Секрет збереження кісток полягає в ранній профілактиці

Секрет збереження кісток полягає в ранній профілактиці
Застосування заходів профілактики остеопорозу дозволить збільшити щільність кісткової тканини завдяки споживанню кальцію і білкової їжі і зменшити ризик виникнення переломів.

Починати треба до того, як почнуться переломи. І це не означає, що вам не слід почати прямо зараз, незалежно від вашого віку.

- Займайтеся дозованими фізичними навантаженнями, - каже лікар-ортопед Хмельницької обласної лікарні Костянтин Лукаш. – Якщо у людини «сидяча» робота та малорухливий спосіб життя, то вона повинна намагатися по максимуму рухатися і вправляти свої м'язи фізичною роботою, навіть на дачній ділянці. А якщо трапляється навпаки, тобто на роботі треба фізично важко трудитися, то в інший час не варто навантажувати скелет. Рішення в такому випадку – спокійні прогулянки, фізичні вправи на розтяжку, плавання і танці. Частіше гуляйте на свіжому повітрі, так як це сприяє виробленню в достатній кількості вітаміну D, який допомагає засвоюватися кальцію в організмі.

Танці будуть вельми корисні в якості профілактики остеопорозу. Адже в такому випадку з'являється фізичне навантаження, де кістки будуть навантажені оптимальною мірою. Однак, вже при остеопорозі навантаження на передні відділи хребців не рекомендуються. Протипоказано також підняття важких речей, це допустимо тільки при згинанні ніг в колінах і обережному вставанні з вантажем.

Відео дня
> Найбільш швидке зниження щільності кісток відбувається після настання менопаузи. Відомо, що протягом перших п'яти років після початку менопаузи жінки втрачають до 25 % кісткової маси. Це відбувається через зниження продукції жіночих статевих гормонів, естрогенів, які відіграють важливу роль в регуляції обміну речовин в кістковій тканині. У зв'язку з цим рання менопауза у віці менше 45 років і хірургічна менопауза після видалення яєчників підвищують ризик розвитку остеопорозу.

Ендокринні захворювання, а також тривалий прийом гормонів щитовидної залози L-тироксин є додатковим чинником ризику.

Низька фізична активність також прискорює темп втрати кісткової тканини. Тому захворювання, що обмежують рухову активність, а саме хвороби суглобів, тяжкі захворювання серця, нервової системи можуть сприяти розвитку остеопорозу.

Спадкова схильність до розвитку захворювання також має значення. Якщо мати страждає остеопорозом, то і у дочки дуже високий ризик розвитку захворювання.

Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються зниженням всмоктування живильних речовин, вітамінів, мікро- і макроелементів порушують обмін речовин в кістковій тканині.

Шкідливі звички, такі як паління, зловживання алкоголем, також вносять свій внесок у розвиток остеопорозу.

 

В яких продуктах найбільше кальцію?

 

Ідеальний вміст кальцію в шкаралупі яєць, яка на 90 відсотків складається з цього мікроелемента і прекрасно засвоюється організмом.

Всім відомо, що лідерами за вмістом кальцію є молочні і кисломолочні продукти. Літр молока забезпечує для організму добову норму. Вміст кальцію значний у сирі. Зверніть увагу, що в сирі, який придбали на ринку, його міститься менше, ніж у сирі, виробленому в промислових умовах.

Якщо ви не любите молоко, то його чудово замінить апельсиновий сік. Лідерами серед овочів за вмістом кальцію є бобові і всі види капусти, але в основному – квасоля і броколі.

Неабиякий вміст кальцію в шипшині (257 мг на 100 г), в молодій кропиві (713 мг на 100 г), в крес-салаті (214 мг на 100 г).

Помилковою є думка, що м’ясо і злаки містять велику кількість даного мікроелемента. Риба і морепродукти бідні на кальцій. Виняток становить сардина.

Високий вміст кальцію в мигдалі і лісових горіхах, які є прекрасними його джерелами. Якщо щодня вживати овочі та фрукти і 50-100 грамів горіхів, то тоді у людини не виникне дефіциту кальцію. Достатній вміст кальцію в зелені і сухофруктах, в полуниці, смородині, агрусі, абрикосах, апельсинах, ананасах, персиках, огірках, моркві та в меді.

 

Допоможе здоровий спосіб життя:

 

- слідкуйте за кількістю кальцію в своєму раціоні харчування. Включайте в нього молоко, кефір, фрукти, сухофрукти, овочі, горіхи, рибу, капусту броколі, квасолю – вони будуть набагато корисніші «аптечного» кальцію.

- неправильний спосіб життя може стати причиною розвитку остеопорозу. Куріння, вживання алкоголю, переїдання, надмірний прийом ліків, особливо антибіотиків, без призначення лікаря – причини, через які може виникнути остеопороз.

- якщо у вас вже є ця проблема, то постарайтеся бути більш обережним і уважним до себе в повсякденних справах. Носіть зручне взуття, уникайте падінь, щоб захистити себе від переломів.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up