Медичну реформу перенесли. Хмельничанам дали 4 місяці, щоб обрати сімейного лікаря

Медичну реформу перенесли. Хмельничанам дали 4 місяці, щоб обрати сімейного лікаря
  • Вже з нового року хмельничани мали підписувати декларації з сімейним лікарем, якого вони самі обрали. 
  • Та медичну реформу перенесли до 1 квітня. Чекають, щоб закон підписав Президент. 
  • Хмельничанам радять обрати свого сімейного лікаря, а терапевтам - більше контактувати з пацієнтами. 

З 2017 року в Україні почали реформувати медицину. Зміни в системі охорони здоров’я стартували з первинної медико-санітарної допомоги, тобто з поліклінік, дільничних лікарів і педіатрів. У Хмельницькому навіть створили два центри ПМСД та почали переселяти сімейних лікарів в амбулаторії. Планувалось, що з липня будуть заключатись угоди між пацієнтами та лікарями. Та нардепи ухвалили медичну реформу лише 19 жовтня. Говорили про те, що запрацює вона з нового року. Та через те, що Президент досі її не підписав, реформу відтермінували до 1 квітня 2018 року. 

Знайти собі лікаря можна навіть в іншому місті

Хмельничани ще мають час визначитись, якого сімейного лікаря або терапевта їм відвідувати. Його вони можуть обрати незалежно від прописки та місця проживання. Наприклад, мешканець виставки зможе знайти собі лікаря у поліклініці № 4, що на Молодіжній. Українцям дали ще 4 місяці на те, аби вони обрали собі лікаря. Раніше йшлося про те, що заключати угоди з ними потрібно буде вже з січня. Але термін перенесли на 1 квітня. 

- До квітня "приписна кампанія" буде йти у тестовому режимі. Кожен лікар має набрати собі пацієнтів. Рекомендація МОЗ - до 2000 пацієнтів. Відповідно для цього потрібні комп'ютери. Частину ми вже закупили, ще на частину плануємо виділити кошти у наступному році, - розповідає начальник управління охорони здоров'я Хмельницької міськради Борис Ткач. 

Відео дня

Центри ПМСД стануть комунальними підприємствами

Міністерство охорони здоров'я має створити Національну службу здоров'я, через яку буде відбуватись фінансування первинної ланки медицини. Для міських управлінь висунули вимогу перевести центри ПМСД у комунальні підприємства. Зробити це мають до 1 липня 2018 року. 

Раніше фінансування йшло медичною субвенцією на обласний департамент охорони здоров'я. Вони "розкидали" кошти на медичні заклади. Тепер же розпоряджатись грошима буде Національна служба здоров'я. Фінансування на кожного пацієнта йтиме на центр ПМСД. 

- З 1 січня нічого суттєво не поміняється. Але ми вже запускаємо процес перетворення центрів ПМСД у комунальні підприємства. Міняється суть господарювання. Вся діяльність буде йти за Господарським кодексом. Буде одна стаття фінансування і центр ПМСД вирішуватиме, як витрачати гроші - на зарплату, премії, розхідні матеріали. Це обов'язкова умова МОЗ, - пояснює Борис Ткач. 

На дітей до 5 і пенсіонерів за 65 даватимуть подвійну оплату

Центр ПМСД, в якому працює сімейний лікар, буде отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, який уклав з ним договір. З липня 2018 року Національна служба здоров'я має почати фінансувати первинну ланку. Спочатку планувалось, що на кожного пацієнта буде йти по 370 гривень. Пізніше до медреформи внесли поправку, щоб збільшити фінансування на дітей та пенсіонерів. Таким чином, за дітей до 5 років та пенсіонерів за 65 платитимуть подвійну плату - 740 гривень. 

Якщо сімейний лікар підпише декларацію з 2000 пацієнтів, то зможе мати за рік від 740 тисяч гривень. У цей бюджет буде входити оренда кабінету, оплата роботи лікаря, медсестри або фельдшера, прості витратні матеріали та часткове покриття аналізів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:49 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками. Хто вони 20:15 Дев’ять тисяч доларів хотів заробити хмельничанин переправою чоловіка за кордон, — поліція. 19:41 У Хмельницькому районі шукають зниклого чоловіка: прикмети 19:05 Потрібна кров для 8-річної хмельничанки Лізи: як допомогти Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:46 Зберігав наркотики, пропонував хабар: шепетівчанину загрожує тривалий термін ув'язнення 18:18 З якою швидкістю їздять тролейбуси у Хмельницькому (КАРТА) 17:56 В ОДА розповіли, скільки коштів отримали в кредит підприємці Хмельниччини у квітні 17:32 «Йому назавжди 25»: у Хмельницькому попрощалися із Максимом Ковальчуковським photo_camera 17:02 У дитсадку в Хмельницькому районі травмувалась 5-річна Єва. Деталі 16:33 Прокурори вимагають позбавити волі посадовицю з Хмельниччини, яка взяла хабар 15:54 Де не буде світла і води у Хмельницькому 8 травня (АДРЕСИ) 15:15 На в’їзді у Кам’янець водій на ВАЗ врізався у відбійник 14:36 Зеленський вручив «Хрест бойових заслуг» захиснику з Хмельниччини (ФОТО) 14:13 З крана тече іржава вода: яка причина і що робити 13:44 Як працюватимуть дитячі садочки влітку у Хмельницькому 13:20 Ціни на кавуни: за скільки продають у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 12:28 На Хмельниччині викрили групу «чорних» лісорубів, — ДБР photo_camera 11:57 Суди зобов'язали «Хмельницькобленерго» безкоштовно підключити електрику переселенці 11:27 Обласна ветлікарня незаконно купувала електровелосипеди у «свого» постачальника, — прокуратура
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up