“Не треба їхати в райцентр, бо там прописаний”, - думки хмельничан про медреформу

“Не треба їхати в райцентр, бо там прописаний”, - думки хмельничан про медреформу
  • Вже три місяці пацієнти мають змогу вибрати собі сімейного лікаря.
  • Майже 320 тисяч хмельничан уклали електронні декларації з сімейними лікарями.
  • Чи задоволені хмельничани змінами та які висновки можуть зробити?

Із 1 січня стартувала медична реформа. Система працюватиме так: кожен пацієнт сам обирає лікаря, до якого хоче ходити на прийом. Із ним укладає безтермінову електронну декларацію про обслуговування. 

У березні редакція vsim.ua цікавилася у сімейних лікарів, чи готові вони до підписної кампанія, про “плюси” і “мінуси” нової роботи. Згодом, на початку квітня, наш журналіст перевірив, як підписують декларацію і подав коротку інструкцію.

Від старту реформи пройшло уже півроку. Отож, що кажуть пацієнти і лікарі сьогодні? 

Відео дня

"Нова база дозволяє швидко зв’язатися з людиною"

Сімейний лікар амбулаторії №10 Євген Праворчук   

- Сімейний лікар повинен займатися лікуванням та профілактикою найпоширеніших хвороб та надавати невідкладну допомогу. Нова медична реформа, яка передбачає підписання декларацій дозволяє лікарю особисто поспілкуватись з кожним пацієнтом. Формується оновлена база з актуальними контактними даними, яка дозволяє, в разі необхідності швидко зв’язатися з людиною, викликати на обстеження чи на планову вакцинацію. Загалом сама кампанія стартувала досить добре. Люди до цього ставляться позитивно. Насамперед декларації підписали пацієнти, які звертались за медичною допомогою, також значна частина людей звертається виключно для укладення декларацій. Є ті, які ще не знать про підписання і наше завдання донести цю інформацію до кожного. Сімейний лікар має стати для людини тією довіреною особою, з яким пацієнт зможе вирішити всі питання які його турбують. Лікар в свою чергу буде мати пацієнтів, які свідомо його обрали і будуть виконувати його поради та призначення. Саме від цього залежить успіх подальшого лікування.  

Ми дізналися у пацієнтів, як вони відносяться до змін в медицині.

"Не потрібно тепер їздити в райцентр до лікаря, бо там прописаний"

  Олексій Мацьков, 30 років

- Медичною реформою дуже задоволений, адже не потрібно тепер їздити в районний центр до лікаря, тільки через те, що я там прописаний, коли проживаю в місті. Бо міські поліклініки раніше без прописки в паспорті у відповідному районі міста, не хотіли навіть нічого чути про те, щоб проконсультуватися в лікаря. Та й великі черги не потрібно стояти. Є звичайно люди, які звикли до старої системи у вигляді «живої черги» і навідріз відмовляються приходити на той час, який обрали в  реєстратурі. Здебільшого то старші люди. Потрібно кожного разу пояснювати про нову комфортну, як на мій погляд, систему. Адже коли працюєш, то не можеш приділити цілий день для того, аби відвідати лікаря.

"Від цього залежить їхня заробітна плата"

 Алла Ковальчук , 47 років

- Нарешті щось змінитись в нашій медицині в кращий бік. Досить зручно, що можна самим обрати лікаря, а не як раніше де прописаний, там і повинен лікуватися, незалежно від того чи подобається лікар чи ні. Та й лікарі будуть відповідальніше відноситись до пацієнтів, адже від цього залежить їхня заробітна плата. 

 

Друзі, а як ви можете оцінити реформу медицини? Чи підписали уже декларацію з лікарем, чи відчули зміни? Діліться враженнями у коментарях.

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Антоніна Іванова

    Вже реформу поліції хвалили
  • Vitaliy

    Зовсім не зручно, привязаний до сімейного лікаря, до іншого лікаря вже так просто не попадеш. Час запису - як би то він дотримувався. А якщо потрібно нанально потрапити - то можна сказати що то майже не реально. В одній черзі і старі і малі - хіба то нормально? Педиатр і терапевт в одній особі. Скоро доктруються що один лікар геть все буде лікувати, якщо буде кого звісно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up