Спалах гепатиту A у Вінниці. Яка ситуація у Хмельницькому

Спалах гепатиту A у Вінниці. Яка ситуація у Хмельницькому
Ілюстративне фото
  • Серед вінницьких пацієнтів — 14 дітей.

  • Усіх хворих госпіталізували.

  • Дізналися, як часто фіксують гепатит A на Хмельниччині.

У місті Вінниця почався спалах інфекційної хвороби — вірусного гепатиту A. Менш ніж тиждень тому, 19 жовтня, про це повідомило місцеве видання «20 хвилин». На той момент вже було понад 10 випадків, і їхня кількість зростала.

У соцмережах джерелом зараження називали мережу автоматів з продажу води «Долина-Плюс». Тоді епідеміологи почали перевірку підприємства, аби з’ясувати, чи дійсно це пов’язано з автоматами. Власник при цьому таке припущення заперечував. Відомо також, що випадки захворювання не пов’язані між собою. Оскільки інкубаційний період гепатиту A триває 2-4 тижні, у Держпродспоживслужбі припускали, що люди могли інфікуватися під час спеки у вересні.

Сьогодні, 24 жовтня, Міністерство охорони здоров’я повідомило, що у Вінниці з гепатитом A госпіталізували 60 людей, в тому числі 14 дітей. Ще 14 містян з підозрою на інфікування перебувають під наглядом та очікують підтвердження діагнозу. Епідеміологи працюють над встановленням джерела інфекції та відбирають проби з різних джерел, зокрема, стихійних ринків, точок водопостачання, осередків інфекції та довкілля.

Відео дня

Для аналізу відібрали 66 проб води, в тому числі з водопроводу, криниць та автоматів. У 53 випадках інфекції не знайшли, решту ще перевіряють. Джерела вірусу та зв’язку між інфікованими наразі не виявили.

У Хмельницькій області випадки гепатиту A виявляють щороку. За останні 10 років їхня кількість коливалася від 2 (2022 рік) до 88 (2016 рік). Про це журналісту vsim.ua розповіла лікар-епідеміолог відділення організації епідеміологічних досліджень Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Лариса Венгер. Протягом січня-вересня цього року на Хмельниччині було 5 випадків, в тому числі у Хмельницькому 3 випадки. Минулого року у місті на гепатит A ніхто не хворів. За словами Лариси Венгер, переважно випадки інфікування є поодинокими, тобто не пов’язаними один з одним.

Вірус гепатиту A передається переважно фекально-оральним шляхом, тобто через випорожнення хворої людини здоровій. Наприклад, якщо інфікований не помиє руки після туалету та після цього готуватиме їжу здоровим. Вірус може тривалий час зберігатися у воді.

Інкубаційний період зазвичай триває 2-4 тижні. Частина інфікованих може переносити хворобу безсимптомно або з мінімальними її ознаками. Вірус гепатиту A спричиняє запальні та некротичні зміни печінки. Симптомами хвороби є гарячка, слабкість, зниження апетиту, блювота, біль у животі.

Зазвичай хвороба минає за кілька тижнів, специфічного її лікування не існує, пацієнтам призначають режим спокою та ліки проти симптомів. Однак бувають і смертельні випадки, а окремим пацієнтам у випадку ускладнень потрібна пересадка печінки. Після перенесеної хвороби виробляється імунітет на все життя.

Запобігти хворобою можна вакцинацією, а також дотриманням правил гігієни. Потрібно кип’ятити будь-яку не бутильовану воду, мити руки з милом після туалету, перед їжею та після контакту зі сміттям.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up