Instaблогерка перевірила, як годують дітей у хмельницькій лікарні

Instaблогерка перевірила, як годують дітей у хмельницькій лікарні
  • Минулого року на харчування пацієнтів у Хмельницькій дитячій обласній лікарні витратили понад 1,2 мільйона.
  • Дітей там годують тричі на день.
  • Один із прийомів їжі перевірила нутриціолог та Instaблогерка Світлана Левицька.
  • Жінка відома тим, що схудла на понад 60 кілограмів.
  • Що їй не сподобалося в раціоні пацієнтів?

У Хмельницькій обласній дитячій лікарні функціонує 7 відділень. У кожному з них на стаціонарному лікуванні перебувають пацієнти з різними хворобами. Відповідно до діагнозу медсестра з дієтології складає раціон дітей. При цьому керується наказом МОЗ України та виділеним кошторисом на харчування. 

Директор обласної дитячої лікарні Лілія Брухнова розповіла, що минулого року на харчування пацієнтів було виділено понад 1,2 мільйона гривень. А на одну дитину в день розраховано 36,24 гривні. До цієї суми входить сніданок, обід і вечеря. Працівники закладу готують страви із врахуванням всіх необхідних елементів, які мають отримувати пацієнти від 1 до 18 років. Всі вони чітко зазначені в наказі МОЗ України. Та чи збалансоване й корисне таке харчування - питання інше. Відповідь на нього дасть нутриціолог, яка завітала до закладу та спробувала їжу.

Стандарти, які враховують при створенні меню, є застарілими. Востаннє корективи до раціону маленьких пацієнтів вносили у 2013 році. Тож в обласній дитячій лікарні вирішили внести зміни до харчування. Для цього запросили нутриціолога та Instaблогерку Світлану Левицьку. Жінка відома тим, що позбулася 64 кілограмів. 

Відео дня

Щоб оцінити харчування пацієнтів, фахівця запросили до хірургічного відділення. Там дітей  годують за так званим “загальним столом”. Меню дня виглядає так:

Сніданок

  • пшоняна каша
  • підлива, ковбаса
  • хліб, печиво, чай

Обід

  • розсольник
  • картопля з м’ясом
  • хліб, компот

Вечеря

  • молочна каша
  • хліб з маслом, чай
  • хліб, молоко.

Немає наукового доведення, що потрібно їсти суп

Світлана Левицьку запросили скуштувати обід. Фахівець сказала, що за одним прийомом їжі важко оцінити весь раціон. Однак те, що їй сподобалося і навпаки - вона озвучила. 

Перше, що вона скуштувала, був розсольник. Стосовно супів нутриціолог завела окрему розмову. За її словами, немає жодного наукового підтвердження тому, що вони є корисними. Мовляв, від супу ефект такий же, як від варених овочів, які запили водою. Тож стереотипи стосовно необхідності вживання перших страв, за її словами, не більш як віяння минулого. 

Друга страва - картопля з м’ясом, до якої входила підлива з морквою. Жінка відразу зауважила: “Мало овочів”. Виникли питання у Світлани Левицької щодо м’яса. Медсестра з дієтології відповіла, що це свинина. І додала: її включають до щоденного раціону. Це, за словами нутриціолога, є неправильним.

До цього обіду фахівець порадила включити легкий салат. А також обмежити дітей в цукрі, який додають до чаю чи компоту. Загалом, Світлані Левицькій все прийшлося до смаку. 

Нет описания.

Багато цукру, мало риби

Журналіст vsim.ua запропонувала жінці ознайомитися із тим самим наказом, за яким готують страви пацієнтам. В результаті, Світлану Левицьку не задовольнила кількість цукру та житньо-пшеничних виробів у щоденному раціону, а також відсутність конкретизації стосовно м’яса.

Фахівець зазначила, що харчування - це культура виховання, яка має бути закладена в кожного змалечку. Саме тоді, каже вона, не буде виникати питань стосовно “не потрібних” для дітей продуктів.

В обласній дитячій лікарні до порад нутриціолога дослухалися. У межах виділеного на харчування кошторису, вони введуть зміни в раціон пацієнтів. Сподіваючись, що своїм прикладом зможуть змінити погляд на харчування в багатьох сім’ях. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (36)
  • Yuliya Revurko

    Минулого року лежали з донькою в педіатричному відділенні. Була приємно здивована харчуванням та відношенням персоналу.  Від лікаря до санітарок - всі були уважні та приємні.
  • Liudmyla Mykytiuk

    Да,схудла на 60кг!!
    Худне все і всихає,одні думки лишились і ті про їжу ,не позаздриш ,нещасна жінка!
    В районах хай подивиться на харчі,там і худнути не потрібно з таким раціоном.😂
  • Галина Стасюк

    Не одноразово лежала з дітьми в міській дитячій лікарні, годують дуже дуже смачно,і порції хороші.....

    Виктория Владимировна reply Галина Стасюк

    Так, в міській дуже смачно годують, я геть своїм в район скидала фото, слюні текли.
  • Сніжана Шостацька- Корчова

    Неодноразово лежала в пульмонології з дітьми. Їжа смачна і ситна. Не в кожного вдома так діток годують. Для малюків взагалі є додаткове меню.
    Вона нехай би в будь яку районну лікарню поїхала- в неї б щелепа відпала. Синій манний суп і пару шматочків картоплі. Диво, де вони ще свіжу петрушку беруть, бо завжди є в супові.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up