Хмельничани, які не підписали декларацію з лікарем, платитимуть за аналізи і не отримають безкоштовні ліки

Хмельничани, які не підписали декларацію з лікарем, платитимуть за аналізи і не отримають безкоштовні ліки
  • Вже з квітня Національна служба здоров’я перестане фінансувати пацієнтів, які не уклали декларацію з сімейним лікарем.
  • Медики зможуть надати їм лише невідкладну допомогу, а от виписувати таким пацієнтам “Доступні ліки” вже не будуть.
  • Крім того, з липня аналізи та УЗД для хмельничан, що не обрали лікаря, стануть платними.

Більше 80% хмельничан вже підписали декларації з сімейними лікарями. Проте залишаються такі, що ще не зробили свій вибір. З квітня Міністерство охорони здоров’я запропонувало не фінансувати так звані “червоні” списки пацієнтів. До того ж, така категорія не зможе отримати медикаменти за програмою “Доступні ліки”, адже без підписаної декларації з лікарем виписати рецепт їм не зможуть. А вже за три місяці пацієнти, які не обрали сімейного лікаря, змушені будуть платити за аналізи та обстеження.

Платитимуть лише за пацієнтів з деклараціями

“Зелений” і “червоний” список – це умовне позначення для пацієнтів, які вже підписали декларацію з сімейним лікарем, і тих, хто ще не зробив цього. Під час перехідного періоду медичної реформи Національна служба здоров’я платить за всіх пацієнтів, у тому числі тих, хто числиться за конкретною територією, але ще не дійшов до кабінету лікаря. Та вже з квітня МОЗ планує відмовитись від фінансування таких пацієнтів, а зекономлені кошти направити на обслуговування “зеленого” списку.

Безкоштовною для тих, хто не підписав декларацію, залишиться лише невідкладна допомога. За нею, як і раніше, можна буде звернутися до свого дільничного лікаря, навіть не маючи декларації. Також безкоштовною і такою, що не вимагає укладення декларації, буде екстрена допомога, тобто виклик «швидкої».

Відео дня

Без декларацій не видаватимуть рецепти на “Доступні ліки”

З 1 квітня програму «Доступні ліки» почне адмініструвати Національна служба здоров’я. З цього часу рецепти за програмою лікарі зможуть виписувати виключно в електронній системі охорони здоров’я. Проте лише для того пацієнта, який підписав із ним декларацію. Відповідно хмельничани, які ще не обрали свого лікаря, не матимуть змоги скористатись програмою “Доступні ліки”.

Кому робитимуть безкоштовні аналізи та обстеження

А вже з липня стартує програма "Безкоштовна діагностика". По ній українці зможуть безкоштовно отримати близько півсотні медичних послуг, а також скористатись допомогою вузькопрофільних фахівців. Ці послуги на 100% оплатить Нацслужба здоров'я. З бюджету на програму виділили 2 мільярди гривень. Але знову ж таки - безкоштовно зробити аналізи та пройти обстеження можна буде тільки з направленням від свого сімейного лікаря. Тобто скористатись програмою зможуть лише пацієнти з підписаними деклараціями.

Планується, що в програму «Безкоштовна діагностика» увійдуть:

  • 12 нових аналізів — додатково до 8 базових, які вже оплачує Національна служба сімейному лікарю.
  • Мамографія і 5 видів рентгену: грудна клітка, суглоби, хребет, кістки і приносові пазухи.
  • Ехокардіографія, моніторинг ЕКГ і 2 види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи.
  • 6 видів УЗД: шлунково-кишковий тракт, нирки, сечовий міхур, артерії ніг, щитовидна і молочні залози.
  • 4 види біопсії під контролем УЗД: щитовидної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз.
  • Видалення новоутворень: м’яких тканин і шкіри, у носі, гортані, вухах.
  • Ендоскопічні дослідження і операції одного дня: стравоходу, шлунку, дванадцятипалої і товстої кишки, сечового міхура, трахеї і бронхів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Inna Grinkevich

    А де можна отримати безкоштовні ліки,УЗІ і аналізи?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up