Євросоюз надішле 5,5 мільйонів таблеток йодистого калію для захисту від радіації

Євросоюз надішле 5,5 мільйонів таблеток йодистого калію для захисту від радіації
Фото ілюстративне

Загальна вартість препарату для захисту від радіації — понад 500 тисяч євро.

Через обстріли російськими окупантами Запорізької АЕС виникла загроза радіаційного опромінення. Аби захиститися від радіації медики радять приймати йодид калію. Він не захищає від радіації, але блокує поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою. 

Нагадаємо, у Хмельницький таблетки калій йодиду доставили близько двох місяців тому. Відтоді препарат передали на амбулаторії міста. Всього для хмельничан є понад 35 тисяч таблеток. Щоб їх отримати — слід звертатися до свого сімейного лікаря. 

Крім того, 26 серпня Європейський Союз отримав від уряду України запит на таблетки йодиду калію, як превентивний захід безпеки для підвищення рівня захисту навколо ЗАЕС.

Відео дня

Тож ЄС передасть Україні ще 5,5 мільйонів пігулок йодистого калію. Про це повідомляє Українська правда із посиланням на заяву Єврокомісії.

— У відповідь Європейський координаційний центр реагування швидко мобілізував 5,5 мільйонів таблеток йодиду калію через механізм цивільного захисту ЄС для України, включаючи п'ять мільйонів із надзвичайних резервів rescEU та 500 тисяч від Австрії, — йдеться у заяві.

Із загальною вартістю понад 500 тисяч євро основну частину допомоги буде надано Україні з резерву rescEU, розміщеного в Німеччині.

— Жодна атомна електростанція ніколи не має використовуватися як театр війни. Неприпустимо, щоб життя мирного населення наражалося на небезпеку. Усі військові дії навколо Запорізької АЕС мають бути негайно припинені, — додав єврокомісар Янез Ленарчич.

Нагадаємо, йодид калію захищає тільки щитоподібну залозу від впливу радіоактивного йоду. Тобто захистити себе можливо лише за умови дотримання трьох основних правил – перебувати в укритті, слідкувати за офіційною інформацію та виконувати вказівки органів влади. Детальніше читайте в матеріалі Що робити у разі радіаційної аварії: інструкція від МОЗ

Як отримати препарат у Хмельницькому та яким чином його правильно приймати читайте за посиланням.

Відповіді на всі ці питання читайте в матеріалі Йодит калію: чим його замінити і кому він протипоказаний

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Наташа Кармалита

    Дуже смішно, ці таблетки можна вживати тільки до 40 років, в нас їх достатньо, бо у нас молоді люди до 40 років в співвідношенні до пенсійного віку дуже мало, то на що!?
  • PutnickFree

    Яка ганьба...

    по-перше даний препарат елементарний, по складності типу аспірину чи глюконату кальцію, виробляється в Україні у т.ч. на Дарниці, його за тиждень можна виробити для кожного українця скільки треба

    по-друге той самий Дарницький наші бариги в аптеках продають по ціні приблизно 200 грн., а європейський виходить менше 1 євро за 10 таблеток!!!

    Комусь війна не заважає наживатися на людях, а навпаки відкриває нові можливості.

    Es fero reply PutnickFree

    ТА ГАНЬБА ВЕЛИКА. СПІЛКУЮСЯ З БАГАТЬМА ІНОЗЕМЦЯМИ. ВС ЕНАМ СПІВЧУВАЮТЬ І КАЖУТЬ ЯКІ ТОННИ ГУМАНІТАРКИ ВІДПРАВЛЯЮТЬ СЮДИ. А Я ВСЕ ЗНАЮ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ЯКІ НЕ МОЖУТЬ ДОЗВОЛИТИ СОБІ ЗНЯТИ КВАРТИРУ ВІД 10 000. БО В ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ НІКОЛИ ТАКІ ДОРОГІ КВАРТИРИ НЕ БУЛИ. ТОМУ ЩО НАШЕ МІСТО НІКОМУ НЕ ЦІКАВЕ І ІНОЗЕМЦЯМ В ТОМУ ЧИСЛІ. СОРОМ. ВІЙНА БІДА СМЕРТІ ТРАГЕДІЇЇ А ЦІ ХАПУГИ ДУМАЮТЬ ЇМ БУМЕРАНГ НЕ ПОВЕРНЕТЬСЯ. Я ПРО ТИХ ХТО ЗАДОРОГО ЗДАЄ. НІХТО НЕ ЗНАЄ СТАНЕ БІЖИНЦЕМ ЧИ НІ.

keyboard_arrow_up