Держпродспоживслужба застерігає хмельничан від ботулізму

Держпродспоживслужба застерігає хмельничан від ботулізму
  •  В літній період збільшується кількість харчових отруєнь.
  • Якщо не дотримуватись елементарних правил безпеки, можна захворіти на ботулізм.
  • Що радять робити хмельничанам, аби вберегти себе.

 

Більше харчових отруєнь трапляється переважно у літній період. Багато з них викликані збудником ботулізму. Він опиняється на овочах, фруктах, рибі і всіх продуктах, які можуть потрапити на ваш стіл. Ботулізм - це важке харчове отруєння і кількість смертельних випадків сягає 20%. Найперше, фахівці пояснюють, як правильно переробляти сировину і зберігати готові продукти, особливо домашні консерви.
Лише минулого року в області на ботулізм перехворіло сім людей. Сьогодні ця проблема теж актуальна. Про це повідомляють в ГУ  Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Лікарі зазначають, що найчастіше причиною захворювання яких є консервована продукція, виготовлена вдома.  Цьогоріч зареєстрували 5 випадків захворювання. 
   Держпродспоживслужба закликає відмовитись від вживання в'яленої риби і навіть називає виробника -  ФОП Меркурій А.В. (Світловодський р-н, м.Світловодськ, вул. Будівельників, 16/27), постачальником риби є ТОВ «Чудо-Юдо» (м.Світловодськ, Кіровоградська обл.). Додають, ймовірно від цієї продукції в в столиці зареєстрували кілька випадків захворювання, один - смертельний.  
         Як проявляється захворювання?
      Від моменту вживання до перших проявів проходить від 6 годин до однієї доби. Захворювання починається гостро. Спочатку двоїться в очах, виникає розлад мови, стає боляче ковтати, жувати, є сухість в роті, головний біль. 

    Що потрібно робити в домашніх умовах?   

  • обробляти тару, сировину для виготовлення  консервів 
  • при домашньому консервуванні використовувати автоклав, коли досягається температура 120 градусів і більше.
  • не їсти консерви, які "здуті"
  • перед їжею їх слід прогрівати або кип'ятити впродовж 20 хвилин
  • не купувати на ринках та в приватних осіб консервовану продукцію,  ковбаси домашнього виготовлення.

 

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Хмельницького за сьогодні

15:15 Як пройшов перший день фестивалю «Rock&Buh» (ВІДЕО) play_circle_filled 15:14 Хмельницький в Instagram. Кращі фото з 20 по 25 травня photo_camera 14:13 Підприємців Хмельниччини “розводять” по телефону псевдофіскали 13:07 Патрульні оштрафували жінку, яка з порушенням припаркувала “Hyundai” на Соборній Від читача 15:11 ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ПРОБАЦІЇ В УКРАЇНІ 12:30 ВСІМ Бізнес-ліга 2019: результати завершальних матчів сезону (онлайн) 12:00 Кого почують у Хмельницькому в другий день Rock&Buh 2019 11:22 Хмельницький НВК №10 переміг в кубку з регбі серед школярів 10:58 У Волочиському районі на декілька днів відключать газ 09:04 “Запаслись алкоголем і драйвом”: хто і як живе у наметовому містечку Rock&Buh 09:00 25 травня — День філолога 08:00 Рецепт дня. Готуємо картопляно-м’ясний пиріг 23:47 Дивіться 75 ФОТО з фестивалю «Rock&Buh» у Хмельницькому. День #1 photo_camera 21:47 «Rock&Buh» у Хмельницькому: що і за скільки можна з’їсти play_circle_filled photo_camera 19:00 Дощі з грозами та шквали. Погода на вихідні у Хмельницькому 18:00 Вакансії тижня у Хмельницькому: де пропонують зарплату від 20 000 гривень 17:35 На Кам’янецькій обмежать рух через ремонт дороги 17:00 Де у Хмельницькому на тиждень відключать газ (СПИСОК АДРЕС) 16:36 Важкоатлети з Хмельницького здобули нагороди на чемпіонаті України
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up