Держпродспоживслужба застерігає хмельничан від ботулізму

  •  В літній період збільшується кількість харчових отруєнь.
  • Якщо не дотримуватись елементарних правил безпеки, можна захворіти на ботулізм.
  • Що радять робити хмельничанам, аби вберегти себе.

 

Держпродспоживслужба застерігає хмельничан від ботулізму

Більше харчових отруєнь трапляється переважно у літній період. Багато з них викликані збудником ботулізму. Він опиняється на овочах, фруктах, рибі і всіх продуктах, які можуть потрапити на ваш стіл. Ботулізм - це важке харчове отруєння і кількість смертельних випадків сягає 20%. Найперше, фахівці пояснюють, як правильно переробляти сировину і зберігати готові продукти, особливо домашні консерви.
Лише минулого року в області на ботулізм перехворіло сім людей. Сьогодні ця проблема теж актуальна. Про це повідомляють в ГУ  Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Лікарі зазначають, що найчастіше причиною захворювання яких є консервована продукція, виготовлена вдома.  Цьогоріч зареєстрували 5 випадків захворювання. 
   Держпродспоживслужба закликає відмовитись від вживання в'яленої риби і навіть називає виробника -  ФОП Меркурій А.В. (Світловодський р-н, м.Світловодськ, вул. Будівельників, 16/27), постачальником риби є ТОВ «Чудо-Юдо» (м.Світловодськ, Кіровоградська обл.). Додають, ймовірно від цієї продукції в в столиці зареєстрували кілька випадків захворювання, один - смертельний.  
         Як проявляється захворювання?
      Від моменту вживання до перших проявів проходить від 6 годин до однієї доби. Захворювання починається гостро. Спочатку двоїться в очах, виникає розлад мови, стає боляче ковтати, жувати, є сухість в роті, головний біль. 

    Що потрібно робити в домашніх умовах?   

  • обробляти тару, сировину для виготовлення  консервів 
  • при домашньому консервуванні використовувати автоклав, коли досягається температура 120 градусів і більше.
  • не їсти консерви, які "здуті"
  • перед їжею їх слід прогрівати або кип'ятити впродовж 20 хвилин
  • не купувати на ринках та в приватних осіб консервовану продукцію,  ковбаси домашнього виготовлення.

 

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Хмельницького за сьогодні

14:00 Воду біля міського пляжу перевірили. Чи безпечно купатися у Бузі? 13:00 Побив та пограбував: 4 роки за ґратами проведе мешканець Нетішина за напад на товариша 12:00 Пожежа на Кам'янеччині: "Audi" спалахнула посеред дороги 11:00 У День Незалежності у Хмельницькому влаштують масовий запуск повітряних зміїв Від читача 16:42 ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ПРОБАЦІЇ В УКРАЇНІ 10:00 У Хмельницькому встановили спеціальні баки для збору скла: як вони виглядають photo_camera 09:00 19 серпня - Яблучний Спас: чого не можна робити у цей день 08:00 Рецепт вихідного дня. Готуємо перець, фарширований тунцем 21:46 Медовий спас у Хмельницькому: що продають і за скільки photo_camera 18:11 Третій "грибний шар": що збирати в лісі у серпні? 17:06 "Дев'ятка" загорілася по дорозі на Пілотській play_circle_filled 16:01 Серед ночі на дорозі у Шепетівському районі затримали трьох чоловіків. Що сталося? 15:11 Мікроавтобус зіткнувся з вантажівкою на Красилівщині. Травмувалося 7 осіб play_circle_filled 15:00 Чи знаєте ви ПДР? Тест для водіїв і пішоходів 14:47 Питання-відповідь. Як стати на облік в центр зайнятості
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up