Хмельницький обласний серцево-судинний центр увійшов до пілотного проекту з трансплантації

Хмельницький обласний серцево-судинний центр увійшов до пілотного проекту з трансплантації
  • Медичний заклад має відповідну ліцензію. 

  • В установі працює трансплант-координатор.

Ще чотири роки тому Верховна Рада ухвалила закон про трансплантацію, який розблокував пересадку органів. Парламент дозволив за життя давати згоду на донорство, або ж це після смерті можуть зробити рідні. Запрацювала Єдина державна інформаційна система трансплантацій, де збирається інформація про сумісність донора-реципієнта.

А нещодавно Міністерство охорони здоров’я та Уряд запровадили пілотний проект з трансплантації. Відповідно до нього пацієнти, яким потрібна пересадка органів, самі обирають заклад, в якому хочуть провести трансплантацію. Натомість всі медичні послуги з трансплантації оплачуватиме держава.

Один із медичних закладів Хмельниччини теж увійшов до цього пілотного проєкту. Йдеться про обласний серцево-судинний центр. Медична установа має відповідну ліцензію. Про це повідомили на сторінці закладу. 

Відео дня

Наразі в закладі працює трансплант-координатор. Тож усі, хто потребує пересадки органу, можуть звернутись за консультацією, пройти відповідне обстеження, записатись до так званого «листа очікування» та отримати якісну високоспеціалізовану медичну допомогу.

Нагадаємо, що ще в січні 2022 року у серцево-судинному центрі провели першу на Поділлі трансплантацію серця. Пацієнтом, який потребував порятунку таким методом, став 47-річний чоловік. Донором був 50-річний чоловік. Після констатації смерті мозку, рідні померлого дали згоду на пожертву анатомічних матеріалів для порятунку 4-х життів.

Саму ж операцію кардіологам серцево-судинного центру допомогла провести бригада Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова. А орган доставили гвинтокрилом до клініки із клінічної лікарні Івано-Франківська. Більше про це ми писали тут

Довідка:
Трансплантація (від лат. transplantatio - пересаджування) – метод, що полягає в пересадці реципієнту органу або тканини (трансплантата), взятих у донора, а також клонованих тканин методом хірургічного втручання. Є однією з найбільш прогресивних галузей медичної науки та практики, яка сьогодні активно розвивається, запроваджуючи нові технології та ідеї в інші медичні напрямки.
У клінічній практиці людині найчастіше трансплантують кістковий мозок, шкіру, нирки, печінку і серце.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up