Для Хмельницького придбають лінійний прискорювач. Навіщо він потрібен

Для Хмельницького придбають лінійний прискорювач. Навіщо він потрібен
Лінійний прискорювач, придбаний протипухлинним центром раніше. Фото з архіву редакції
  • На прилад готові витратити 66 мільйонів гривень.

  • Один такий у закладі вже є.

Хмельницький обласний протипухлинний центр (колишній онкодиспансер) хоче купити систему лінійного прискорювача. На нього заклад готовий витратити 66 мільйонів гривень. Таку інформацію розмістили у системі електронних закупівель «Prozorro». Фірму-постачальника мають обрати на аукціоні 1 листопада з-поміж учасників, які запропонують найнижчу ціну. Обладнання має бути надане до кінця цього року.

Лінійний прискорювач — це прилад, призначений для опромінення хворих на онкологічні захворювання. Він має вигляд апарата МРТ. З допомогою нього радіоактивне випромінювання спрямовують точно на пухлину, що дозволяє мінімізувати ушкодження здорових тканин.

Один такий апарат у протипухлинному центрі вже є. Його презентували на початку лютого 2022 року. Його встановили у спеціальному бункері, де доти стояв непрацюючий радянський апарат «АГАТ-Р». Цей прискорювач дав можливість проводити променеву терапію не тільки дорослим, а й дітям. До того маленьким пацієнтам потрібно було їхати до інших регіонів. Додамо, що лікуватися у закладі можуть всі громадяни України з відповідним направленням незалежно від місця проживання.

Відео дня

Тривалість одного сеансу опромінення складає до 1,5 хвилини, їх потрібно проводити курсом. У закладі розраховували, що зможуть проводити лікування щонайменше 1500 пацієнтів щороку. Вартість прискорювача склала 60 мільйонів гривень. За даними «Prozorro», цього року протипухлинний центр двічі замовляв ремонт апарата — у червні та вересні. Це обійшлося у 230 та майже 970 тисяч гривень відповідно. Термін гарантії на нього вже закінчився.

Згідно з технічними завданням, новий апарат має бути подібним до того, що вже є у закладі. Зокрема, у нього повинна бути можливість фіксації та точного позиціонування пацієнта, а також запас «масок» для цього. Крім того, прискорювач повинен мати систему безперебійного живлення, з якою зможе працювати не менше 15 хвилин. Закупівля також передбачає наявність річної гарантії та навчання персоналу.

Нагадаємо, що раніше ми готували для вас матеріал про порушення у медзакладах Хмельниччини, на які скаржилися пацієнти до Національної служби здоров’я України. На Хмельницький обласний протипухлинний центр від початку минулого року було шість скарг, в тому числі чотири щодо вимагання грошей за послуги, оплачені НСЗУ, дві щодо неетичного поводження з пацієнтом та дві щодо інших порушень.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • IGOR

    Замечательно! Главное теперь, чтобы больные могли получить безоплатный и безблатный доступ к лечению на этом аппарате...
  • viktor

    Придбають прискорювач за наші кошти і передадуть в часні руки і потім будуть з паціентів дерти три шкури.
  • Читач49

    читач 81 ти скотина безмозгла
  • Читач81

    Треба нормальну ціну на сеанс встановити, щоб голодранців поменше ходило на цей апарат. Думаю досвідчені медики у цьому не підведуть.

    Dale Chip reply Читач81

    Треба навпаки безкоштовно зробити курс лікування, відповідно до статті 49 Конституції України. Але нашу медичну систему України реформували (читай - окупували) і без хабара тебе не будуть лікувати.

    Читач62 reply Читач81

    Законом бумеранга сам станеш голодранцем.

keyboard_arrow_up