При початковій, легкій стадії цукрового діабету іноді призначають трави.
- Деякі рослини дійсно здатні трохи знизити цукор. Але одні лише трави не в змозі впоратися з тим клубком проблем, які виникають у хворих людей. Тому сподіватися на трави можна, тільки дотримуючись дієти і регулярно займаючись фізкультурою, - говорить лікар-ендокринолог Алла Тимощук. – З лікарських рослин при діабеті найбільш добре себе зарекомендували чорниця, листя шовковиці, топінамбур, коріння кульбаби і лопуха, насіння льону, стевія. Ефективні і готові рослинні збори. Ці препарати знижують цукор, покращують загальний стан, підвищують працездатність, зміцнюють імунну систему. Але їх не рекомендують використовувати при безсонні, підвищеному артеріальному тиску, порушеннях роботи серця... Все це обов’язково в поєднанні із дієтою та за рекомендацією лікаря.
Цукровий діабет є серйозним захворюванням, лікування можна проводити тільки під наглядом фахівця. Тому перед застосуванням засобів народної медицини обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.
Листя чорниці
Народна медицина використовує цю ягоду в профілактичних і лікувальних цілях при багатьох захворюваннях. Не менш корисне і листя чорниці, саме його і рекомендує використовувати народна медицина при нескладних формах цукрового діабету. Для приготування настою необхідно чайну ложку листя чорниці заварити в склянці окропу, настояти півгодини і процідити. Отриманий засіб розділити на три прийоми і випити протягом дня.
Шовковиця – це ефективний вітамінний та кровотворний засіб. У шовковиці менше кислот, але більше, ніж в інших ягодах, цукру, що легко засвоюється. Недарма її вважають найсолодшою ягодою наших широт - ласощами дорослих та дітей. Але тягне дітей до шовковиці не тільки те, що вона для них, як природна цукерка, а інстинктивно - таким чином дитина рятує себе від діатезів, не допускаючи хвороби. Допомагають їй в цьому органічні кислоти, які містяться в шовковиці (яблучна, лимонна, винна, щавлева). Є в цій маленькій ягоді білки, жири, вітаміни, фосфорна кислота, вкрай необхідна дітям і дорослим для кровотворення заліза. Кору з гілок заготовляють навесні, з коріння - восени. Листя заготовляють в період цвітіння рослин, плоди у червні-липні.
Листя волоського горіха
Волоський горіх давно відомий своїми лікувальними властивостями, включати в свій раціон його рекомендують дієтологи, а народна медицина знайшла йому застосування в складах різних лікарських препаратів. Листя волоського горіха має ранозагоювальну і тонізуючу дію, настої листя використовують при виснаженні організму і авітамінозі. Для приготування відвару, який рекомендований при цукровому діабеті, потрібно прокип'ятити столову ложку дрібно порізаного листя волоського горіха в склянці води не більше хвилини. Настояти, поки не охолоне, і процідити. Пити протягом дня невеликими ковтками.
Листя малини
Малину ми завжди використовуємо як жарознижувальний засіб при застудах. Ягоди смачні і корисні. Багато людей намагаються запастися ягодами на весь рік, варять варення, заморожують. Але в листі малини також міститься велика кількість надзвичайно корисних людському організму речовин. Це і вітамін C, флавоніди і органічні кислоти, а також мінеральні солі, і зміцнюючі імунітет ферменти. При цукровому діабеті народна медицина радить використовувати листя малини таким чином: дві столові ложки сухої подрібненої сировини заварюємо склянкою крутого окропу. Настояти потрібно як чай, хвилин 20, і процідити. Випити настій протягом дня, в три прийоми, за 30 хвилин до прийому їжі.
Листя винограду
У гілочках і листках винограду міститься цукор і у великій кількості органічні кислоти. При цукровому діабеті народна медицина рекомендує такий засіб. Близько 50 грамів виноградного листя заварити в 0,5 літра окропу, прокип'ятивши хвилин 20 на маленькому вогні. Після приготування чай процідити, пити по половині склянки 3-4 рази на день перед їдою.
Женьшень
Про цю рослину розповідають легенди, а історія використання в лікувальних цілях налічує не одне тисячоліття. В якості одного зі способів профілактики і лікування цукрового діабету народна медицина рекомендує таку настоянку. Перетертий в порошок корінь рослини (30 г) залити літром горілки, настояти протягом місяця, періодично збовтувати. Настоянку процідити, вживати по 20 крапель за півгодини до їжі тричі на день. Курс лікування 1,5 місяця, при необхідності повторного курсу необхідна перерва не менше 30 днів.
Шовковиця – це ефективний вітамінний та кровотворний засіб. У шовковиці менше кислот, але більше, ніж в інших ягодах, цукру, що легко засвоюється. Недарма її вважають найсолодшою ягодою наших широт - ласощами дорослих та дітей. Але тягне дітей до шовковиці не тільки те, що вона для них, як природна цукерка, а інстинктивно - таким чином дитина рятує себе від діатезів, не допускаючи хвороби. Допомагають їй в цьому органічні кислоти, які містяться в шовковиці (яблучна, лимонна, винна, щавлева). Є в цій маленькій ягоді білки, жири, вітаміни, фосфорна кислота, вкрай необхідна дітям і дорослим для кровотворення заліза. Кору з гілок заготовляють навесні, з коріння - восени. Листя заготовляють в період цвітіння рослин, плоди у червні-липні.
У сучасній медицині і фармакології використовується лікарська кульбаба. Настої кульбаби покращують циркуляцію крові, впливають на сполучну тканину і підвищують загальний тонус організму. Корисними властивостями володіють і коріння кульбаби. Вони містять яблучну кислоту, білок, різні цукри і крохмалисті речовини - інулін. Інулін є замінником цукру для хворих на цукровий діабет. Тому рекомендується пити відвари з кореня кульбаби при лікуванні цукрового діабету. Застосувань настоїв і соку кульбаби стабілізує тиск і сприяє зниженню загальної маси тіла. Залізо, що входять до складу рослини, сприяє підвищенню гемоглобіну в крові та лікування анемії.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.