Психлікарню у Скаржинцях перевірили правозахисники. Що виявили

Психлікарню у Скаржинцях перевірили правозахисники. Що виявили
  • У закладі нині перебувають 477 пацієнтів.
  • Що відзначили під час перевірки та які недоліки виявили?

Психіатричну лікарню у Скаржинцях Розсошанської громади перевірили правозахисники. Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги — саме така її офіційна назва — відвідала представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Хмельницькій області Оксана Кізаєва. Разом з нею у психіатричній лікарні були фахівець із надання психіатричної допомоги Андрій Гуль та представник громадськості Галина Хруленко.

Психіатрична лікарня має 16 відділень, 4 з яких не працювали на момент перевірки. Заклад може одночасно розмістити 750 пацієнтів, фактично там перебували 477 людей. З-поміж них 5 були недієздатними, 69 — переселенцями та 47 — на примусовому лікуванні.

Правозахисники відзначили, що пацієнтам надають допомогу згідно з протоколами, також за потреби лікують соматичні (не психічні) захворювання. У лікарні облаштування нове сучасне відділення анестезіології та інтенсивної терапії, є магнітні ремені фіксації, дотримується порядок та терміни їхнього застосування.

Відео дня

Разом з тим є й порушення:

  • порушується право на повагу до приватного життя, оскільки немає дверей до палат, немає достатньої кількості ширм для догляду за пацієнтами, немає кабінок чи перегородок між лійками у лазні
  • порушені норми житлової площі у розрахунку на одного пацієнта
  • відсутній безбар'єрний простір навіть у геріатричному відділенні з паліативними ліжками
  • не дотримані норми у сфері харчування — у холодильнику одного з відділень є прострочені продукти, у їдальні немає щоденного меню та доступу до питної води
  • частина прогулянкових двориків потребують ремонту та облаштування для відпочинку
  • на інформаційних стендах не було оновленої інформації щодо прав пацієнтів, однак це виправили за час перебування правозахисників у закладі

Аби порушення були виправлені, листи та акти про них направлять до компетентних органів. Про це повідомили на Facebook-сторінці представництва Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Хмельницькій області.

Додамо, що протягом 2023-2023 років психіатрична лікарня у Скаржинцях отримала від Національної служби здоров'я України майже 495,5 мільйона гривень, в тому числі:

  • 2020 року — майже 84,9 мільйона
  • 2021 року — понад 122 мільйони
  • 2022 року — понад 167,7 мільйона
  • 2023 року — понад 120,5 мільйона

Крім того, заклади охорони здоров'я також отримують гроші з місцевих бюджетів та інших джерел, як от платних послуг та здачі майна в оренду.

На зображенні може бути: 1 особа та текст

На зображенні може бути: 4 людини та люди навчаються

На зображенні може бути: всередині приміщення, спальня та лікарня

На зображенні може бути: 1 особа, усміхається, лікарня та текст

На зображенні може бути: 1 особа

Немає опису світлини.

На зображенні може бути: водонагрівач

На зображенні може бути: текст

На зображенні може бути: корінець квитка та текст

На зображенні може бути: текст

На зображенні може бути: стіл та шахи

На зображенні може бути: трава

Немає опису світлини.

На зображенні може бути: вулиця та текст

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Сергій Білий

    Які там ще двері мають бути????? Там перебувають на лікуванні психічно-неврівноважені люди, і вони мають бути під постійним контролем!!! А не закритися з нутрі і робити самоуправу над якимось зі своїх так як там конфлікти між пацієнтами бувають доволі частенько (а для них конфлікт це не проблема все таки ПСІХИ)!!! Короче шукають причини щоб прикрити кантору іі дати волю пацієнтам і все!!
  • Kyryl Nayem

    Что хочу сказать по этой больнице – здесь лечат никак не хуже чем в других подобных заведениях. Просто они все всегда выглядели как прости господи... им бы еще посмотреть как у других... да и врачи знают что делают.
  • Gjjgvzssjn

    Тут оце лічити нашого родича минулого року. Я не знаю шо це фотками але там ще в 2022 були ремонти. Бо ми думали лягти на наше відділення а нам сказали шо там ремонт…
  • Тетяна Милацька

    У психіатричній лікарні своя специфіка.Пацієнти мають бути під наглядом постійно.А тут пишуть про приватне житття,яке порушується.Вже дві лікарні закрили,ще остання заважає.

keyboard_arrow_up