«Хворі на COVID-19 помирають страшно»: головний лікар Хмельницької інфекційної лікарні

«Хворі на COVID-19 помирають страшно»: головний лікар Хмельницької інфекційної лікарні
  • Оксана Піддубна розповіла про особливості лікування коронавірусної інфекції.
  • За її словами, в останніх трьох випадках смерті стан пацієнтів перед цим покращувався.
  • Після цього блискавично наставала смерть.

Кількість випадків COVID-19 на Хмельниччині зростає щодня. Зараз їх уже 165. Частина з них лікувалася або зараз лікується вдома. Тих, хто перебуває у важкому стані, доводиться доставляти до медичних закладів. В першу чергу — до Хмельницької інфекційної лікарні. Головний лікар Оксана Піддубна розповіла, як у медзакладі борються за життя пацієнтів.

За час пандемії COVID-19 від цієї хвороби на Хмельниччині померло сім людей, і серед них шість — в інфекційній лікарні. Оксана Піддубна розповіла, що особливістю коронавірусної інфекції є випадки смерті на тлі покращення стану пацієнта.

— Хворі ці помирають страшно, я вам можу це сказати, але не хочу вас лякати. Це дійсно те, про що ми читали. Вони помирають у свідомості, їхні очі просять про допомогу. Останні ці три випадки смерті були на тлі покращення.  Повірте, наші лікарі борються до останнього. Крім того, що ми виконуємо абсолютно все те, що є згідно з протоколом і нашим українським, і вивчаємо досвід наших колег з інших країн, ми спілкуємося з нашими колегами, з нашими експертами. Але, роблячи абсолютно все, ми втратили шість хворих. Останні з них, я ще раз повторю, на тлі ніби покращення, різке погіршення стану, просто різке, і людина помирає страшно, блискавично приходить цей стан смерті та в повній свідомості, — сказала Оксана Піддубна.

Відео дня

Головний лікар розповіла, що більшість людей все ж таки переносить хворобу в легкій формі. Захворювання є новим та не схожим на всі інші, з якими лікарі вже знайомі.

— Перехворіємо ми практично всі, навіть не сумнівайтеся, ось восени буде друга хвиля, основна маса людей перенесе його і на щастя легко. Будуть і летальні випадки, тому що ви бачите, скільки випадків летальних в таких розвинутих країнах, як США, Великобританія, Італія. При тому, що у них набагато кращі умови в плані апаратури, забезпечення медикаментами та всім іншим, але хворі вмирають. Захворювання дійсно серйозне, дійсно не схоже ні на яке інше, — сказала Оксана Піддубна.

Головний лікар також наголосила на тому, що хмельничанам не варто розслаблятися попри послаблення карантинних обмежень. Натомість варто змінювати свою поведінку та захищати себе, адже захворіти на коронавірусну інфекцію може кожен.

Оксана Піддубна також розповіла про особливості періоду одужання у госпіталізованих пацієнтів. Після отримання негативних результатів ПЛР-тестування у легенях лишаються зміни, які можна виявити на рентгені або комп’ютерній томограмі, і лишатися вони можуть тривалий час. Після виписки за пацієнтами наглядають сімейні лікарі, які визначають подальші дії.

— У них лишаються зміни в легенях рентгенологічно чи на комп’ютерній томографії, достатньо серйозні зміни, і все одно ми їх виписуємо, тому що ці зміни, згідно з досвідом інших країн, можуть бути довго. Вони можуть бути і місяць, і довше, тому що в легенях викликається фіброз. І навіть не рекомендують дуже швидко робити контрольні знімки, тому що вони можуть налякати лікарів. І так і було, коли у нас були перші хворі. Ми робили контрольний знімок, людина ні на що не скаржиться, в неї нормальна температура, негативні аналізи, а знімок гірший, ніби навіть як був перший.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Наташа Гуменюк

    Оксана Піддубна хай це роскаже нашій владі,яка всіма силами знищувала медицину,депутатам і ім покаже палати як морг....
  • Оксана Мазурок

    Дивлюсь на це фото і сумно стає. Я розумію, що це палата,а таке враження що морг. Як наші люди не розуміють що наша медицина ,це катастрофа,гуляють" купами "на дитячих майданчиках з дітьми без масок ,а про дистанцію я вже і не говорю,жах!
  • Иван Леонов

    Крута стаття, багато відповідей, нічого зайвого, хоча трохи і страшно, але  може хоч хтось трохи подумає за себе та оточуючих...
  • Дана Корнацька

    А в легкій формі захворювання що показує рентген?Чи його не роблять?

    PutnickFree reply Дана Корнацька

    Легкі від складних відрізняються тим на скільки сильно вражені легені.

    Не дуже однозначно, але в тексті є, написано фіброз і китайці писали характерні зміни, ще до тестів визначали однозначно томографією. Виглядає страшно, але якщо хворому краще і вірусу вже немає, то виписують, бо зміни на невизначений час.

    Фактично ліків немає, летальність з сильнодіючими вища ніж без них, з апаратами ШВЛ та ж сама статистика.

    Реально все залежить від організму - вчасно зможе перебороти вірус, чи вірус призведе до летальних наслідків, можливо лише симптоматичне лікування - трошки підтримати організм, полегшити стан.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up