У Шепетівській лікарні провели унікальну операцію на коліні

У Шепетівській лікарні провели унікальну операцію на коліні
Тут і далі фото Шепетівської ЦРЛ
  • 52-річна жінка травмувала ногу і не могла повноцінно ходити через біль. 

  • Їй провели артроскопію. 

  • Медики кажуть, пацієнтка зможе ходити вже за 3-4 тижні. 

Днями у Шепетівці лікарі вперше виконали унікальну операцію. Втручання провели в центральній районній лікарні. Про це йдеться на сайті закладу. 

До травматологічного відділення звернулася 52-річна пацієнтка. Вона мала травму коліна і тривалий час не могла повноцінно ходити. Постійний біль не давав жінці про себе забути.

Лікарі провели ряд обстежень та вирішили, що хворій необхідна операція. Вони виконали артроскопію. Це втручання є попереднім етапом для пластики передньої хрестоподібної зв'язки коліна з використанням трансплантату сухожилля тієї ж нижньої кінцівки, додають медики. 

Відео дня

— Розрив передньої хрестоподібної зв’язки – це серйозна травма, яка у разі несвоєчасного звернення до лікаря-травматолога загрожує поступовим руйнуванням колінного суглоба, — додають в лікарні. 

Операцію виконали лікарі ортопеди-травматологи під керівництвом завідувача відділенням та анестезіолог лікарні. 

Пацієнтка впродовж тижня знаходилася у стаціонарі. А опісля її виписали. За словами лікарів, повноцінно жінка зможе ходити приблизно через 3-4 тижні.

— Таке оперативне втручання є перспективним, адже в подальшому надасть змогу суттєво збільшити і наблизити об'єм високотехнологічної допомоги населенню нашої громади, — йдеться в повідомленні. 

Довідка:
Артроскопічна пластика передньої хрестоподібної зв’язки (ПХЗ) – це високотехнологічна ендоскопічна операція з видалення розірваної зв’язки та заміни її трансплантатом.
Хрестоподібна зв’язка має таку будову, що після розриву фізично не підлягає зшиванню. Тому єдиним способом відновити цілісність розірваної зв’язки залишається її заміна аутотрансплантатом: штучно створеною зв’язкою із сухожиль, що оточують колінний суглоб пацієнта.
Показання до проведення артроскопічної пластики ПХЗ:
Артроскопічна пластика передньої хрестоподібної зв’язки колінного суглоба здійснюється через 2 проколи по 0,5 см.
Після артроскопії передньої хрестоподібної зв’язки реабілітація передбачає обмеження навантажень на оперований суглоб. Для цього нога пацієнта фіксується в шарнірному ортезі. Через 2-3 тижні даються дозовані навантаження на коліно, для цього лікар підбирає кут згинання в ортезі.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up