькому виявили та підірвали артснаряд (ВІДЕО) 10:30 ДТП в Кам’янці: четверо постраждалих 09:53 У Хмельницькому горіла дев’ятиповерхівка (ВІДЕО) 09:18 В Україні викрили організатора шахрайського call-центру: деталі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up