Майже біблійна історія: восьмирічній Єві сформували ніс з її власного ребра

Майже біблійна історія: восьмирічній Єві сформували ніс з її власного ребра
Тут і далі фото зі сторінки Львівської обласної дитячої клінічної лікарні "Охматдит"
  • Маленькій Єві лише 8 років, а вона вже перенесла 12 наркозів і 4 операції.

  • Дізнайтеся історію хороброї дівчинки та в чому полягала унікальність операції. 

Хмельничанка Єва народилася здоровою дівчинкою, але з дефектом лицевого скелета — її носик був ніби розплющений. Дівчинці було важко дихати, вона часто хворіла і “проблема” заважала спілкуванню з однолітками. Їй намагалися допомогти хірурги з Києва, однак, марно. Історію Єви розповіли в львівській дитячій клініці “Охматдит”

Організм відторгнув штучний імплантат

— У нашої донечки фактично не було носика. Нас з малечею виписали з пологового, ми росли, набиралися сил і в 3 місяці звернулися за допомогою до столичних фахівців. У Києві нам порадили зробити операцію дитині, але аж у рочок, — розповідає мама дівчинки Тетяна.

Єву вперше прооперували в рік. Встановили в носик імплантати. Однак, не встигла родина повернутися з Києва додому, як почалося нагноєння. Медики кажуть, організм дитини відторгнув штучні матеріали, з яких зробили носик. 

Відео дня

Тож Єву знову повезли в Київ. Імплантат, який з одного боку нагноївся, довелося видалити. Проте зовсім скоро повторилася історія з імплантом з іншого боку.

— Він не просто нагноївся, він виліз і вперся дитині в очко. То чоловік його трошки підрізав, щоб не травмувати око і ми могли доїхати до Києва, щоб і його видалити. Так ми знову повернулися до вихідної точки. Наша дитина знову була без носика, — пригадує мама ті дні.

Новий носик… з ребра

Усього Єва пережила 12 наркозів і 4 операції. Медики кажуть, їй навіть шви знімали під наркозом. Дівчинка пішла до школи і змушена була справлятися з комплексами через зовнішність.

Але родина не здавалася. Вони дізналися про візит американського щелепно-лицевого хірурга Стіва Ортена, який мав приїхати до "Охматдиту". І вирушили на огляд. 

Хірурги оглянули Єву і запропонували рішення проблеми — реконструктивну ринопластику з використанням реберного хряща.

— Це сучасна методика, яка дозволяє імплантувати хрящ на місце в носику, де його немає. У випадку Єви не було хряща, штучні імпланти організм дівчинки відторгнув, не було сенсу пробувати встановлювати такий знову. Ми пішли іншим шляхом — використали фрагмент власного хряща з ребра дівчинки. У такий спосіб ми сформували Єві носик, — пояснила лікарка дівчинки, хірургиня Христина Погранична.

Майже біблійний процес

Лікарі кажуть, відкрита ринопластика з автотрансплантацією реберного хряща — це тільки звучить страшно. Насправді ж тканини забираються через крихітний розріз біля ребра без обмеження функції самого ребра.

— У випадку Єви це був майже біблійний процес: доки дівчинка спала, з матеріалу з власного ребра дитини хірурги створили надійну структуру, яка не відторгується організмом, не викликає запалення і допомагає відновити функцію і естетику, — зазначають в “Охматдиті”. 

Тепер, кажуть медики, Єва може вільно дихати, носик має гарну форму відповідно до віку дитини і розміру голови. Щоб остаточно переконатися, що все гаразд у цієї мужньої дівчинки, кілька днів вона залишалася у лікарні під наглядом всієї мультидисциплінарної команди Центру. Після того, як медики переконалися, що все добре загоїлося, Єву виписали.

“Переживаю, коли доня спить”

Сьогодні дівчинка вдома. Зі слів мами Тані, Єва "літає по хаті і вчить уроки". А ще допомагає мамі приготувати смаколики для старшого брата, який приїхав з навчання додому (у сімї троє діток). 

Вона сумлінно виконує домашні завдання, які вчителька відправляє по вайберу, аби не відставати від свого 2-го класу.

— Ми вже самі вмиваємося, набряк і припухлість після операції остаточно пройшли. Ще переживаю, як донечка спить і перевертається на животик, стараюся перевертати її на спинку, але бачу, що її нічого не турбує. Доки буду жити, буду вдячна лікарям, які допомогли моїй дитині, вони нас почули, коли нам ніхто не міг допомогти, — каже мама Єви із сльозами на очах.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up