Держпродспоживслужба застерігає хмельничан від ботулізму

Держпродспоживслужба застерігає хмельничан від ботулізму
  •  В літній період збільшується кількість харчових отруєнь.
  • Якщо не дотримуватись елементарних правил безпеки, можна захворіти на ботулізм.
  • Що радять робити хмельничанам, аби вберегти себе.

 

Більше харчових отруєнь трапляється переважно у літній період. Багато з них викликані збудником ботулізму. Він опиняється на овочах, фруктах, рибі і всіх продуктах, які можуть потрапити на ваш стіл. Ботулізм - це важке харчове отруєння і кількість смертельних випадків сягає 20%. Найперше, фахівці пояснюють, як правильно переробляти сировину і зберігати готові продукти, особливо домашні консерви.
Лише минулого року в області на ботулізм перехворіло сім людей. Сьогодні ця проблема теж актуальна. Про це повідомляють в ГУ  Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Лікарі зазначають, що найчастіше причиною захворювання яких є консервована продукція, виготовлена вдома.  Цьогоріч зареєстрували 5 випадків захворювання. 
   Держпродспоживслужба закликає відмовитись від вживання в'яленої риби і навіть називає виробника -  ФОП Меркурій А.В. (Світловодський р-н, м.Світловодськ, вул. Будівельників, 16/27), постачальником риби є ТОВ «Чудо-Юдо» (м.Світловодськ, Кіровоградська обл.). Додають, ймовірно від цієї продукції в в столиці зареєстрували кілька випадків захворювання, один - смертельний.  
         Як проявляється захворювання?
      Від моменту вживання до перших проявів проходить від 6 годин до однієї доби. Захворювання починається гостро. Спочатку двоїться в очах, виникає розлад мови, стає боляче ковтати, жувати, є сухість в роті, головний біль. 

    Що потрібно робити в домашніх умовах?   

  • обробляти тару, сировину для виготовлення  консервів 
  • при домашньому консервуванні використовувати автоклав, коли досягається температура 120 градусів і більше.
  • не їсти консерви, які "здуті"
  • перед їжею їх слід прогрівати або кип'ятити впродовж 20 хвилин
  • не купувати на ринках та в приватних осіб консервовану продукцію,  ковбаси домашнього виготовлення.

 

 

0
0
0
0
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Хмельницького за сьогодні

13:25 Смачна юшка та багато розваг: на Водохреще у Хмельницькому влаштують святковий фестиваль 12:40 У Карпатах зникла туристка з Хмельниччини разом з 7-річною донькою 12:00 У Хмельницькому "Hyundai" збив жінку "на зебрі" photo_camera 11:50 Порошенко звільнив голову Шепетівської РДА Від читача 10:18 4,6 МЛРД ГРН АЛІМЕНТІВ СТЯГНУЛИ НА КОРИСТЬ УКРАЇНСЬКИХ ДІТЕЙ ВИКОНАВЦІ МІН’ЮСТУ У 2018 РОЦІ 11:10 Купи квиток та подаруй життя: у Хмельницькому збиратимуть гроші важкохворому хлопчику 11:04 Добудова ліцею № 17: що з’явиться у новому корпусі photo_camera 10:40 П'яний водій втік з місця аварії: у поліції повідомили деталі смертельної ДТП біля Скаржинець photo_camera 10:17 Вулицями Хмельницького пройде хода Трьох Царів 09:50 "Вікна, що змінюють": унікальну виставку покажуть у музеї на Проскурівській 09:18 Долар подешевшав. Курс НБУ на 17 січня 08:30 17 січня - День ангела в Дениса 07:47 Смачний сніданок: готуємо гарячі бутерброди з тунцем та сиром 20:33 Дві людини загинуло в ДТП біля Скаржинець 20:00 Наркотики у хлібі намагалися передати до хмельницького СІЗО photo_camera 19:01 Від Проскурова до Хмельницького: тест до річниці перейменування міста 18:00 Прийде невелике потепління: прогноз погоди у Хмельницькому на 17 січня 17:51 “Справа Рудика": чому хмельницького бізнесмена не визнали винним у п’яному водінні play_circle_filled photo_camera 17:27 Місія “придбати на шару”: які зимові знижки пропонують у Хмельницькому photo_camera 17:00 У Хмельницькому розшукують червоний "Fiat", який втік з місця ДТП
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up