На Хмельниччину потрапили устриці з норовірусом. Які симптоми та наслідки інфекції

На Хмельниччину потрапили устриці з норовірусом. Які симптоми та наслідки інфекції
Фото ілюстративне

Делікатес прибув із Франції. Дізнавайтеся чим небезпечний вірус та устриць якої марки слід остерігатися. 

 

Держпродспоживслужба Шепетівщини попереджає мешканців про небезпечний делікатес. Із Франції в Україну завезли устриці, в яких знайшли небезпечний вірус. Такі морепродукти можуть бути на полицях магазинів області. 

До області надійшли французькі устриці, у яких виявили норовірус. Повідомлення про них надійшло від Європейської системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми:

  • Відео дня
    /li>

Покупців та операторів ринку, які побачать устриці цього виробника, просять негайно повідомляти про це до Шепетівського районного управління Держпродспоживслужби на електронну адресу [email protected]

Довідка: 
Норовірус («хвороба зимової блювоти», «вірус круїзного судна») – найпоширеніша причина катару шлунка та кишечника (гастроентерит). 

Перша ознака норовірусу, зазвичай – раптове хворобливе відчуття, що супроводжується сильною блювотою та водянистою діареєю. Деякі люди також можуть відчувати підвищену температуру (більше +38), головний біль, спазми шлунка, втрату апетиту, біль в кінцівках. Захворювання характеризується розвитком гострого гастроентериту та зневоднення. 

Як розвивається захворювання

Основний механізм передачі — фекально-оральний.  Максимальну концентрацію вірусу в фекаліях виявляють на 1-2-й день хвороби,  виділення вірусу триває впродовж 5-47 днів. Людина може бути заразною до 1,5 місяця після одужання, що і обумовлює активне зараження оточуючих та епідемічну небезпеку.

Норовірусна інфекція вражає всі вікові групи. Найбільш небезпечний норовірус для дітей, осіб літнього віку та пацієнтів з ослабленою імунною системою, які є групою ризику. 

Симптоми хвороби

Симптоми інтоксикації проявляються загальною слабкістю і блідістю шкіри. Можуть спостерігатися сонливість, млявість, головний біль, загальна слабкість, гарячка і біль у м’язах, у половини випадків розвивається тяжке зневоднення. Симптоми можуть тривати кілька днів і якщо ігнорувати і не боротися із зневодненням організму, то це може мати небезпечні наслідки для життя.

Специфічного лікування і вакцини проти норовірусу немає. У людини, яка перехворіла на норовірусну інфекцію, імунітет має тимчасовий характер і не виключає повторного зараження.

Профілактика норовірусу

Профілактика захворювання на норовірусну інфекцію є такою:

При появі перших ознак хвороби медики радять не гаяти часу та терміново звертайтися за медичною допомогою. 

А ви купуєте додому продукти з-за кордону?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Богдаша Прокопишина

    Всякий  непотреб волочуть з усього світу...
  • Таня Максимчук

    Що за норовірус новий 🤔🤣😂
  • Max Forosov

    Отут пишуть шо щоб не захворіти на інфекційні захворювання треба мити ретельно овочі, мити руки... А на воду які ціни понаганяли. В нас сусіди так економлять - одна квартира (живуть два брати віком біля 50 років) в туалет ходять в кущі - це так щоб унітаз дома не змивати. Інша квартира (живе ніби порядна сім'я, навіть машину мають) цілий день уся сім'я ходить в туалет, а воду не спускають (вонь від них йде по вент каналу на увесь стояк), коли вже добре збереться то тоді спустять. Ще один сусід так економить воду, що після того як помиється в ванній, воду мильну не виливає а збирає її у відра, а потім цією водою унітаз змиває. Ось до чого людей довели зі своїми цінами. То чого ж не буде зараза усяка розноситись, якщо навіть вдома в людей антісанітарія.

    Читач38 reply Max Forosov

    То не ціни, то в людей немає роботи. Нема практично робочих у місті і не було. Ніхто не створював і не створює. А зараз, тримаймо стрій і тихенько плитку у парку накладають. Хай йдуть плитку Симчишина усі класти, ледачі.

    Читач45 reply Читач38

    всі хто хочуть працювати - працюють, а хто не вміє нічого і скиглить що місць нема то  тому не буде роботи в жодному місті та кріїні

    Max Forosov reply Читач45

    працюють, але зарплатні не отримують. тіки пару днів назад була стаття на ВСіМ про великі борги по зарплатні в місті
  • Читач38

    Мамі Вєрки Сердючки нема чого робити у Хмельницьку. І синявські начальники теж напряглися.

keyboard_arrow_up