Коли варто викликати “швидку”: пояснення від МОЗ

Коли варто викликати “швидку”: пояснення від МОЗ
  • Нерідко на “103” телефонують через підвищену температуру. Медики кажуть, це не є підставою для виклику бригади. 

  • Дізнавайтесь при яких станах можна викликати “швидку” та що думають про це пересічні мешканці. 

У Міністерстві охорони здоров’я нагадали, за яких умов потрібно викликати швидку медичну допомогу. Адже, кажуть, частина викликів потребує лише консультації. 

У відомстві навели статистику за перший тиждень серпня. В цей проміжок до "швидкої" зателефонували 153 717 разів.

— 26% дзвінків потребували лише телефонної консультації. Ще 7% були помилковими. Загалом бригади виїхали на виклик у 47% випадків, – кажуть в МОЗ.

Відео дня

Коли ж варто телефонувати на "103":

Зазначається, що висока температура не є підставою для виклику бригади медиків.

Якщо під час спілкування диспетчер виявить підстави для виїзду "швидкої", то направить бригаду до пацієнта. Якщо ж таких підстав немає, то буде надана консультація по телефону. 

Також пацієнта можуть скерувати до сімейного лікаря, якщо його стан не є невідкладним, але потребує огляду чи обстеження у лікаря.

Що думають про це громадяни

Пересічні мешканці, в свою чергу, в коментарях скаржаться на диспетчерів Служби швидкої допомоги:

— На ознаки інсульту відмовлялися їхати, до жінки 38-ми років. Запропонували дати каптопрес. Сказали, що тепер їздять тільки на пологи та взриви. Це нормально? Через 10 хвилин зателефонували, повідомили, що каптопрес не допомагає, запропонували дати ще одну пігулку, — пише користувач Тетяна.

— Викликали швидку до пацієнта, який втратив свідомість і почалися судоми. Диспетчер відмовив у виїзді бригади, так як пацієнт знаходився в лікувальному закладі — сільська амбулаторія. Пацієнт з іншої місцевості і приїхав до стоматолога.Такі реалії на периферії і таких прикладів безліч і серед колег, — скаржиться Олеся.

— Мій сусід у 52 думав, що болить шлунок, було зле і ходив по подвір'ї до 4 ранку. Коли вже попросив відвезти у лікарню, то по до дорозі помер — лікарі діагностували смерть від інфаркту, — додає Златанія.

Я не лікар, як я можу знати "інші ознаки інсульту чи інфаркту"? — запитує Наталя.

— У моей невестки ночью была температура высокая позвонили в скорую сказали принять парацетамол. Не помогло. Позвонила ещё сказали сами добираетесь. А такси не ходить. Комендантский час. Потом начала бредить. Приехали вкололи тот же парацетамол и уехали. Не помогло. Пока добились повторно скорую и отвезли в больницу то поздно. До утра сгорела не приходя в сознание. Это было воспаление лёгких. Вот и вывод на то что с температурой не надо скорую беспокоить, — розповідає Лілія. 

Я потеряла мужа, потому что скорая помощь отказалась выезжать на вызов. Так и сказала мы не приедем. Она у меня в телефонном режиме спрашивает, что с ним, я ей отвечаю я не знаю сказал что ему плохо, она спрашивает давление меряли, я говорю да, для него повышенное, она мне дайте каптопрес мы не приедем. Чтоб вы понимали каптопрес, а умер он от обширного инфаркта. Но зато скорая приехала когда его не стало и констатировали смерть. Вот такая у наших медиков клятва Гиппократа, — скаржиться Валентина. 

Є й ті, хто підтримує нововведення. Однак таких коментарів суттєво менше:

— Ну й правильно. Скільки я наслухався історій від знайомих з швидкої як по десять разів викликають чи не просто поміряти температуру. Потім оці халявщики їдуть за кордон, там теж отак пробують і закінчується шаленими рахунками. А тут все на халяву, приїдьте підніміть мені віки, "ви мнє должни", — пише Олександр.

— Але ж є люди, які і в день і вночі надзвонюють до швидкої, 99% без потреби. Ото ж у всіх і нерви здають… — додає Тетяна.

Нагадаємо, у Хмельницькому розпочав роботу Єдиний медичний номер. Він призначений для пацієнтів, які бажають записатися на прийом спеціалістів комунальних медичних закладів. 

Зараз до установ, які обслуговує номер, належать:

Зателефонувати можна на спеціальну телефонну лінію — 0 800 202 103.

Друзі, а у вас було таке, що “швидка” не приїжджала на виклик? Або, можливо, якісь цікаві випадки зі Службою “103”? Діліться своїми розповідями в коментарях. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Людмила Левчук-Коцупей

    Ви медики, ви встановлюєте діагноз пацієнту. Якщо вас викликають, значить людина неможе сама собі допомогти. Які ще можуть бути відмовки ???

    PutnickFree reply Людмила Левчук-Коцупей

    Бувають бабусі яким просто самотньо і сумно, а у цей час інша людина помирає від інсульту чи кровотечі та кому допомагати, а кому відмовити?
  • Оля Чорная

    Не викликаю швидку без потреби. І розумію лікарів яких це дратує. Сама не медик,але знаю які бувають занадто турботливі батьки. Якщо мати адекватного педіатра державного чи приватного можна отримати консультацію від нього як діяти в кожній ситуації і чи потрібне стаціонарне лікування в лікарні чи невідкладна медична допомога.
  • Анатолій Трач

    Все для блага людей. Не так як при совку..

keyboard_arrow_up