На Хмельниччині зафіксували новий підвид штаму коронавірусу "Арктур"

На Хмельниччині зафіксували новий підвид штаму коронавірусу "Арктур"
  • Від жовтня вже 14 людей в області померли через “ковід”. 

Від початку жовтня в Хмельницькій області побільшало хворих на гострі респіраторні вірусні інфекції. Серед них — різні штами COVID-19. Їх діагностували у 7% пацієнтів, які звернулись за допомогою. 

Серед виявлених є й новий підвид штаму коронавірусу "Омікрон" під назвою "Арктур". Він характеризується тим, що має коротший інкубаційний період. Про це розповів головний санітарний лікар Хмельницької області Микола Габрикевич для Суспільного.  

— В середньому маємо в тиждень до 200 хворих на ГРВІ та COVID-19. Захворюваність на грип в області також зростає, вона іде паралельно з COVID-19, але поки порогу в 20% на Хмельниччині ще не досягнуто, — пояснив Габрикевич. 

Відео дня

За його словами, із жовтня зафіксували вже 14 смертей від COVID-19. Нині у стаціонарі міської інфекційної лікарні лікується сотня пацієнтів. 

— Серед них двадцять дітей та вісімдесят дорослих. Переважно, це хворі на COVID-19. В реанімаційному відділенні перебуває вісім хворих, усі з діагнозом COVID-19. Ще 56 хворих у лікарні теж з діагнозом ковід, — каже дитячий лікар-інфекціоніст Оксана Сторожук.

Що потрібно знати про “Арктур”

Новий штам Covid XBB.1.18, який отримав назву “арктур”  є підваріантом дуже заразного варіанту “Омікрон”. Про це повідомляє Forbes з посиланням на Центри з контролю та профілактики захворювань.

Це один із 600 підваріантів Омікрон, які циркулюють у світі. За інформацією ВООЗ, він має мутації в спайковому білку, які свідчать про “підвищену інфекційність, а також потенційну підвищену патогенність”.

Згідно з даними Американської академії офтальмології, почервоніння очей (кон’юнктивіт) є одним із симптомів “арктура”, особливо у дітей. Якщо у дітей сверблять очі і з’являється їх почервоніння, варто пройти тестування на Covid. 

Підвищення температури завжди була симптомом Covid, але гарячка, пов’язана з “арктуром”, є вищою. Якщо у пацієнта з’являється висока температура водночас із почервонінням очей, це спосіб відрізнити коронавірусну інфекцію від алергії, оскільки алергія не пов’язана з гарячкою.

Додамо, що минулого тижня в Україні зареєстрували більше 10 тисяч нових хворих на COVID-19. Зафіксовано понад півсотні летальних випадків серед людей, старших за 30 років. З початку епідсезону захворюваність на COVID-19 зростає. 

Вакцинація проти COVID-19 залишається єдиним ефективним методом підсилити імунітет та запобігти ускладненням під час хвороби. Щеплення проти COVID-19 безоплатні, вакцинуватися можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Вакцини проти грипу доступні в аптеках області.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Андрей Гришнюк

    Прийшла пора віддавати гроші за вакцини і автобуси які брали для вакцинування!

    Ще позабирати ті автобуси, переобладнати і віддати захисникам!

    Починають знову людям мізки полоскати.

    Владі потрібно щоб люди менше де ходили і не бачили що будуть в тихаря робити?!....
  • Любимая Натали

    Якби й справді був цей вірус, то певно б бари, ресторани....  позакривали б на карантин... А так все на словах. Ну за дітей я взагалі мовчу, адже коли вимре пів населення, то тоді може й за наших дітей ще подумають.
  • Любимая Натали

    Де такі назви беруться? Чи це спеціально створюють спочатку вірус, а потім такі безглузді назви до них.
  • Игорь Панасюк

    В Артур, скоро буде Юхим бля

    Читач62 reply Игорь Панасюк

    Арктур, а не артур

keyboard_arrow_up