Просять знайомих і приходять самі: чому хмельничани стають донорами крові

Просять знайомих і приходять самі: чому хмельничани стають донорами крові
  • Станцію переливання крові щодня відвідує більше 20 чоловік.
  • Для донорів існують пільги та підвищили одноразову оплату.
  • Хто найчастіше здає кров та кому вона необхідна?

В обласній станції переливання крові сьогодні, 4 квітня, людно. Від 8 ранку до 11 години прийшло близько 30 донорів. Більшість – молоді активні хлопці. Що змінилось в специфіці донорства та кому зараз необхідна кров, дізнавались журналісти vsim.ua.

Найчастіше здають кров при необхідності

Станцію переливання крові щодня відвідує не менше 20 чоловік. Буває і до 80 доходить. Більшість, стверджує лікар-трансфізіолог Юрій Джура, стає донорами через конкретну проблему. Одними із них є дві жінки, які з нетерпінням очікують в коридорі.

Відео дня

23-річна Анастасія Коротинська виховує трьох малих дітей. Найстаршій дівчинці 3,5 роки, хлопчику 2, а найменшій Асі всього 6 місяців. Вони проживають в Дунаєвецькому районі. Того дня мати залишила в будинку дітей, а сама ненадовго вийшла поратись по господарству. Двоє старших бавились лялькою, Ася лежала поряд на ліжку. Під час гри ляльку випадково кинули на грубу. Іграшка загорілась. Налякані діти швидко відкинули її в сторону. А та впала прямо на малу Асю.

Дитину із опіками привезли до міської дитячої лікарні. Дівчинка вже 5 день перебуває в реанімації. Рідні кажуть, що стан немовляти важкий. Їй мають робити операцію та знімати 50% попеченої шкіри.

- Лікарі сказали, що коли знімуть згорілу шкіру, то тіло дитини буде кровоточити і треба тромбоконцентрат, - каже бабуся дівчинки Надія Замойська. – Ми просили людей з села, знайомих стати донорами. Погодилось 8 чоловік. Але нам сказали, що крові треба буде багато.

Рідні стверджують, операцію треба робити якнайшвидше. Необхідна кров третьої групи з негативним резусом. Власну вони вже здали. Тож шукають донорів. Сьогодні прийшли запитати чи не було нікого із потрібною групою. У відчаї мати дівчинки порозсилала оголошення про допомогу в групи соцмереж. Також просить відгукнутися всіх небайдужих (телефон матері 0687117623).

В черзі більшість - чоловіки

Є й такі, що стають донором не для когось, а для себе. 33-річний Артем здавав кров уже не один раз. Скільки точно, навіть не пам’ятає. Каже, більше п’яти – це точно. Чоловік розповідає, що вперше прийшов на станцію, коли захворіла його власна дитина. Тут дізнався про особливості донорства. Але стати постійним донором його надихнув звичайний інформаційний стенд.

- Я чекав в коридорі на свою чергу і побачив малюнок на стіні, - зізнається Артем. – Там було зображено лелеку, яка себе коле клювом, щоб дати кров своїм дітям. І я задумався: а що мені заважає час від часу бути донором для когось? Тим більше, що очищається моя кров.

А от 20-річний Ростислав завітав на станцію вперше. Та не з власної волі. Його направили сюди з військкомату. Трішки соромлячись, хлопець каже, можливо, стане постійним донором.

Лікар Юрій Джура запевняє, вже два дні найбільше відвідувачів станції – призовники. Їх направляють медпрацівники, аби ті безкоштовно обстежилися на ВІЛ-інфекції, гепатит В та С, сифіліс, печінкові проби та групу резус. Така домовленість. Аналізи крові роблять за добу та відправляють медикам військового комісаріату. А взамін отримують запас кров’яної маси.

- Але в тому військкоматі не розбираються на що коли хворів, - скаржиться Юрій Юхимович. – Відправляють до нас навіть таких, хто мав жовтуху. А вони не можуть бути донорами.

Лікар пояснює, останнім часом збільшилась кількість онкохворих дітей та людей, що отримали опіки. Також багато крові забирають на дитячу лікарню та онкогематологію. Та найкраще, каже, коли донор наперед знає кому прийшов здати кров.

Нагадаємо, бути донором не лише корисно. Кожному донору дають вихідний у день здачі та виплачують одноразову грошову допомогу. Згідно рішення міської ради, з 1 лютого 2017 року вона становить 56 гривень. А ті, хто став донором більше 40 разів отримують пільги на проїзд та комунальні послуги.

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up