Онкодиспансер замовив систему лікування пухлин за 31 мільйон. Як вона працює

Онкодиспансер замовив систему лікування пухлин за 31 мільйон. Як вона працює
Ілюстративне фото
  • Слідом за лінійним прискорювачем протипухлинний центр замовив систему брахітерапії.

  • Дізнавайтеся, як працює цей метод лікування онкозахворювань.

Одним із найпоширеніших методів лікування онкологічних захворювань є променева терапія. Її підвидом є брахітерапія, суть якої полягає у безпосередньому підведення джерела випромінювання до пухлини. Цим вона відрізняється від дистанційної терапії, коли опромінення є безконтактним.

Брахітерапію застосовують при пухлинах різних частин тіла, як от шкіри, стравоходу, грудної клітки, статевих органів, включаючи внутрішніх, та прямої кишки. Перевагами такого методу є висока точність та ефективність лікування, невелика його тривалість порівняно з дистанційним опроміненням. В процесі лікування джерело випромінювання підводиться до органа, який лікують, під дистанційним керування, а після сеансу його так само прибирають у спеціальне сховище.

Систему для проведення брахітерапії хоче придбати Хмельницький обласний протипухлинний центр (колишній онкодиспансер). Таку інформацію розмістили у систему електронних закупівель «Prozorro». За обладнання готові заплатити 31 мільйон гривень. Фірму-постачальника визначать на аукціоні 3 листопада. В процесі нього вартість може знизитися. Терміном постачання вказаний кінець грудня цього року.

Відео дня

Замовлена медзакладом система має бути новою, 2023 року виготовлення. Серед технічних характеристик — дистанційне управління, точність позиціювання не гірше одного міліметра, система відеоспостереження за пацієнтом та двостороннього зв’язку з ним, джерело безперебійного живлення, система радіаційного контролю, наявність аплікаторів, голок, катетерів та зондів. Від постачальника вимагають провести навчання працівників та забезпечити гарантію терміном не менш як рік.

Нагадаємо, що раніше цього тижня Хмельницький обласний протипухлинний центр оголосив про закупівлю лінійного прискорювача. Це прилад, зовнішньо подібний до апарата МРТ, який дистанційно опромінює пухлину пацієнта. Він дає високу точність з мінімальним ураженням здорових тканин. За лінійний прискорювач готові заплатити 66 мільйонів гривень.

Такий прилад протипухлинний центр вже купував раніше — його презентували на початку лютого минулого року. На нього та ремонт бункера, де його встановили, витратили майже 70 мільйонів гривень. Його придбання дало змогу проводити променеву терапію дітям, чого не могли робити раніше. Пацієнтам лікування проводять курсами, кожен з яких триває не більш як півтори хвилини. Цього року протипухлинний центр двічі замовляв ремонт прискорювача, що обійшлося у майже 1,2 мільйона гривень.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Катерина Юрчук

    Завжди люди питають,гроші допомога,спонсори,а чому потім усе для людей за гроші....
  • Валентина Берекеля

    До кого мені звернутись
  • Николай Малик

    В них ліків немає, які держава виділяє,люди за свої купують усі препарати,а на систему знайшли????

    Оксана Короткова reply Николай Малик

    Микола Малик на цю систему виділили кошти європейські фонди
  • Валентина Берекеля

    Скільки така процедура буде коштувати

keyboard_arrow_up