У Хмельницькому виявили штам «Кракен». Що про нього відомо

У Хмельницькому виявили штам «Кракен». Що про нього відомо
  • Новий штам поступово витісняє всі інші.

  • Щоб вберегтися від ускладнень, медики радять вакцинуватися.

У Хмельницькому виявили новий штам віруса-збудника COVID-19 — «Кракен». Наразі є два офіційно зафіксовані випадки. Про це сьогодні, 24 березня, під час пресконференції розповів директор Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Микола Габрикевич.

— Ми щотижня сто проб відправляємо на секвенацію в лабораторію, щоб знати, який вірус у нас циркулює в області. Вчора ввечері (23 березня — прим. авт.) нам прийшов результат. Зі ста проб у нас дві проби позитивні, місто Хмельницький, на новий штам «Кракен». Ми здогадувалися, що він у нас є, просто у тих пробах, які ми відправляли раніше, він не траплявся. Але за специфікою того, як циркуляція вірусу йде, які хворі, ми здогадувалися, що він є, — розповів керівник установи.

Штам «Кракен» має офіційне позначення «Omicron XBB 1.5», тобто він є його підвидом. Назва означає морського чудовиська з ісландської міфології. Вважалося, що кракен має вигляд величезного восьминога, який небезпечний тим, що топить кораблі.

Відео дня

Вперше «Кракен» офіційно зафіксували в Україні 24 січня цього року. А вже 15 березня повідомлялося, що цей штам поступово витісняє інші види коронавірусу SARS-CoV-2. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, «Кракен» не є більш небезпечним, ніж інші види коронавірусу.

Разом з тим він «найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом». Про це повідомляло «Радіо Свобода».

У Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб зазначають — найбільш ефективним способом уникнути важких наслідків і смерті через «Кракен» та інші види коронавірусу є вакцинація.

Станом на березень цього року на Хмельниччині щонайменше одну дозу вакцини отримали майже 488 тисяч осіб, щонайменше дві — понад 468 тисяч. У Хмельницькому наразі діють п’ять пунктів вакцинації, їхній перелік з адресами можна переглянути за посиланням.

Крім того, вакцинуватися хмельничани зможуть завтра, 25 березня, у парку Чекмана. Там відбудеться захід «Здорова прогулянка», в рамках якого, серед іншого, працюватиме автобус для щеплення. Також можна буде зробити безкоштовні обстеження та аналізи. Більше про цей захід за посиланням.

— Сьогодні українці вчаться протидіяти низці різних загроз, починаючи від російських атак і закінчуючи тривалим перебуванням у стресі. На жаль, коронавірус також досі становить загрозу для суспільства. Зокрема, від початку пандемії на Хмельниччині від ускладнень COVID-19 померли чотири тисячі осіб. В Україні щотижня близько 100 осіб стають жертвами цієї недуги, — розповіла начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОВА Аліна Костенко.

— З початку березня на Хмельниччині ми фіксуємо приріст нових випадків COVID-19, в середньому на 20% за тиждень. У протистоянні коронавірусу єдиний спосіб убезпечити себе від ускладнень — це пройти повний курс щеплення та підсилити його бустерними дозами. На сьогодні область має достатні запаси двох вакцин проти COVID-19: 4 тисячі доз препарату «Pfizer» і понад 24 тисячі доз «CoronaVac», — сказав директор Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Микола Габрикевич.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Тома Чейз

    Після вакцини хворіють на роботі по 2рази на рік. От і допомогли.
  • Настьонка Савенок

    Прям як в фильме Кракен ужас
  • Наташа Севастьянова

    І знову блядь вакцинація.
  • Богдан Хмель

    Не страшно

keyboard_arrow_up