Міфи та правда про антибіотики за рецептом: роз'яснення від МОЗ

Міфи та правда про антибіотики за рецептом: роз'яснення від МОЗ

З 1 серпня в Україні запрацював електронний рецепт на антибіотики. В соцмережах вже почали ширитися фейки про відпуск медпрепаратів. 

Відпуск антибіотиків за рецептом — це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні та перший крок у розв'язанні проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів. Його запровадили також і аби відстежувати дані про призначення та обсяги використання антибіотиків та щоб протистояти антибіотикорезистентності. 

Водночас у соцмережах вже ширяться міфи про те, як буде відбуватись відпуск антибіотиків за новими правилами.

У Міністерстві охорони здоров’я розповідають про найпоширеніші міфи, пов'язані з нововведенням: 

Відео дня

У МОЗ спростовують найпопулярніші фейки та пояснюють чому вони не "працюють":

Окрім того, медики розвінчують міфи та упередження щодо використання антибіотиків. Кажуть, майже за 100 років існування антибіотики врятували мільйони життів. Однак загроза антибіотикорезистентності може повернути нас до часів, коли люди помирали від бактеріальної пневмонії. 

Антибіотикорезистентність — це здатність мікроорганізмів (наприклад, бактерій) виживати під дією антимікробних препаратів (в наведеному прикладі – антибіотиків).

Лікарі пояснюють, вона виникає через нераціональне застосування антибіотиків, коли вони не потрібні, або порушенні режиму прийому, коли їхнє застосування виправдане. Тобто, коли хворий купує перший-ліпший препарат в аптеці, який йому можливо й не підходить зовсім. 

— Саме тому боротьба з антибіотикорезистентністю – це клопіт не лише лікарів, а й пацієнтів: лікарі повинні призначати антибіотики лише в тих випадках, коли вони дійсно необхідні, і водночас – точно визначити, який саме з них допоможе вилікувати інфекцію. Пацієнти ж мають правильно приймати ліки – саме так, як сказав лікар, — додають в МОЗ. 

Як отримати е-рецепт?

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним. Але необхідно буде мати реєстрацію в електронній системі охорони здоров’я. Кожен пацієнт може це зробити, уклавши декларацію з сімейним лікарем або зареєструвавшись у системі на прийомі в будь-якого іншого лікаря.

У МОЗ уточнили - якщо заклад охорони здоровʼя, до якого звернеться пацієнт, не підключений до електронної системи охорони здоровʼя, то лікар має виписати паперовий рецепт.

Придбати необхідні ліки за рецептом можна буде у будь-якій аптеці свого міста. Для цього достатньо пред'явити фармацевтові інформаційну довідку, яку лікар видасть, як підтвердження призначення.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up