Госпітальні округи та комплектація лікарень: стартував новий етап медреформи

Госпітальні округи та комплектація лікарень: стартував новий етап медреформи
Фото ілюстративне
  • Черговий етап медичної реформи — інфраструктурний.

  • У кожній області мають створити госпітальний округ, а в його межах — госпітальні кластери. 

  • Розповідаємо про всі особливості нового етапу для медзакладів, лікарів та пацієнтів.

В Україні розпочався новий етап медичної реформи — інфраструктурний. У чому полягає його суть та чого насправді очікувати від нього пояснили експерти VoxCheck.

28 лютого 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, згідно запустили третій — інфраструктурний — етап медичної реформи. Тепер у кожній області створять госпітальний округ, а в його межах — госпітальні кластери. Затверджувати госпітальні округи будуть у березні-квітні 2023 року. 

Поділ медичних закладів

Інфраструктурний етап медреформи передбачає поділ медзакладів на три типи:

Відео дня

Метою медичної реформи є повне укомплектування медзакладів. Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко повідомляв, що у рамках реформи буде чітко визначена специфіка кожної лікарні й дадуть обладнання, необхідне для надання послуг. Це має посилити спроможності медзакладів як у невеликих містах, так і у містах-мільйонниках.

У Міністерстві охорони здоров’я України також пояснювали, що тепер бригади швидкої будуть точно знати, в який із трьох типів закладів направляти пацієнта, залежно від складності його стану.

Що буде з медпрацівниками

Держава має доукомплектовувати лікарні необхідними фахівцями відповідно до специфіки закладу, а також пріоритетно розподіляти студентів на інтернатуру і працевлаштовувати їх. Водночас лікарям будуть пропонувати перевестися в інші медустанови, якщо в їхньому закладі фахівців більше, ніж потрібно.

Також мета медреформи — покращити доступ до якісної медицини в невеликих містах та селах, бо буде чіткий перелік послуг, які зобов'язані надавати заклади. Багатопрофільні медзаклади, які обслуговують населення менше ніж 40 тисяч осіб, не потраплять в мережу, проте закривати їх не будуть. Натомість такі лікарні інтегрують у первинну медичну допомогу.

Також Національна служба здоров'я України (НСЗУ) продовжить контрактувати медичні заклади, які надають два та більше амбулаторні пакети (набір безкоштовних медпослуг). Цей підхід поширюватиметься і на приватні заклади. НСЗУ також оплачуватиме надання медичних послуг, а покриття комунальних платежів та залучення персоналу буде обов'язком місцевої влади або громади.

Безоплатні медпослуги

Крім того, новий етап реформи не скасовує безкоштовний доступ до медичних послуг в Україні. Цьогоріч бюджет Програми медичних гарантій зменшився з 157 мільярдів гривень до 142 мільярдів гривень, але держава й надалі має покривати первинну, спеціалізовану та високоспеціалізовану, екстрену, паліативну допомогу та медичну реабілітацію.

Також у 2023 році фінансування деяких пакетів, як-от хірургії, збільшили. І додали нові напрямки меддопомоги — реабілітацію та психологічну допомогу.

На реімбурсацію лікарських засобів за програмою «Доступні ліки» виділили 4,7 мільйонів гривень. Програма відшкодовує аптекам вартість певних ліків, відпущених пацієнтам за рецептом. Цьогоріч до програми увійшли 405 лікарських засобів, ще 72 препарати інсуліну та 9 комбінованих препаратів.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативно слідкуйте за новинами у нашому Telegram-каналі - https://t.me/vsimnews

  • Сергій Гриценко

    Вже наробили що до лікаря тиждень не попадеш а то і більше бо запис кончаний  і ліків не купиш.
  • ЧитачЧитачів

    Цілеспрямовано йде знищення нації. Ляшко часом не іноагент?

keyboard_arrow_up