Для серця, від астми та діабету: де хмельничани можуть отримати безкоштовні ліки

Для серця, від астми та діабету: де хмельничани можуть отримати безкоштовні ліки
  • У МОЗ вирішили профінансувати ліки для пацієнтів.
  • Препарати для лікування серцево-судинних захворювань, астми та діабету вже з 5 квітня видаватимуть безкоштовно.
  • В яких аптеках можна отримати «Доступні ліки», дізнавалася журналістка vsim.ua.

Уряд розробив нову програму «Доступні ліки». Відповідно до неї препарати для лікування трьох типів хвороб хмельничани зможуть отримати безкоштовно. Або ж невеликою оплатою. Вартість ліків відшкодовуватиме держава. В яких аптеках видаватимуть «доступні ліки» та за яких умов, дізнавались журналісти vsim.ua.

Як отримати препарат

Засоби для лікування серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми хмельничани зможуть отримувати безкоштовно (або з доплатою) вже з 5 квітня. Для цього слід знати умови дії програми «Доступні ліки».

Відео дня

В управлінні охорони здоров’я пояснюють, що просто так людина не може звернутися в аптеку та попросити безплатно будь-який препарат. Пацієнти, що хворіють на згадані три групи захворювань, спочатку мають піти до лікаря. Медик на спеціальному бланку випише рецепт ліків. Обов’язково також має поставити червону печатку «Підлягає відшкодуванню». На рецепті буде вказано назву самого препарату (наприклад, "Аміодарон") і форму випуску (таблетки). З ним пацієнт звертається до аптечного закладу.

- Якщо в аптеці виявиться кілька аналогічних препаратів різних виробників, то провізори запропонують обрати серед них один, - каже заступник головного лікаря управління охорони здоров’я Людмила Слободяник. – Вони повинні розповісти людині який препарат вона може отримати безкоштовно, з тих, що є в наявності, а за які і скільки має доплатити.

Натомість хмельничан має віддати провізору свій рецепт.

Виробника вибирає пацієнт

Перелік лікарських засобів, які видаватимуть безкоштовно або з доплатою опублікували на сайті МОЗ. З ним можна ознайомитися тут. Розібратися в списку не складно. До прикладу, засіб для лікування серцево-судинних захворювань називається «Аміодарон». До переліку входить 7 препаратів з такою назвою, але різних виробників. Лише один з них – харківської компанії – пацієнт зможе отримати за рецептом безкоштовно.

Перша сторінка реєстру

В другій колонці таблиці зазначено назву препарату. Саме її буде прописано в рецепті лікаря. Далі слід звертати увагу на фому випуску. Це четверта колонка. Допустимо, нам потрібен «Аміодарон» в таблетках. Далі дивимось у восьмій колонці на виробника.

Після цього пацієнта має цікавити 12, 15 та 16 колонки. В 12 зазначено скільки коштує препарат. Аптека не має права продавати його дорожче. В 15 вказано скільки за нього відшкодує держава. А в 16 зазначено суму, яку потрібно буде доплатити при необхідності.

Така необхідність може виникнути коли в аптеці не виявиться засобу саме цього виробника, або ж пацієнт захоче препарат іншої фірми. На сайті МОЗ вказано, якщо людина не захоче доплачувати за наявний препарат, то може зачекати, поки він не з’явиться в даній аптеці чи звернутися до іншої.

В яких аптеках можна отримати безкоштовні ліки

Поки аптечних мереж, які видаватимуть «пільгові» ліки небагато. В управлінні охорони здоров’я кажуть, що до них звернулось лише 5 аптек. Та сподіваються, що згодом цей перелік поповниться.

Отримати препарати для лікування трьох груп хвороб за рецептом можна буде вже з другої половини дня 5 квітня.

Їх видаватимуть такі заклади:

  • вся мережа комунальних аптек «Віола»;
  • мережа аптек «Доброго дня»;
  • мережа аптек «Джерела здоров’я»;
  • «Мега-аптека здоров’я» (вулиця Камяянецька, 80);
  • аптека ФОП Шпак В.П. (вулиця Панаса Мирного, 2/3).

На дверях аптечних приміщень прикріплять спеціальні наклейки, аби хмельничани відразу бачили чи зможуть отримати бажані ліки. Відшкодовувати вартість препаратів аптечним закладам буде держава.

- На місто Хмельницький виділено понад 3,5 мільйони гривень на програму «Доступні ліки», - пояснює Людмила Слободяник. – Ці кошти ми розподілили на два центри первинної медико-санітарної допомоги. Аптеки, які беруть участь у програмі будуть звертатися в ці центри і отримуватимуть кошти за видані препарати.

Кожен аптечний заклад вноситиме відомості із отриманих рецептів у спеціальний реєстр. Окрім назви препарату, там зазначатимуть прізвище лікаря, який видав рецепт і пацієнта, що отримав ліки. Такі реєстри двічі на місяць відправлятимуть у центри ПМСД. І протягом п’яти днів лікувальні заклади відшкодовуватимуть аптекам вартість препаратів. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Леонид Наседкин

    Обыкновенные сказки!Уже сегодня прошёл по несколько аптек,никто ничего не знает.Приходил к своему врачу,она тоже ничего не знает.Так что обыкновенный лохотрон.
  • Олег Апін

    а якшо в аптеці відмовляються давати ліки ?
  • Ирина Янчук

    Ось тут більше інформації щодо перпаратів, рецептів та їх отримання http://24tv.ua/dostupni_liki_yak_otrimati_preparati_v_aptekah_bezkoshtovno_n802161

    Можливо, комусь буде корисним)

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up