“Мамо, у мене болить голова”: інтерв'ю з дитячим неврологом Наталією Соломончик

“Мамо, у мене болить голова”: інтерв'ю з дитячим неврологом Наталією Соломончик
Фото надані Наталією Соломончик
  • Дитина не слухається, плаче, агресивна чи постійно “залипає” у смартфоні.

  • Часто таку поведінку батьки “списують” на характер чи особливості розвитку.

  • Чому цими симптомами не варто нехтувати та коли терміново потрібно звертатися до лікаря?

  • Відповідає невролог з Хмельницького Наталія Соломончик.

На її столі - традиційний молоточок, сантиметр та … цукерки. А її пацієнти приходять на прийоми з батьками й приносять з собою іграшки. Наталія Соломончик - дитячий невролог у Хмельницькій обласній дитячій лікарні. Крім цього, працює у медичному центрі “Марія Kids”. Про себе та свою роботу, а також про симптоми, які мають стати тривожними сигналами для батьків, вона розповіла журналістці vsim.ua Юлії Подлюк.

Насамперед, розкажіть про себе, чому обрали цю професію?

- Мої батьки - лікарі. Батько - хірург, а мама - терапевт. Я змалечку спостерігала за тим, як вони втомлені поверталися з роботи. Але очі в них горіли й це мене надихало. Особливо, коли тато рятував пацієнтів, які були на межі життя і смерті. Я не мала сумнівів, ким маю стати.

Де ви навчалися?

- Я закінчила Вінницький медичний національний університет імені Пирогова й проходила інтернатуру по педіатрії в Хмельницькій обласній дитячій лікарні. Потім отримала спеціалізацію з дитячої неврології у Києві.

Відео дня
Фото надане Наталією Соломончик

Що робить дитячий невролог?

- Загалом, неврологія - це наука про нервову систему. Це дуже важливо, бо мозок регулює роботу всього організму, настрій людини, координацію її рухів, сон. Дитячий невролог діагностує та лікує порушення в роботі нервової системи у пацієнтів від 0 до 18 років.

З якими симптомами дитину потрібно негайно показати неврологу?

- По-перше, якщо виникає головний біль. Особливо раптовий, блискавичний головний біль. Якщо його супроводжує нудота або перед тим у дитини була травма голови, шиї чи інша значна травма. 

По-друге, коли у дитини є затримки мовленнєвого розвитку або порушення вимови.

По-третє, коли у неї порушена координація, вона має посмикування чи судоми. Також до невролога варто звернутися, коли діти надто емоційні, дратівливі, чи агресивні, коли роблять стереотипні рухи чи повторюють фрази з мультиків. Усе це може свідчити про ураження нервової системи.

Тобто дитячий непослух може свідчити про хворобу? Наприклад, якщо дитина не хоче робити уроки? 

- Спочатку потрібно виключити будь-які порушення нервової системи. Дитина може швидко втомлюватися й тому відмовлятися від завдань.

Гіперактивність - це неврологічна проблема?

- З такою проблемою батьки найчастіше звертаються, коли дитина йде в садочок або у школу. Вчитель звертає увагу, що вона не може спокійно висидіти урок, може зірвати заняття або когось вдарити. Тобто, дитина не здатна впоратися зі своїми емоціями. У таких випадках потрібно звертатися до лікаря і з'ясовувати.

Гаджети. Як вони впливають на нервову систему дитини?

- До мене приходять батьки, які кажуть, що дитина вже з року знає, як тримати телефон і вибирати собі мультик. З цим потрібно бути обережними. Надто тривале сидіння в гаджетах може стати однією з причин затримки мовленнєвого розвитку.

До речі, таку ж проблему можуть викликати соски. Коли дитині постійно її дають, у неї немає потреби говорити. Соска в роті та й все. Також для розвитку мовлення шкідливо, коли мама починає розмовляти з малолітньою дитиною англійською мовою, щоб та швидше вивчила.

З якими пацієнтами ви працюєте?

- Звертаються батьки немовлят зі скаргами, що дитина погано спить, часто прокидається, неспокійна, вчасно не тримає голівку, не перевертається, не сидить чи не повзає. Старших дітей приводять з головним болем, надмірною емоційністю чи дратівливістю. Також якщо вони не починають вчасно розмовляти, або заїкаються, або у них стаються напади. Підлітки зазвичай звертаються з депресивними розладами.

Крім того, я працюю з дітками, які мають ДЦП, аутизм, епілепсію, будь-які інші ураження нервової системи. 

Чи можна заздалегідь розпізнати, що дитина схильна до епілепсії?

- Насправді епілепсії є декілька видів. Якщо трапляється перший напад, необхідно терміново звернутися до дитячого невролога.

Як невролог проводить обстеження?

- На прийомі я слухаю батьків, розпитую дітей, якщо вони можуть розповісти. Перевіряю координацію, м'язову силу, м'язовий тонус. Молоточком перевіряю рефлекси. Маленьких діток зацікавлюю іграшкою, вони мають тягнутися до неї однією, іншою ручкою, схопити її. При потребі можу скерувати на дообстеження: нейросонографію, електроенцефалограму, МРТ. 

Розкажіть, що у роботі вам подобається найбільше?

- Посмішки моїх пацієнтів, їх вдячні оченята. А взагалі, я дуже люблю дітей і вони це відчувають. Іноді даю своїм маленьким пацієнтам в руки молоточок, щоб вони звикли, не боялися. На наступному прийомі вони самі біжать до нього й стукають по колінах своїм батькам (сміється). А ще в мене для них завжди є приємні сюрпризи.

З чим вам найважче працювати?

- Найважче в роботі - це перенавантаження. Бо до кожної дитини потрібно знайти підхід. Дітки бувають різні. Є відкриті, усміхнені, а є такі, що бояться лікаря, не йдуть на контакт. Тоді намагаюся взаємодіяти з батьками.

Від труднощів відволікаюся на природі. Дуже люблю ліс, подорожі зі своєю сім'єю.

Читайте також:

Чи можна прокинутися під час операції: інтерв'ю з хмельницьким анестезіологом Ярославом Соломончиком

Сімейні лікарі Хмельницького: із ким ще можна укласти декларацію (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Vladimir T

    На фото гарна жінка, напевно чудовий лікар, а от бейжик напевно непосидючий так і прагне перевернутись, чи то такий хитрий ракурс? )
  • Читач12

    Супер лікар і людина
  • Алла Мухіна

    Успіхів та удачі в лікарській професії
  • Віка Ланець

    Хороша людина і лікар досвідчений😍

keyboard_arrow_up