Хмельничани стали частіше хворіти на кашлюк: що варто знати про недугу

Хмельничани стали частіше хворіти на кашлюк: що варто знати про недугу
  • В порівнянні з минулим роком у місті кількість хворих на кашлюк зросла у понад 2 рази.
  • Хворіють в основному діти.
  • Що слід знати про цю небезпечну недугу та чи можна вберегтися від неї, читайте далі. 
 

У 2019 році в обласному центрі зареєстрували 26 випадків кашлюка. Це у 2,5 рази більше ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомляють у ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України".

Згідно з віковою структурою захворюваність становить:

  •  діти віком до року - 4 випадки,
  • 1-4 роки - 11 випадків,
  • 5-9 років - 6 випадків,
  • 10-14 років - 2 випадки,
  • 15-17 років - 1 випадок,
  • 2 дорослих віком до 30 років.

Як зазначають, серед хворих дітей не щеплені проти кашлюка були 18, а ось 6 з них – щеплено з порушенням графіку.

Відео дня

Кашлюк – це гостре бактеріальне захворювання з ураженням органів дихання, яке супроводжується нападами кашлю. Найбільш сприйнятливі до кашлюку діти, особливо в осінньо-зимовий період. Кашлюк легко поширюється повітряно-крапельним шляхом. Початковий період кашлюка нагадує звичайне ГРВІ: у хворого підвищується температура, сухий кашель, нежить, недомагання. Але на відміну від звичайної респіраторної інфекції бактерії кашлюка виділяють в організмі хворого коклюшний екзотоксин, який викликає патологічний кашель з задишкою, особливо вночі. Також екзотоксин діє на судинний центр, що спричиняє підвищення артеріального тиску, спазм судин, носові кровотечі, блідість шкіри. Інкубаційний період складає від 7 до 14 днів від моменту зараження до прояву інфекції. Тривалість проявів спазматичного кашлю триває до 8 тижнів.

Пам’ятайте, захворювання потребує специфічного лікування бажано в стаціонарних умовах. Єдиним та надійним засобом профілактики кашлюка є вакцинація, яка проводиться дітям починаючи з 2-х місячного віку – перше щеплення, у 4 місяці – друге щеплення, у 6 місяців – третє щеплення та ревакцинація – у 18 місяців згідно календаря щеплень.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up