Держпродспоживслужба застерігає хмельничан від ботулізму

Держпродспоживслужба застерігає хмельничан від ботулізму
  •  В літній період збільшується кількість харчових отруєнь.
  • Якщо не дотримуватись елементарних правил безпеки, можна захворіти на ботулізм.
  • Що радять робити хмельничанам, аби вберегти себе.

 

Більше харчових отруєнь трапляється переважно у літній період. Багато з них викликані збудником ботулізму. Він опиняється на овочах, фруктах, рибі і всіх продуктах, які можуть потрапити на ваш стіл. Ботулізм - це важке харчове отруєння і кількість смертельних випадків сягає 20%. Найперше, фахівці пояснюють, як правильно переробляти сировину і зберігати готові продукти, особливо домашні консерви.
Лише минулого року в області на ботулізм перехворіло сім людей. Сьогодні ця проблема теж актуальна. Про це повідомляють в ГУ  Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Лікарі зазначають, що найчастіше причиною захворювання яких є консервована продукція, виготовлена вдома.  Цьогоріч зареєстрували 5 випадків захворювання. 
   Держпродспоживслужба закликає відмовитись від вживання в'яленої риби і навіть називає виробника -  ФОП Меркурій А.В. (Світловодський р-н, м.Світловодськ, вул. Будівельників, 16/27), постачальником риби є ТОВ «Чудо-Юдо» (м.Світловодськ, Кіровоградська обл.). Додають, ймовірно від цієї продукції в в столиці зареєстрували кілька випадків захворювання, один - смертельний.  
         Як проявляється захворювання?
      Від моменту вживання до перших проявів проходить від 6 годин до однієї доби. Захворювання починається гостро. Спочатку двоїться в очах, виникає розлад мови, стає боляче ковтати, жувати, є сухість в роті, головний біль. 

    Що потрібно робити в домашніх умовах?   

  • обробляти тару, сировину для виготовлення  консервів 
  • при домашньому консервуванні використовувати автоклав, коли досягається температура 120 градусів і більше.
  • не їсти консерви, які "здуті"
  • перед їжею їх слід прогрівати або кип'ятити впродовж 20 хвилин
  • не купувати на ринках та в приватних осіб консервовану продукцію,  ковбаси домашнього виготовлення.

 

 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:58 Новий поїзд Львів — Хмельницький вирушив у перший рейс: де має зупинки 12:19 На Хмельниччині з води врятували чотирьох чоловіків на SUP-дошках (ВІДЕО) 11:41 У підʼїзді на Кам’янецькій пролунав вибух: що відомо 11:02 Хмельниччина втратила шістьох захисників. Хто вони Від читача 15:36 Microsoft і Google попереджають користувачів про нову хвилю шахрайств 10:33 У Хмельницькому засудили російського боксера Валуєва: він відреагував 10:01 Робота у Хмельницькому із зарплатою до 45 тисяч гривень (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 09:03 Зміни для клієнтів Хмельницькобленерго: запустили новий особистий кабінет 08:30 Курс валют у Хмельницькому на 11 липня 21:11 Хмельниччину накриє липнева прохолода: прогноз погоди на завтра 20:29 На Хмельниччині попрощались із чотирма воїнами photo_camera 19:48 Рейтинг університетів України 2025: де опинилися виші Хмельниччини 19:21 Пів року боровся за життя: у Хмельницькому попрощалися з воїном Володимиром Мницею photo_camera 18:47 Зміниться рух автобуса №5 у Хмельницькому (ГРАФІК) 18:08 Переховувався два роки за кордоном: підозрюваного з Хмельниччини затримали в Німеччині 17:39 96 медиків з Хмельниччини загинуло від початку повномасштабної війни. Їх вшанували 17:07 Суд заблокував відкликання чотирьох «Слуг народу» з Кам’янця: деталі 16:32 На Хмельниччині автівка злетіла з дороги та врізалась у дерево (ФОТО) 16:10 Масштабна атака на Хмельниччину: що відомо про загиблого чоловіка 15:28 Прикрив собою побратимів і загинув: хмельничани попрощались із Володимиром Гончаруком photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up