На Хмельниччині виявили новий штам коронавірусу — «Еріс»

На Хмельниччині виявили новий штам коронавірусу — «Еріс»
Фото ілюстративне
  • Новий підвид ковіду зафіксували у шести областях. 

  • Симптоми цієї мутації такі, як в решти аналогів. 

Від 12 березня 2020 року до 1 липня 2023 року в Україні офіційно тривав “ковідний” карантин. За цей час медики зареєстрували понад 5 мільйонів випадків захворювання на COVID-19. Із них 113 тисяч були летальними. 

До Хмельницької інфекційної лікарні за цей час госпіталізували більше 7 700 хворих. Найбільше — у 2021 році. Тоді й було зафіксовано найбільше летальних випадків. Станом на 29 червня 2023-го у “інфекційці” від “корони” померло 546 людей. 

Карантин та режим надзвичайної ситуації завершився цього літа. Але це не означає, що коронавірус зник. З початком нового епідсезону медики зафіксували новий підвид коронавірусу — «Еріс». Це варіант штаму кSARS-CoV-2 «Омікрон». 

Відео дня

В МОЗ повідомляють, що наразі на території України циркулює близько 14 різних штамів вірусу довкола «Омікрону». Всього у період з 2 по 8 жовтня зареєстрували 5 186 випадків захворювання на COVID-19, 18 — летальних, серед людей старше 30 років. 

У Хмельницькій області на 40-му тижні на ГРВІ та грип, включаючи коронавірус, захворіли 5 877 осіб. А на 41-му тижні захворіли 7 147 осіб. 

Крім того, за даними МОЗ, на території України виявили 10 випадків підвиду штаму COVID-19 «Еріс». Його зафіксували у 6 областях. Серед них — Хмельницька:

Що відомо про новий штам «Еріс»

Медики зазначають, що симптоми «Ерісу» такі ж, як і за інших відомих штамів COVID-19. Це такі:

Специфічна відмінність «Ерісу» — це додаткова мутація шипового білка, який швидше вражає ослаблений імунітет. Однак, за оцінками ВООЗ, глобальний ризик для громадського здоров’я населення даного штаму оцінюється як низький. 

Як захиститися від ковіду

Основою для захисту проти тяжкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень. За даними МОЗ, потрібно отримати дві дози первинної вакцинації та бустерне щеплення, яке вводять через 5 місяців попередніх. Додатковий бустер можна отримати після консультації з сімейним лікарем чи у пункті щеплення, враховуючи оновлені рекомендації МОЗ.

Наразі вакцинація проти COVID-19 в Україні безкоштовна. Людям, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання, а також вагітним, людям, старшим за 60 років та тим, хто перебуває у групі ризику важкого перебігу чи смерті внаслідок коронавірусної хвороби, — необхідно подбати про імунний захист та зробити щеплення. Записатися на щеплення можна у сімейного лікаря та пунктах щеплень. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Света Баранова

    Щоб шукали чим лікувати  то вони привівки роблять щоб бистріше додохли
  • Василий Розуман

    Новий барановірус
  • Liuba Demediuk

    Починается
  • Валенина Нечипорук

    Ага виявили,це,щоб людей шмурдяком і дітей колоти?  Продажні.

keyboard_arrow_up