Держпродспоживслужба застерігає хмельничан від ботулізму

Держпродспоживслужба застерігає хмельничан від ботулізму
  •  В літній період збільшується кількість харчових отруєнь.
  • Якщо не дотримуватись елементарних правил безпеки, можна захворіти на ботулізм.
  • Що радять робити хмельничанам, аби вберегти себе.

 

Більше харчових отруєнь трапляється переважно у літній період. Багато з них викликані збудником ботулізму. Він опиняється на овочах, фруктах, рибі і всіх продуктах, які можуть потрапити на ваш стіл. Ботулізм - це важке харчове отруєння і кількість смертельних випадків сягає 20%. Найперше, фахівці пояснюють, як правильно переробляти сировину і зберігати готові продукти, особливо домашні консерви.
Лише минулого року в області на ботулізм перехворіло сім людей. Сьогодні ця проблема теж актуальна. Про це повідомляють в ГУ  Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Лікарі зазначають, що найчастіше причиною захворювання яких є консервована продукція, виготовлена вдома.  Цьогоріч зареєстрували 5 випадків захворювання. 
   Держпродспоживслужба закликає відмовитись від вживання в'яленої риби і навіть називає виробника -  ФОП Меркурій А.В. (Світловодський р-н, м.Світловодськ, вул. Будівельників, 16/27), постачальником риби є ТОВ «Чудо-Юдо» (м.Світловодськ, Кіровоградська обл.). Додають, ймовірно від цієї продукції в в столиці зареєстрували кілька випадків захворювання, один - смертельний.  
         Як проявляється захворювання?
      Від моменту вживання до перших проявів проходить від 6 годин до однієї доби. Захворювання починається гостро. Спочатку двоїться в очах, виникає розлад мови, стає боляче ковтати, жувати, є сухість в роті, головний біль. 

    Що потрібно робити в домашніх умовах?   

  • обробляти тару, сировину для виготовлення  консервів 
  • при домашньому консервуванні використовувати автоклав, коли досягається температура 120 градусів і більше.
  • не їсти консерви, які "здуті"
  • перед їжею їх слід прогрівати або кип'ятити впродовж 20 хвилин
  • не купувати на ринках та в приватних осіб консервовану продукцію,  ковбаси домашнього виготовлення.

 

 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:50 Список 78 шкіл Хмельниччини, які можуть закрити 18:18 Воювали в гарячих точках: сім’ям загиблих воїнів вручили державні нагороди 17:45 Без води 16 квітня залишуться кілька мікрорайонів Хмельницького (АДРЕСИ) 17:15 Про оваріальний резерв жінки, вагітність й чоловіче безпліддя: інтерв’ю з репродуктологом Анною Каретною (новини компаній) Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 17:04 «Травмат» або «вогнепал»: як отримати дозвіл на зброю та де її купити в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 16:42 Наловили риби на мільйон гривень: на Хмельниччині затримали браконьєрів 16:02 Попрощались із 16-річною Іванною, яка загинула в ДТП на Озерній photo_camera 15:41 Вину мера Кам’янця у корупційному правопорушенні довели – прокуратура 14:44 За постріл у стінах прикордонної академії військовий заплатить великий штраф 14:08 У Хмельницькому ягдтер’єр загриз йорка та покусав дитину. Мешканці кажуть – це не вперше 13:31 Кам'янецький суд звільнив від покарання водійку, яка насмерть збила пенсіонерку 12:35 Що з будівництвом сміттєпереробного заводу? Запитали у заступника Симчишина 11:39 Смертельна ДТП у Камʼянці: загинула 16-річна дівчина 10:26 Неподалік Хмельницького горів локомотив вантажного потяга. Є травмовані photo_camera 10:02 У Славуті «Toyota» збила жінку 09:18 Аварійні відключення через негоду: без світла 31 населений пункт (Оновлено) 19:14 Де у Хмельницькому вимикатимуть світло наступного тижня (АДРЕСИ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up